Američka tragedija

Američka tragedija

Theodore Dreiser
Dreiser

Prvi roman kojim je Drajzer postigao komercijalni uspeh je priča zasnovana na istinitoj priči o mladiću koji ne okleva ni pred kakvom preprekom. Čak ni ubistvo samo da bi postao deo uglednog američkog društva. Knjiga je doživela nekoliko ekranizacija.

Roman „Američka tragedija” zasnovan je na stvarnom ubistvu devojke po imenu Grejs Braun. Koju je ubio njen ljubavnik, bolesno ambiciozni mladić, jer mu je smetala u društvenom usponu. Na osnovu tog događaja Drajzer je izgradio obimno delo i dao široku panoramu američkog života u prvim decenijama ovog veka. (delo je prvi put objavljeno 1925).

Prikazujući zločin kao rezultat slepih unutrašnjih motiva i društvenih okolnosti, Drajzer je izazvao burne rasprave o ovome, kao i nekim svojim ranijim romanima (npr. „Keri“, „Genije“) i imao problema sa cenzurom. Poput Zole, kome je uzeo za uzor na početku svog književnog stvaralaštva, Drajzer se trudi da likove koje prikazuje kao objektivni posmatrač iznese u prvi plan, dok on sam, kao pisac, uvek ostaje u drugom planu. Njegovi junaci, redom tragični, prikazani su više kao žrtve nego kao krivci, a za zločine koje su počinili, za njihov nemoral i prestupe, Drajzer ne optužuje njih već društvo koje ih je oblikovalo i često teralo na takve postupke. Javljajući se u književnosti kao sledbenik Zolinog naturalizma, prihvatajući potom (u svom „Genije”, 1915) krajnje ničeanske ideje, Drajzer sve više dolazi do saznanja da uzroci svakog zla leže prvenstveno u samom društvu, i zauzima socijalistički stav, koji u » Američka tragedija već sasvim izrazito. Čak i ako je njegov stil ponekad nespretan (što su njegovi protivnici uvek isticali da bi umanjili umetničku vrednost njegovih dela). Drajzer je jedan od najvećih američkih pisaca prve polovine ovog veka, a „Američka tragedija”, taj roman koji zrači nekom sumornom dramom i neospornom tragičnom snagom, spada među najvrednija dela američke književnosti. Štaviše, H. G. Velles je, ne bez razloga, uvek isticao da je to jedan od najvećih romana našeg veka.

Naslov originala
An American Tragedy
Prevod
Berislav Grgić
Dimenzije
21 x 14 cm
Broj strana
958
Izdavač
Kultura, Zagreb, 1948.
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Poklopac nedostaje
  • Poruka lične prirode
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Financijer

Financijer

Dreiser
Theodore Dreiser
Zora, 1956.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
4,99
Carrie

Carrie

Dreiser
Theodore Dreiser

Carrie je roman o mladoj ženi koja seli u veliki grad gdje počinje ostvarivati ​​vlastiti američki san. Prvo postaje ljubavnica muškaraca koje doživljava kao superiorne, a potom i poznata glumica. Nazivaju ga "najvećim od svih američkih urbanih romana".

Zora, 1954.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
3,98 - 9,99
Sestra Carrie

Sestra Carrie

Dreiser
Theodore Dreiser
Otokar Keršovani, 1967.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
2,50
Doktor Dulitl i tajno jezero

Doktor Dulitl i tajno jezero

Lofting
Hugh Lofting
Dečje novine, 1979.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
7,56
On Writers and Writing 2012 Desk Diary

On Writers and Writing 2012 Desk Diary

Helen Sheehy, Leslie Stainton
Tide-Mark Press Ltd., 2011.
Engleski. Latinica. Broširano.
5,99
A sunce izlazi

A sunce izlazi

Hemingway
Ernest Hemingway

A sunce izlazi prvi je roman Ernesta Hemingwaya. Prikazuje američke i britanske iseljenike koji putuju od Pariza do festivala San Fermín u Pamploni na borbe s bikovima. Rani modernistički roman dobio je mješovite kritike nakon objavljivanja.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1978.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
6,30