Tito bez maske

Tito bez maske

Miro Simčić

Poštovali su ga ljudi njegove zemlje, ali i vodeći svetski lideri. Stoga ne čudi da i dalje postoji živo interesovanje za tajne ili neistražene detalje iz života bivšeg jugoslovenskog predsednika.

Tito je bio lider male države, ali politička igra koju je vodio bila je veća od veličine i moći tadašnje Jugoslavije, što mu je garantovalo mesto među najznačajnijim državnicima 20. veka. Zato i ne čudi što je sva svetska elita prisustvovala njegovoj sahrani u Beogradu maja 1980. Neki čak i da bi se uverili da je zaista mrtav.

"Tito bez maske" je monografija u kojoj novinar Miro Simčič dokumentima ili preko svedoka potvrđuje ili opovrgava neke teorije o Titovom životu i smrti u bolnici u Ljubljani i nikada ranije objavljene informacije.

Koliko je zapravo brakova Tito imao, šta se dešavalo iza zatvorenih vrata Kliničkog centra u Ljubljani u prvoj polovini maja 1980. godine, kakvi su bili rezultati Titove obdukcije, zašto je Titova žena nestala iz političkog života.

Knjiga sadrži mnogo fotografija, od kojih su neke prvi put objavljene. Novinar i publicista Miro Simčič rođen je u Rijeci, živi u Ljubljani, a knjige i brošure objavljivao je u Sloveniji, Austriji i Italiji. U Arhivu Republike Slovenije, u kutiji broj 36, Simčić je uspeo da otkrije intrigantne i do sada nepoznate detalje iz života Josipa Broza.

U toj kutiji je, između ostalog, pohranjen nalaz obdukcije Josipa Broza, koji dokazuje da su se lekari iz Titovog tima tokom njegovog lečenja odlučili na pogrešne medicinske zahvate. U toj kutiji se nalaze i dokumenti za koje možemo reći da predstavljaju Titov testament, njegovu poslednju volju, a u toj istoj kutiji su pohranjeni i verodostojni dokumenti koji svedoče o najčuvanijoj tajni političkog vrha bivše države: dramatičnom prekidu odnosa. između Josipa i Jovanke Broz.

Naslov originala
Tito brez maske
Prevod
Jakov Lovrić
Urednik
Zoran Maljković
Ilustracije
Bojan Bitežnik
Naslovnica
Bojan Bitežnik
Dimenzije
24 x 17 cm
Broj strana
456
Izdavač
Mozaik knjiga, Zagreb, 2008.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53140-403-7

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

I kad umrem pjevat će Slavonija

I kad umrem pjevat će Slavonija

Branko Mihaljević

Iako rođenjem Zagrepčanin, upravo je Branko Mihaljević prije dvadesetak godina, bio proglašen Osječaninom dvadesetoga stoljeća. On i grad bili su nerazdvojni, a umjetnički trag koji je ostavio Osijeku i Hrvatskoj golem je.

Turistička zajednica grada Osijeka, 1999.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
10,22
Staljin – životni put samodršca

Staljin – životni put samodršca

Miloš Mikeln

Knjiga „Staljin – životni put samopravednog čoveka“ Miloša Mikelna, objavljena 1986. godine, detaljno istražuje život i vladavinu Josifa Staljina.

Prosveta, 1986.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
10,38
Život Vivekanande / Univerzalno evanđelje

Život Vivekanande / Univerzalno evanđelje

Rolland
Romain Rolland

Knjiga o Svamiju Vivekanandi (1863-1902), jednom od najuticajnijih hinduista modernog doba, u kojoj Romen Rolan dokumentuje svoj život i učenje.

CID-NOVA, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
12,32
Život i djelo - Chagall

Život i djelo - Chagall

Nathaniel Harris

Šagal Mark, francuski slikar i grafičar beloruskog porekla.

Mozaik knjiga, 1996.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
9,98
Živi Radić

Živi Radić

Zvonimir Kulundžić
Nezavisno autorsko izdanje, 1971.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
2,99
Balzac, le roman de sa vie

Balzac, le roman de sa vie

Zweig
Stefan Zweig

Tiskani meki uvez, djelomično neobrezan. IZVORNO francusko IZDANJE na izdavačkom papiru. Ograničena edicija, numerirano.

Albin Michel, 1950.
Francuski. Latinica. Broširano.
39,99