Tito bez maske

Tito bez maske

Miro Simčić

Poštovali su ga pripadnici naroda njegove zemlje, ali i vodeći lideri svijeta. Stoga ne iznenađuje još uvijek živo zanimanje za tajne ili neistražene detalje iz života bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

Tito je bio vođa male države, ali politička igra koju je igrao bila je veća i od veličine i od moći tadašnje Jugoslavije, što mu je jamčilo mjesto među najvažnijim državnicima 20. stoljeća. Zato i ne čudi da je sva svjetska elita nazočila njegovu pogrebu u Beogradu u svibnju 1980. Neki čak i zato da se uvjere da je uistinu mrtav.

"Tito bez maske" je monografija u kojoj novinar Miro Simčič dokumentima ili preko svjedoka događaja potvrđuje ili opovrgava neke teorije o Titovu životu i smrti u bolnici u Ljubljani 1980. Ova knjiga govori o njegovu životu, alli donosi i neke potpuno nove i nikada objavljene podatke.

Koliko je Tito doista imao brakova, što se događalo iza zatvorenih vrata ljubljanskoga Kliničog centra u prvoj polovini svibnja 1980., kakvi su rezultati Titove obdukcije, zašto je Titova supruga nestala iz političkog života.

Knjiga sadrži dosta fotografija, od kojih su neke objavljene prvi put. Novinar i publicist Miro Simčič, rođeni je Riječanin, koji živi u Ljubljani, a knjige i podlistke objavljivao je u Sloveniji, Austriji i Italiji. Simčić je uspio u Arhivu Republike Slovenije, u kutiji broj 36, otkriti intrigantne i javnosti do sada nepoznate pojedinosti iz života Josipa Broza.

U toj kutiji je, između ostalog, pohranjen autopsijski izvještaj o Josipu Brozu koji dokazuje da su se liječnici iz Titove ekipe tijekom njegova liječenja odlučili za pogrešne medicinske zahvate. Ta kutija sadrži i dokumente za koje možemo reći da predstavljaju Titov testament, njegovu posljednju volju, a u toj istoj kutiji pohranjeni su i vjerodostojni dokumenti koji svjedoče o najčuvanijoj tajni političkog vrha bivše države: dramatičnom prekidu veze između Josipa i Jovanke Broz.

Naslov izvornika
Tito brez maske
Prijevod
Jakov Lovrić
Urednik
Zoran Maljković
Ilustracije
Bojan Bitežnik
Naslovnica
Bojan Bitežnik
Dimenzije
24 x 17 cm
Broj strana
456
Nakladnik
Mozaik knjiga, Zagreb, 2008.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53140-403-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Chopin

Chopin

Jaroslaw Iwaszkiewicz
Nakladni zavod Hrvatske, 1949.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
1,00 - 2,00
Tuđman – Prva politička biografija

Tuđman – Prva politička biografija

James J. Sadkovich
Večernji posebni proizvodi d.o.o, 2010.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
11,44
Robespierre

Robespierre

Carry Brachvogel
Nolit, 1937.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
29,99
Vladimir Filakovac 1892 - 1972.

Vladimir Filakovac 1892 - 1972.

Jelica Ambruš

Monografija predstavlja stvaralaštvo i životni put V. Filakovca, slikara, ilustratora, karikaturista i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Galerija likovnih umjetnosti, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
19,98
Tin bez vina

Tin bez vina

Vladimir Rem

Dnevnički zapisi, feljtoni i članci o ´kralju boema´ (i oko njega).

Izdavački centar Revija, 1980.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,62
Teta Eva tu pored nas

Teta Eva tu pored nas

Ana Andračić

Teta Eva je žena iz naroda koja je britkim, samo njoj svojstvenim izričajem komentirala svakodnevicu, najprije na lokalnom radiju, a kasnije i u tiskanim medijima Valpovštine.

Matica Hrvatska, 2012.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,98