Kajsija

Kajsija

Borivoje Pejkić, Ivan Ninkovski

Kajsija je voće bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima, koje pomaže u osvežavanju, lakšem varenju hrane, poboljšanju kože i kostiju.

U našoj stručnoj literaturi iz oblasti voćarstva već duže vreme nedostaje monografija o kajsiji. Od 1958. godine, kada je naš uvaženi stručnjak prof. inž. Milutin Niketić objavio je monografski rad o ovoj voćki u "Zadružnoj knjizi", Beograd, što znači da se za 28 godina nije pojavila nijedna knjiga o kajsijama. U tom periodu, kada je došlo do najvećeg uspona jugoslovenskog voćarstva, o ovoj voćki se vrlo malo pisalo. Možda su za to postojali opravdani razlozi. Proizvodnja kajsije ne samo da nije pratila proizvodnju drugog voća u našoj zemlji, već je u pojedinim periodima i opadala. Glavni razlog za to je, naravno, prerano sušenje stabala kajsije, poznato kao apopleksija, pojava koja zaokuplja mnoge naučnike širom sveta i kod nas, a čija priroda i prevencija još nisu dovoljno proučeni.

Bili smo počastvovani kada nam se obratila redakcija poljoprivredne literature Nolita iz Beograda sa predlogom da zajednički obradimo i predočimo našoj stručnoj i naučnoj javnosti savremena saznanja o kajsiji i njenom gajenju. Osnova za ovaj rad bila su iskustva stečena višegodišnjim radom na proučavanju značajnih problema gajenja ove voćarske kulture, kao i istraživanja drugih naučnih radnika kod nas i u svetu. Koristili smo i svu dostupnu literaturu o ovoj voćnoj vrsti. Naveli smo sve ono što smo smatrali da treba da se nađe u ovakvom delu. Koliko su u tome uspeli reći će čitaoci, a molimo da nam eventualne komentare i sugestije pošalju preko izdavača. Inače, u prezentaciji veoma obimnog materijala posebnu pažnju smo posvetili ekološkim uslovima gajenja kajsije i ukazali na značaj izbora pogodnih uslova za gajenje ove voćne vrste. Pored toga, detaljnije je obrađena morfologija i fiziologija kajsije, posebno fenofaze razvoja, otpornost na smrzavanje, zimsko mirovanje i ishrana, koje u velikoj meri predstavljaju specifičnost kajsije.

U delu o vrstama i sortama kajsije date su sve bitne vrste, a sorte su navedene po ekološko-geografskim grupama. Detaljnije se obrađuju sorte koje su našle mesto u našim uslovima. Pored toga, navedene su i sorte koje se uzgajaju u velikom broju drugih zemalja.

Kao specifično za ovu vrstu, obrađena je i proizvodnja rasada. Posebno je istaknuta preporuka da se sve podloge kajsije ubuduće razmnožavaju vegetativno.

Detaljnije smo obradili i materiju uzgoja biljaka, sistema gajenja i primene određenih tehnoloških procesa — rezidbe, održavanja zemljišta, đubrenja, navodnjavanja i zaštite od bolesti i štetočina, a posebno od preranog sušenja stabala.

Na kraju je dat odeljak o berbi, sortiranju i pakovanju plodova kajsije kako bi se proizvođačima pomoglo da što potpunije i racionalnije iskoriste ili unovče dobijene plodove. Za one koji su izuzetno zainteresovani za do sada objavljene knjige i radove o kajsiji, navedena je literatura.

Urednik
Srboljub Milošević
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
288
Izdavač
Nolit, Beograd, 1986.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Zaštita bilja

Zaštita bilja

B. Volčević

U knjizi su obrađeni uzročnici biljnih bolesti, sredstva za zaštitu bilja, trovanja i prva pomoć, mašine za zaštitu, zaštita ratarskih useva, povrća, voćaka i vinove loze.

Neron, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
10,98
Bakine kućne tajne

Bakine kućne tajne

Irmela Arnsperger, Stefanie Burkhardt-Sischka, Angelika Lenz, Heike Berli

Zdravlje, njega tijela, kućanstvo, kuhinja, bakini savjeti. Prekrasno uređena i vrlo korisna knjiga za svako domaćinstvo

Mozaik knjiga, 2005.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
7,28
Gnojidba voćnjaka i vinograda

Gnojidba voćnjaka i vinograda

Sanja Biškup, Ivan Gašpar

Osnovi ishrane bilja, proizvodni program fabrike mineralnih đubriva u Kutini, đubrenje voćaka i vinove loze, meliorativno đubrenje voćnjaka i vinograda, aktivno đubrenje voćaka, redovno đubrenje vinograda...

Petrokemija, 2000.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,94
Opšte oplemenjivanje voćaka

Opšte oplemenjivanje voćaka

Petar D. Mišić

Visoka i kvalitetna proizvodnja voća počiva pre svega na rezultatima oplemenjivanja – novom genetskom potencijalu (nove sorte i podloge) voćaka.

Nolit, 1987.
Srpski. Latinica. Broširano.
6,84
Povrće iz vlastita vrta

Povrće iz vlastita vrta

Darko Kantoci, Biserka Stojić

Kako bi vam olakšali posao, knjiga sadrži mnoga uputstva o pripremi zemljišta, đubrenju i sadnji i nezi nekih od najčešćih vrsta povrća u našoj zemlji.

Gospodarski list d.d., 2001.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,94
Moj vrt - Raskošni darovi

Moj vrt - Raskošni darovi

Karolin Kuntzel

Iz Vašeg vrta na Vaš stol - Posadite, uberite i pripremite vlastitu zdravu hranu

24 sata, 2012.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,88