Sporazum Cvetković - Maček
Retka knjiga

Sporazum Cvetković - Maček

Ljubo Boban
Boban

U knjizi Sporazum Cvetković-Maček Ljubo Boban pokazuje vrline koje su ga krasile kao historičara: rad na pronalaženju novih izvora, njihova beskompromisna analiza, te upotreba u znanstvenom tekstu kojim dovodi u pitanje ranija stajališta.

Ljubo Boban otkrio je mnoge nove dokumente, široj javnosti dotad nepoznate i nekorištene u historiografiji. Jedan od ocjenjivača disertacije, Vaso Bogdanov, tražio je od Bobana da iz disertacije izbaci neke tvrdnje za koje je smatrao da su sporne, a Jaroslav Šidak i Mirjana Gross predložili su Bobanu neka revidira svoje tvrdnje o Mačekovu velikohrvatstvu i zamijeni to „drugim, ispravnijim pojmom”. Boban je poslušao savjet svojih profesora i izostavio tvrdnje o „velikohrvatskom karakteru” Mačekove politike u vrijeme donošenja sporazuma, pa je termine „velikohrvatske ambicije” ili „velikohrvatski program” zamijenio „teritorijalnim zahtjevima” odnosno „teritorijalnim programom”. Druga polemika dogodila se nakon što je 1965. na Filozofskom fakultetu u Zadru obranom disertacije Uzroci krize monarhističke Jugoslavije od ujedinjenja 1918. do sloma 1941. doktorirao Franjo Tuđman. Ljubo Boban u Telegramu je iznio ozbiljne optužbe da ga je Tuđman plagirao, osobito u dijelovima svoga rukopisa gdje objašnjava postanak Sporazuma Cvetković-Maček i Banovine Hrvatske. U polemiku se uključio i Tuđmanov mentor Vaso Bogdanov, koji je imao primjerak Bobanove još neobjavljene disertacije o Sporazumu Cvetković-Maček. Bilo je očito da je Tuđman neovlašteno došao do Bobanova rukopisa i da ga je prekomjerno koristio.

Dimenzije
30 x 17 cm
Broj strana
436
Izdavač
Institut društvenih nauka, Beograd, 1965.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Hrvatske granice 1918 – 1991

Hrvatske granice 1918 – 1991

Boban
Ljubo Boban

Knjiga je sažeti prikaz hrvatske povijesti nakon 1918. godine. Ona omogućuje čitatelju da spozna osnovne etape u državno-pravnom razvoju hrvatskog prostora, tj. put stvaranja i oblikovanja hrvatske države i njezinih granica.

Školska knjiga, 1993.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,866,29
Maček i politika hrvatske seljačke stranke 1928-1941

Maček i politika hrvatske seljačke stranke 1928-1941

Boban
Ljubo Boban

Bobanova knjiga sadrži solidnu, cjelovitu i pouzdanu obradu glavnih točaka političkog puta Mačeka i HSS-a u radoblju Hrvatske i jugoslavenske politike od 1928. do 1941 godine.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1974.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
Knjiga se sastoji od dva toma
15,38
Hebrang

Hebrang

Ivanković-Vonta
Zvonko Ivanković-Vonta

Prva javna studija o monstruoznoj partijskoj osudi i montiranim procesima protiv Andrije Hebranga i drugih žrtava tajne Udbine “istrage” i jugoslavenskoga pravosuđa, u kojoj su navedeni izvori dokumenata i matrica falsifikata.

Samizdat, 1988.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,997,99
Hrvatska svjedočanstva o Rusiji

Hrvatska svjedočanstva o Rusiji

Križanić et al.
Juraj Križanić, Ognjan Štriga, Franjo Rački, Vatroslav Jagić, Petar Tomić, Krunoslav Heruc, Augus...

Odabrana svjedočanstva pružaju nam u cjelosti svojevrsni presjek kroz rusko kulturno i političko zbivanje, posebno u zadnjem i povijesno najsiromašnijem periodu ruske povijesti.

Suvremena naklada, 1945.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
18,34
Lijepa naša Hrvatska

Lijepa naša Hrvatska

Mohorovičić
Andre Mohorovičić

Ovo izdanje sadrži 735 slika u boji, a tekstove u knjizi pisali su istaknuti hrvatski stručnjaci.KNJIGA JE U ORIGINALNOM PAKIRANJU.

VBZ, 2003.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
23,4821,13
Borna Vitez: Operacija ''Slavonija''

Borna Vitez: Operacija ''Slavonija''

Zdravko Vukić

Avantura, akcija, zgodne žene i duhoviti dijalozi...Napeto i zanimljivo, brzo se čita jer morate saznati što će se dogoditi na idućoj stranici.

Hrvatski centar mladih, 2008.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
11,38