Pellaprat: Prvi kuvar sveta
Rijetka knjiga

Pellaprat: Prvi kuvar sveta

Henri-Paul Pellaprat

Godine 1935. izdao je izdavač Jacques Kramer djelo L'art culinaire moderne Henri-Paula Pellaprata. Taj datum otvorio je novu epohu u povijesti gastronomije i njene literature.

Pellaprat, konzervativan u najboljem smislu te riječi, revnosno se trudio da nastavi velike tradicije svojih prethodnika i da im sačuva izvornost, onim velikim majstorima koji su bili i njegovi učitelji a koje Curnonsky slavi u svom uvodu. Ali Pellaprat je u isti mah bio čovjek svoga vremena: veoma sposoban učitelj i majstor koji je vjerovao u evoluciju kulinarske umjetnosti. O tome svjedoči kako njegovo nastojanje da pojednostavni stvari i da ih oslobodi svega što je suvišno a da pri tom ne iznevjeri visoke ciljeve gastronomije, tako i njegov interes za inostrane specijalitete, kojih u njegovom djelu nalazimo dosta velik broj. Pellapratovo djelo prevedeno je na nekoliko jezika, a njegov uticaj na modernu kulinarsku umjetnost bio je veliki i još uvijek je velik. Ne govori se bez razloga o "velikom Pelapratu", pod čim se ne misli samo na njega kao čovjeka, nego, u još većoj mjeri, na njegovo djelo.

Godine 1935. prvi put je neki izdavač upotrijebio slike u boji kao priloge knjizi o kuhanju, što se u ono vrijeme smatralo senzacijom. Preko tri stotine akvarelnih slika ukrašavalo je prvo izdanje L'art culinaire moderne. A sada, trideset godina nakon prvog izdanja, djelo je iz temelja prerađeno i stvarno zaslužuje naslov „ Pelaprat dvadesetog stoleća“ . Sve slike u boji su nove, a izrađene su najmodernijim tehničkim postupkom, u svjetlotisku. To impozantno djelo mjesecima je zapošljavalo mnoge specijaliste iz nekoliko zemalja.

Jedna od stalnih briga izdavača i njegovih suradnika bila je misao da ostati vjeran Pellapratovom djelu. Zbog toga u velikom broju klasičnih jela nije ništa izmijenjeno; ta jela su bezvremenska i njihova je vrijednost neprolazna. Da bi se to golemo djelo stvorilo u autorovom duhu, okupili su se Pellapratovi učenici, kuharski majstori svjetskog glasa, kao i specijalisti iz oblasti gastronomije i vinarstva. Udaljenosti koje su prije bile prepreka savladane su i čitalac nalazi recepte iz svih dijelova svijeta koje su stvorili i kodifikovali istaknuti stručnjaci. U našoj eri specijalizovanja učinilo nam se, međutim, logičnim da odbacimo poglavlja o dijetetici, kuhinjskom priboru i konzerviranju i da se ograničimo na kulinarsku umjetnost. To su ionako područja koja bismo mogli obraditi jedino usput, a za njih, sem toga, postoji dovoljno specijalnih priručnika.

Naslov izvornika
L'art culinaire moderne
Prijevod
Vlatko Šarić
Dimenzije
27 x 18 cm
Broj strana
772
Nakladnik
Prosveta, Beograd, 1971.
 
Ćirilica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Srpski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Istanbul - The cradle of civilizations

Istanbul - The cradle of civilizations

Kroz mnoštvo fotografija u boji propraćenih tekstom možete vidjeti i upoznati se sa povijesti predivnog grada Istanbula.

Rehber Basim Yayin dagitim reklamcilik ve ticaret, 2000.
Engleski. Latinica. Broširano.
6,14
Mačevanje: floret, mač, sablja, duzak

Mačevanje: floret, mač, sablja, duzak

Stjepan Kerec, Milivoj Radović
Sportska stručna biblioteka Fisah, 1951.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
11,24
Digitalni minimalizam: Kako živjeti smisleno i usredotočeno u svijetu prepunu ometanja

Digitalni minimalizam: Kako živjeti smisleno i usredotočeno u svijetu prepunu ometanja

Cal Newport

Uhvatite li sebe kako beskonačno visite po društvenim mrežama i portalima dok vrijeme prolazi? Osjećate li se iscrpljeno nakon beskonačnih online razgovora i komentara? Brinete li se o objavama na društvenim mrežama više negoli o stvarnome životu?

Verbum, 2022.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
14,28
Od berbe do dobrog vina

Od berbe do dobrog vina

Vesna Bućan

"Od berbe do dobrog vina" knjiga je koja na jednostavan i praktičan način vodi kroz proces proizvodnje vina, namijenjena vinogradarima, vinarima i ljubiteljima vina.

Zadružna štampa, 1983.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,26
Dubrovačke zidine

Dubrovačke zidine

Lukša Beritić

Gradske zidine Dubrovnika: stare, čvrste i visoke zidine i kule, koje sa svih strana opasuju Dubrovnik, ubrajaju se među najmasivnije , najljepše i najbolje sačuvane u Europi... One su istodobno sjajan spomenik žrtava i napora svih Dubrovčana.

Društvo prijatelja Dubrovačke starine, 1973.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
10,98
Jabučni ocat za zdravo mršavljenje

Jabučni ocat za zdravo mršavljenje

Klaus Oberbeil

Ovaj priručnik pokazuje kako jabučni ocat izvlači mast iz masnih naslaga i zašto pomaže da suvišni kilogrami trajno nestanu.

Mozaik knjiga, 2000.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98