Dorin dnevnik

Dorin dnevnik

Đermano Senjanović

Dorin dnevnik je proza od nacionalnog značaja, jer tekstovi Đermana Senjanovića vešto oslikavaju našu nacionalnu i društvenu svakodnevicu, krajnje duhovno iskrivljenu do apsurda.

„Dora je predana supruga i požrtvovana majka dvoje dece, odgovorna službenica i vredna domaćica svojoj porodici, a da je ovaj tekst iz bilo kog razloga imao nameru da bude poučan, onda bi shvatili da bi biti o vašim i našim prvim ili bilo kojim (gradskim) komšijama, u čiji dnevnik i glavu imamo priliku da zavirimo zahvaljujući posredniku Đermanu Senjanoviću i izdavačkoj kući Durieuk iz Zagreba, koja je objavila dugo očekivani Dorin dnevnik (1492-1996). ) početkom aprila. U sredini su tekstovi, naime, koje Senjanović već nekoliko godina redovno, iz broja u broj, objavljuje na pretposljednjoj stranici splitskog nedjeljnika Feral Tribune. I lektiru, koja u tom periodu predstavlja svakako najbolju domaću prozu, ma koliko takva izjava nervirala neke, ali često hrvatske književnike koji ne mogu zamisliti značajnu književnost bez prethodne i prateće akademske stvarnosti i bahatosti... Dorin dnevnik je zapravo nadrealistički numerisan inventar kontrolisanog ludila – njenog sopstvenog, ali očigledno izazvanog gotovo isključivo spoljašnjim okolnostima“. (Slobodna Dalmacija)

Urednik
Nenad Popović
Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
335
Izdavač
Durieux, Zagreb, 1997.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Specifičnost ovog primerka:
Posveta
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Tko je upalio mrak

Tko je upalio mrak

Željko Ivanković

U ovom impresivnom dnevniku pisac, prevoditelj i novinar Željko Ivanković iz osobnog kuta svjedoči o najznačajnijim aspektima sad već mitske opsade Sarajeva, grada u kome živi tri stotine tisuća ljudi.

Matica hrvatska, 1995.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,99
Povijest moga života

Povijest moga života

Sand
George Sand

Autobiografija francuske književnice, pravog imena Aurore Dupin, preteče modernog feminizma, predstavlja remek-djelo ove spisateljice nebičnog i burnog života. Javnost je od nje zazirala, dok su joj se divili Balzac i Dostojevski.

Zora, 1964.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
9,99
Kaleidoskop

Kaleidoskop

Željka Čorak

Prvom objavljenom knjigom eseja, kritika i članaka o likovnim umjetnosti i književnosti Kaleidoskop, Željka Čorak pokazala je širok raspon zanimanja i stilsku osobitost izraza.

Razlog, 1970.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,35
A. G. Matoš - Sabrana djela: Pisma 1. dio

A. G. Matoš - Sabrana djela: Pisma 1. dio

Matoš
Antun Gustav Matoš
Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1973.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
66,34 (komplet)
Ključ nebeski & Razgovor s đavlom

Ključ nebeski & Razgovor s đavlom

Leszek Kołakowski
Zora, 1983.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,32
Razgovori s Krležom

Razgovori s Krležom

Predrag Matvejević

Knjiga „Razgovori sa Krležom“ Predraga Matvejevića pruža dubok uvid u odnos kulture prema velikom piscu Miroslavu Krleži.

BIGZ, 1987.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,983,74