Kajsija

Kajsija

Borivoje Pejkić, Ivan Ninkovski

Kajsija je voće bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima, koje pomaže da se osveži, lakše svara hranu, poboljša kožu i kosti.

Našoj stručnoj literaturi iz oblasti voćarstva oseća se već duže nedostatak monografije o kajsiji. Od, 1958. godine, kada je naš uvaženi stručnjak prof. inž. Milutin Niketić u izdanju „Zadružne knjige“, Beograd, objavio monografsko delo o ovoj voćki, a to znači 28 godina nije se pojavila ni jedna knjiga o kajsiji. U tom razdoblju, kada se ispoljio najveći uspon jugoslovenskog voćarstva, o ovoj voćki se veoma malo pisalo. Možda je za to bilo i opravdanih razloga. Proizvodnja kajsije ne samo da nije išla ukorak s proizvodnjom ostalog voća u našoj zemlji, već je u pojedinim razdobljima i nazadovala. Osnovni razlog tome je, svakako, i prevremeno sušenje stabala kajsije, poznato kao apopleksija, pojava koja zaokupljaja mnoge naučnike širom sveta i u našoj zemlji, a čija priroda i suzbijanje još nisu dovoljno proučeni.

Bili smo veoma počašćeni kada nam se Redakcija poljoprivredne literature Nolita iz Beograda obratila s predlogom da zajednički obradimo i prezentiramo našoj stručnoj i naučnoj javnosti savremena saznanja o kajsiji i njenom gajenju. Kao osnova za taj rad poslužila su nam iskustva stečena višegodišnjim radom na izučavanju bitnih problema gajenja ove voćne kulture, kao i istraživanja drugih naučnih radnika kod nas i u svetu. Koristili smo i svu dostupnu literaturu o ovoj voćnoj vrsti. Sve ono što smo smatrali da treba da se nađe u jednom ovakvom delu mi smo naveli. Koliko u tome uspeli reći će čitaoci, koje molimo da nam eventualne primedbe i sugestije dostave preko izdavača. Inače, u izlaganju veoma obimne materije posebnu pažnju smo posvetili ekološkim uslovima gajenja kajsije i ukazali na značaj izbora pogodnih uslova za gajenje ove voćne vrste. Pored toga, detaljnije je obrađena morfologija i fiziologija kajsije, a naročito fenofaze razvića, otpornost prema izmrzavanju, zimsko mirovanje i ishrana, koje u velikoj meri predstavljaju specifičnost kajsije.

U odeljku o vrstama i sortama kajsije date su sve značajne vrste, a sorte su navedene po ekološko-geografskim grupama. Detaljnije su obrađene sorte koje su našle mesto u našim uslovima. Pored toga, navedene su i sorte koje se gaje u većem broju drugih zemalja.

Kao specifična kod ove vrste obrađena je i proizvodnja sadnica. Posebno je istaknuta preporuka da sve podloge za kajsiju ubuduće treba vegetativno razmnožavati.

Detaljnije smo obradili i materiju o podizanju zasada, sistemu gajenja i primeni određenih tehnoloških procesa — rezidbi, održavanju zemljišta, đubrenju, navodnjavanju i zaštiti od bolesti i štetočina, a posebno od prevremenog sušenja stabala.

Na kraju je dat i odeljak o berbi, klasiranju i pakovanju plodova kajsije kako bi se pomoglo proizvođačima da dobijene plodove što potpunije i racionalnije iskoriste ili unovče. Za one koji se izuzetno interesuju o dosad objavljenim knjigama i radovima o kajsiji navedena je literatura.

Urednik
Srboljub Milošević
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
288
Nakladnik
Nolit, Beograd, 1986.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Moj vrt iz snova - Vrt s ljekovitim i začinskim biljem

Moj vrt iz snova - Vrt s ljekovitim i začinskim biljem

Wolfgang Grosser
24 sata, 2011.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,66
Gusta sadnja jabuka

Gusta sadnja jabuka

Dušan Gvozdenović, Kata Dulić

Knjiga je korisna za poljoprivrednike i stručnjake u voćarstvu koji žele optimizirati svoje nasade i povećati prinos.

Nolit, 1982.
Srpski. Latinica. Broširano.
8,988,08
Gnojidba poljoprivrednih kultura

Gnojidba poljoprivrednih kultura

Biserka Stojić, Sanja Biškup, Višnja Mikoč, Mirela Trdenić, Ruža Vukadin

Gnojidba, jedna od značajnijih agrotehničkih mjera, u ovom stoljeću uvelike ovisi o proizvodnji organskih i mineralnih gnojiva.

Petrokemija, 2003.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,38
Opšte oplemenjivanje voćaka

Opšte oplemenjivanje voćaka

Petar D. Mišić

Visoka i kvalitetna proizvodnja voća počiva prvenstveno na rezultatima oplemenjivanja – novim genetičkim potencijalima (novim sortama i podlogama) voćaka.

Nolit, 1987.
Srpski. Latinica. Broširano.
6,84
Povrtarstvo

Povrtarstvo

Miroslav Popović
Nolit, 1981.
Srpski. Latinica. Broširano.
5,98
Voće iz vlastitoga vrta (sadnja, njega, branje)

Voće iz vlastitoga vrta (sadnja, njega, branje)

Martin Stangl

Odakle dolaze najslađi plodovi? Naravno, iz vašega vrta... Zamislite slatke jagode, čvrste bobe ogrozda ili mirisnu krušku – sve svježe ubrano u vlastitu vrtu. Postoji li nešto ukusnije?

Andromeda d.o.o., 2001.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
17,98