Veronika je odlučila umrijeti

Veronika je odlučila umrijeti

Paulo Coelho

Veronika, dvadesetčetvorogodišnja Ljubljančanka, kao da ima sve što se može poželeti: mlada je i lepa, okružena mladićima, ima skladnu porodicu i posao koji je ispunjava. Ali nešto nedostaje u njenom životu.

Jednog hladnog novembarskog jutra, Veronika uzima šaku tableta za spavanje u nadi da se nikada neće probuditi. Ali ona se budi - i to u psihijatrijskoj klinici, gde saznaje da joj je ostalo još samo nekoliko dana života. Inspirisan događajima iz Koeljovog života, roman Veronika odlučila da umre dovodi u pitanje pojam ludila i veliča pojedince koji se ne uklapaju u obrasce koje društvo smatra normalnim. Hrabar i poučan, ovaj roman je sjajan portret mlade žene koja se našla na raskršću očaja i oslobođenja i poetska zahvalnost za svaki dan kao nova životna prilika. Knjiga "VERONIKA ODLUČILA DA UMRE" jedna je od najprodavanijih knjiga ikada. Radnja je smeštena u susednu Sloveniju i počinje pokušajem ubistva mlade Veronike. Nakon toga ona završava u ozloglašenoj duševnoj bolnici gde joj je rečeno da će umreti. U toj duševnoj bolnici živela je potpuno izolovana od sveta i društvenih normi i živela među ljudima koji su bili i nisu bili psihički bolesnici. Neki su jednostavno želeli da budu tu jer van tih vrata nisu bili prihvaćeni zbog ponašanja, izgleda, razmišljanja itd. Kada Veronika sazna da joj je ostalo još nedelju dana života, počinje da živi. Svojim postupkom spisateljica nas zapravo pita šta bi mi uradili kada bi saznali da nam je ostalo još 7 dana života. Za tih nekoliko dana Veronika je shvatila da je sva krivica koju stavlja na druge zapravo njena. Imala je dobar posao, porodicu, prijatelje, ali je bila nesrećna i nije shvatala da je ona kriva sve dok nije završila u bolnici. Bez stida, razmišljanja, dvoumljenja uradila je sve što nikada nije. Sami možete saznati šta se na kraju dešava.

Ovaj roman ne samo da je inspirativan već vas i podstiče da se zapitate da li živite svoj život punim plućima. Koeljo želi da pokaže pojedincu da nije u redu izdati svoj identitet i uverenja da bi se prilagodio većini, što vidimo iz njegove biografije. Naime, Koeljo je u knjizi opisao i svoja iskustva iz duševne bolnice u kojoj je bio zatvoren jer je bio drugačiji od drugih.

Naslov originala
Veronika decide morrer
Prevod
Nina Lanović
Naslovnica
Tomislav Bobinec
Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
168
Izdavač
Večernjakova knjiga, Zagreb, 2005.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53716-160-6

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala

Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala

Paulo Coelho

„Na obali reke Piedre seo sam i plakao“ – najnežnija ljubavna priča Paula Koelja – do sada je prevedena na 34 jezika.

VBZ, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,96 - 3,98
Peta gora

Peta gora

Paulo Coelho
Večernji list, 2005.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,244,68
Alkemičar

Alkemičar

Paulo Coelho

Alkemičar, očaravajući roman Paula Coelha nadahnuo je milijune ljudi širom svijeta.

Večernji list, 2005.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,32