Američka tragedija

Američka tragedija

Theodore Dreiser
Dreiser

Prvi roman kojim je Dreiser postigao komercijalni uspjeh priča je temeljena na istinitom događaju o mladiću koji ne preza ni pred kakvom preprekom. Čak ni ubojstvom samo da bi postao dio uglednog američkog društva. Knjiga je doživjela nekoliko ekranizacij

Roman »Američka tragedija« zasnovan je na jednom stvarnom do gađaju umorstvu djevojke Grace Brown. Koju je njen ljubavnik, bolesno ambiciozan mladić, ubio zbog toga što mu je smetala u njegovu društvenom usponu. Na potki tog događaja Dreiser je sa gradio opsežno djelo i dao široku panoramu američkog života u prvim decenijima ovog stoljeća. (djelo je prvi put objavljeno 1925. godine).

Prikazujući zločin kao posljedicu slijepih unutrašnjih pobuda i društvenih okolnosti, Dreiser je ovim, kao i nekim svojim ranijim romanima (npr. »Carrie«, »Genije«) izazvao burne diskusije i imao neprilike sa cenzurom. Kao i Zola, koga je na početku svoga književnog stvaranja uzimao za uzor, Dreiser nastoji da kao objektivni promatrač izvede u prvi plan likove koje prikazuje a da sam, kao pisac, uvijek ostane u pozadini. Njegovi junaci, redom tragični, prikazani su više kao žrtve nego kao krivci, a za zločine koje su počinili, za njihov nemoral i prijestupe Dreiser ne optužuje njih nego društvo koje ih je oblikovalo i često prisiljavalo na takve postupke. Pojavivši se u književnosti kao sljedbenik Zoli na naturalizma, prihvativši zatim (u svom »Geniju«, 1915) izrazito ničeanske ideje, Dreiser sve više dolazi do saznanja da uzroci sve ga zla ponajviše leže u samom društvu te zauzima socijalističko stajalište, koje je u »Američkoj tragediji već sasvim izrazito. Ma da mu je stil ponekad nezgrapan (što su njegovi protivnici uvijek naglašavali da bi umanjili umjetničku vrijednost njegovih djela). Dreiser je jedan od najvećih američkih pisaca prve polovine ovog stoljeća, a »Američka tragedija«, taj roman koji zrači nekom sumornom dramatičnošću i neospornom tragičnom snagom ubra ja se među najvrednija djela američke književnosti. Štoviše, H. G. Welles je, ne bez razloga, uvijek isticao da je to jedan od najvećih romana našeg stoljeća.

Naslov izvornika
An American Tragedy
Prijevod
Berislav Grgić
Dimenzije
21 x 14 cm
Broj strana
958
Nakladnik
Kultura, Zagreb, 1948.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Nedostaje omot
  • Poruka osobne naravi
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Stoik

Stoik

Dreiser
Theodore Dreiser
Otokar Keršovani, 1967.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
0,99
Galerija žena

Galerija žena

Dreiser
Theodore Dreiser
Otokar Keršovani, 1961.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
2,50
Galerija žena

Galerija žena

Dreiser
Theodore Dreiser
Otokar Keršovani, 1967.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
2,50
Doživljaji Arthura Gordona Pyma i druge priče

Doživljaji Arthura Gordona Pyma i druge priče

Poe
Edgar Allan Poe

Majstor kratke priče, Poeov jedini kratki roman "Doživljaji Arthura Gordona Pyma" je bogat svim onim elementima koji ga toliko odvajaju od drugih pisaca njegova vremena. Knjizi su dadane i neke od njegovih najljepših novela.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1978.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,40
Doživljaji Wesleyja Jacksona

Doživljaji Wesleyja Jacksona

William Saroyan

Wesley Jackson, dijete rastavljenih rodielja, radoznao mladić skromna obrazovanja, ali velika srca i plemenita duha, dospijeva u američku armiju, s kojom odlazi na europsko ratište...

Naprijed, 1981.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
2,99 - 7,65
Pisci Amerike

Pisci Amerike

Bab
Julius Bab
Mladost, 1955.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,74