Kajsija

Kajsija

Borivoje Pejkić, Ivan Ninkovski

Kajsija je voće bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima, koje pomaže da se osveži, lakše svara hranu, poboljša kožu i kosti.

Našoj stručnoj literaturi iz oblasti voćarstva oseća se već duže nedostatak monografije o kajsiji. Od, 1958. godine, kada je naš uvaženi stručnjak prof. inž. Milutin Niketić u izdanju „Zadružne knjige“, Beograd, objavio monografsko delo o ovoj voćki, a to znači 28 godina nije se pojavila ni jedna knjiga o kajsiji. U tom razdoblju, kada se ispoljio najveći uspon jugoslovenskog voćarstva, o ovoj voćki se veoma malo pisalo. Možda je za to bilo i opravdanih razloga. Proizvodnja kajsije ne samo da nije išla ukorak s proizvodnjom ostalog voća u našoj zemlji, već je u pojedinim razdobljima i nazadovala. Osnovni razlog tome je, svakako, i prevremeno sušenje stabala kajsije, poznato kao apopleksija, pojava koja zaokupljaja mnoge naučnike širom sveta i u našoj zemlji, a čija priroda i suzbijanje još nisu dovoljno proučeni.

Bili smo veoma počašćeni kada nam se Redakcija poljoprivredne literature Nolita iz Beograda obratila s predlogom da zajednički obradimo i prezentiramo našoj stručnoj i naučnoj javnosti savremena saznanja o kajsiji i njenom gajenju. Kao osnova za taj rad poslužila su nam iskustva stečena višegodišnjim radom na izučavanju bitnih problema gajenja ove voćne kulture, kao i istraživanja drugih naučnih radnika kod nas i u svetu. Koristili smo i svu dostupnu literaturu o ovoj voćnoj vrsti. Sve ono što smo smatrali da treba da se nađe u jednom ovakvom delu mi smo naveli. Koliko u tome uspeli reći će čitaoci, koje molimo da nam eventualne primedbe i sugestije dostave preko izdavača. Inače, u izlaganju veoma obimne materije posebnu pažnju smo posvetili ekološkim uslovima gajenja kajsije i ukazali na značaj izbora pogodnih uslova za gajenje ove voćne vrste. Pored toga, detaljnije je obrađena morfologija i fiziologija kajsije, a naročito fenofaze razvića, otpornost prema izmrzavanju, zimsko mirovanje i ishrana, koje u velikoj meri predstavljaju specifičnost kajsije.

U odeljku o vrstama i sortama kajsije date su sve značajne vrste, a sorte su navedene po ekološko-geografskim grupama. Detaljnije su obrađene sorte koje su našle mesto u našim uslovima. Pored toga, navedene su i sorte koje se gaje u većem broju drugih zemalja.

Kao specifična kod ove vrste obrađena je i proizvodnja sadnica. Posebno je istaknuta preporuka da sve podloge za kajsiju ubuduće treba vegetativno razmnožavati.

Detaljnije smo obradili i materiju o podizanju zasada, sistemu gajenja i primeni određenih tehnoloških procesa — rezidbi, održavanju zemljišta, đubrenju, navodnjavanju i zaštiti od bolesti i štetočina, a posebno od prevremenog sušenja stabala.

Na kraju je dat i odeljak o berbi, klasiranju i pakovanju plodova kajsije kako bi se pomoglo proizvođačima da dobijene plodove što potpunije i racionalnije iskoriste ili unovče. Za one koji se izuzetno interesuju o dosad objavljenim knjigama i radovima o kajsiji navedena je literatura.

Urednik
Srboljub Milošević
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
288
Nakladnik
Nolit, Beograd, 1986.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Rezidba voćaka i vinove loze

Rezidba voćaka i vinove loze

Milomir Tešić, Lazar Avramov

Knjiga “Rezidba voćaka i vinove loze” autora Dr. Milomira Tešića i Dr. Lazara Avramova, objavljena je u Beogradu 1981. godine kao dio Male poljoprivredne biblioteke.

Nolit, 1983.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,98
Moj vrt - Voće

Moj vrt - Voće

Jana Treber

Iz Vašeg vrta na Vaš stol - Posadite, uberite i pripremite vlastitu zdravu hranu

24 sata, 2012.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,88
Zaštita bilja i gnojiva

Zaštita bilja i gnojiva

Goran Ostojić
Fitopromet.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98
Povrće iz vlastita vrta

Povrće iz vlastita vrta

Darko Kantoci, Biserka Stojić

Da bismo Vam olakšali posao u knjizi se nalazi mnogo uputa o pripremi tla, gnojidbi te sadnji i njezi pojedinih kod nas najčešćih vrsta povrća.

Gospodarski list d.d., 2001.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,94
Gnojidba voćnjaka i vinograda

Gnojidba voćnjaka i vinograda

Sanja Biškup, Ivan Gašpar

Osnove ishrane bilja, Proizvodni program tvornice mineralnih gnojiva u Kutini, gnojidba voćaka i vinove loze, meliorativna gnojidba voćnjaka i vinograda, radovita gnojidba voćaka, redovita gnojidba vinograda…

Petrokemija, 2000.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,94
Opšte oplemenjivanje voćaka

Opšte oplemenjivanje voćaka

Petar D. Mišić

Visoka i kvalitetna proizvodnja voća počiva prvenstveno na rezultatima oplemenjivanja – novim genetičkim potencijalima (novim sortama i podlogama) voćaka.

Nolit, 1987.
Srpski. Latinica. Broširano.
6,84