Lars Gustafsson

Lars Gustafsson

Lars Erik Einar Gustafsson (17. svibnja 1936. - 3. travnja 2016.) bio je švedski pjesnik, romanopisac i znanstvenik. Među njegovim nagradama su Gerard-Bonnier-Preis 2006., Goetheova medalja 2009., Nagrada Thomas Mann 2015. i Međunarodna nagrada Nonino u Italiji 2016.

Gustafssonovi romani i poezija prevedeni su na petnaestak jezika, a najčešće su prevođeni romani Smrt jednog pčelara (En biodlares död), Treća rokada Bernarda Foya (Bernard Foys tredje rockad) i Poslijepodne keramičara (En kakelsättares eftermiddag). Harold Bloom uključuje Gustafssona u The Western Canon: The Books and School of the Ages (1994., str. 557).

Smrt pčelara, objavljen 1978., Gustafssonov je najpoznatiji roman. John Updike ga je pohvalio kao "prelijepo djelo, lirsko i turobno, rezonantno i sažeto." [12] Ia Dübois ga je nazvao "jednim od svojih najvećih djela". [13] Eva Stenskar je napisala da se "čini tako lako, ali lirično da bi ga samo umjetnik na vrhuncu svojih moći mogao proizvesti." Njegova glavna tema je agonija bolesti, jer prati Vesslana—pčelara koji umire od raka—kroz zapise koje zapisuje u bilježnice. Inovativna struktura knjige omogućuje Gustafssonu da istraži identitet kroz njegov izraz u različitim oblicima: mašti, sjećanju, pa čak i svakodnevnim detaljima života. Središnju temu knjige otkriva ponovljeni moto protagonista: "Nikad ne odustajemo. Počinjemo iznova." Sam Gustafsson opisao ju je kao "Knjigu o boli. Opisuje putovanje u središte gdje bol vlada—a bol ne može tolerirati suparnike." Roman je ponovno objavljen 1984. kao posljednji u nizu od pet romana Sprickorna i muren (Pukotine u zidu), a ostali tomovi su Herr Gustafsson själv , Yllet , Familjefesten i Sigismund .

Treća rokada Bernarda Foya (1986.) gotovo je jednako poznata kao i Smrt pčelara. Njegove postavke su Švedska, Pariz, Worpsewede, Njemačka i Teksas. Otvoreni žanr je detektivska priča, ali postoje tri radnje, a Bernard Foy tri su odvojena lika: houstonski rabin, stari švedski pjesnik i švedski tinejdžer. Svaki se postupno pretvara u lik u pisanju sljedećeg Foya. Gustafsson je rekao da ga je potaknula “povezanost s Descartesovim argumentom snova: Započnete s pričom i pokaže se da je to priča potpuno druge osobe koja smišlja priču koja se pokaže kao priča treće osobe i sve je to napisala jedna ili druga osoba.”

Iako je problem identiteta glavna tema Gustafssonovih djela, njegova društvena kritika često je uznemiravala švedsku kulturnu elitu. Kao rezultat toga, u Švedskoj se na njega gleda kao na kontroverznog pisca, a ne kao na pisca kojeg je establišment prihvatio.

Godine 2016. dobio je međunarodnu književnu nagradu Zbigniew Herbert.


Naslovi u ponudi

Gospodin Gustavson, lično

Gospodin Gustavson, lično

Lars Gustafsson
Nolit, 1975.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
3,43