Pellaprat: Prvi kuvar sveta
Rare book

Pellaprat: Prvi kuvar sveta

Henri-Paul Pellaprat

Godine 1935. izdao je izdavač Jacques Kramer djelo L'art culinaire moderne Henri-Paula Pellaprata. Taj datum otvorio je novu epohu u povijesti gastronomije i njene literature.

Pellaprat, konzervativan u najboljem smislu te riječi, revnosno se trudio da nastavi velike tradicije svojih prethodnika i da im sačuva izvornost, onim velikim majstorima koji su bili i njegovi učitelji a koje Curnonsky slavi u svom uvodu. Ali Pellaprat je u isti mah bio čovjek svoga vremena: veoma sposoban učitelj i majstor koji je vjerovao u evoluciju kulinarske umjetnosti. O tome svjedoči kako njegovo nastojanje da pojednostavni stvari i da ih oslobodi svega što je suvišno a da pri tom ne iznevjeri visoke ciljeve gastronomije, tako i njegov interes za inostrane specijalitete, kojih u njegovom djelu nalazimo dosta velik broj. Pellapratovo djelo prevedeno je na nekoliko jezika, a njegov uticaj na modernu kulinarsku umjetnost bio je veliki i još uvijek je velik. Ne govori se bez razloga o "velikom Pelapratu", pod čim se ne misli samo na njega kao čovjeka, nego, u još većoj mjeri, na njegovo djelo.

Godine 1935. prvi put je neki izdavač upotrijebio slike u boji kao priloge knjizi o kuhanju, što se u ono vrijeme smatralo senzacijom. Preko tri stotine akvarelnih slika ukrašavalo je prvo izdanje L'art culinaire moderne. A sada, trideset godina nakon prvog izdanja, djelo je iz temelja prerađeno i stvarno zaslužuje naslov „ Pelaprat dvadesetog stoleća“ . Sve slike u boji su nove, a izrađene su najmodernijim tehničkim postupkom, u svjetlotisku. To impozantno djelo mjesecima je zapošljavalo mnoge specijaliste iz nekoliko zemalja.

Jedna od stalnih briga izdavača i njegovih suradnika bila je misao da ostati vjeran Pellapratovom djelu. Zbog toga u velikom broju klasičnih jela nije ništa izmijenjeno; ta jela su bezvremenska i njihova je vrijednost neprolazna. Da bi se to golemo djelo stvorilo u autorovom duhu, okupili su se Pellapratovi učenici, kuharski majstori svjetskog glasa, kao i specijalisti iz oblasti gastronomije i vinarstva. Udaljenosti koje su prije bile prepreka savladane su i čitalac nalazi recepte iz svih dijelova svijeta koje su stvorili i kodifikovali istaknuti stručnjaci. U našoj eri specijalizovanja učinilo nam se, međutim, logičnim da odbacimo poglavlja o dijetetici, kuhinjskom priboru i konzerviranju i da se ograničimo na kulinarsku umjetnost. To su ionako područja koja bismo mogli obraditi jedino usput, a za njih, sem toga, postoji dovoljno specijalnih priručnika.

Original title
L'art culinaire moderne
Translation
Vlatko Šarić
Dimensions
27 x 18 cm
Pages
772
Publisher
Prosveta, Beograd, 1971.
 
Cyrillic alphabet. Hardcover with dust jacket.
Language: Serbian.

No copies available

The last copy was sold recently.

 

Are you interested in another book? You can search the offer using our search engine or browse books by category.

You may also be interested in these titles

Moje ptice: Kako se brinuti za kućne ljubimce

Moje ptice: Kako se brinuti za kućne ljubimce

Mark Evans

Knjiga je dio serijala o kućnim ljubimcima. U ovom ćete priručniku naučiti o pticama kao kućnim ljubimcima, o hrani koju jedu, o svoj opremi koja je potrebna za brigu o ptici, o brizi za ptičje zdravlje i sl.

Mozaik knjiga, 1997.
Croatian. Latin alphabet. Hardcover.
4.26
Harrison : Principi interne medicine

Harrison : Principi interne medicine

Džepni priručnik

Placebo, 2002.
Croatian. Latin alphabet. Paperback.
11.1210.01
Kako promijeniti život u 7 koraka

Kako promijeniti život u 7 koraka

John Bird

U ovoj knjizi za samopomoć, John Bird, osnivač časopisa The Big Issue, objašnjava svojih sedam jednostavnih pravila koja bi vam mogla pomoći da promijenite život.

Mozaik knjiga, 2007.
Croatian. Latin alphabet. Paperback.
4.16
Zaštita voćaka od bolesti, štetnika i korova

Zaštita voćaka od bolesti, štetnika i korova

Mišo Kišpatić, Milan Maceljski

Pojedine bolesti i štetnici svrstani su prema vrsti voćke koje napadaju, no kako mnogi od njih napadaju više vrsta, to su da bi se izbjeglo ponavljanje, najčešće svrstani samo za onu voćku koju najviše napadaju.

Znanje, 1989.
Croatian. Latin alphabet. Hardcover.
12.9811.68
All Granada

All Granada

Escudo de Oro

Kroz 150 fotografija u boji možete vidjeti ilustriranu povijest Granade.

Editorial Escudo De Oro, 1984.
Croatian. Latin alphabet. Paperback.
6.38
Knjiga o octu

Knjiga o octu

Emily Thacker

Je li ocat uistinu brzi lijek za sve bolesti čovječanstva? Čarobni lijek za sve? Tajnoviti eliksir ili univerzalni lijek? Neki ljudi vjeruju da ova pitanja imaju potvrdne odgovore.

Adut d.o.o, 2000.
Croatian. Latin alphabet. Paperback.
5.24