Pellaprat: Prvi kuvar sveta
Ein rares Buch

Pellaprat: Prvi kuvar sveta

Henri-Paul Pellaprat

Godine 1935. izdao je izdavač Jacques Kramer djelo L'art culinaire moderne Henri-Paula Pellaprata. Taj datum otvorio je novu epohu u povijesti gastronomije i njene literature.

Pellaprat, konzervativan u najboljem smislu te riječi, revnosno se trudio da nastavi velike tradicije svojih prethodnika i da im sačuva izvornost, onim velikim majstorima koji su bili i njegovi učitelji a koje Curnonsky slavi u svom uvodu. Ali Pellaprat je u isti mah bio čovjek svoga vremena: veoma sposoban učitelj i majstor koji je vjerovao u evoluciju kulinarske umjetnosti. O tome svjedoči kako njegovo nastojanje da pojednostavni stvari i da ih oslobodi svega što je suvišno a da pri tom ne iznevjeri visoke ciljeve gastronomije, tako i njegov interes za inostrane specijalitete, kojih u njegovom djelu nalazimo dosta velik broj. Pellapratovo djelo prevedeno je na nekoliko jezika, a njegov uticaj na modernu kulinarsku umjetnost bio je veliki i još uvijek je velik. Ne govori se bez razloga o "velikom Pelapratu", pod čim se ne misli samo na njega kao čovjeka, nego, u još većoj mjeri, na njegovo djelo.

Godine 1935. prvi put je neki izdavač upotrijebio slike u boji kao priloge knjizi o kuhanju, što se u ono vrijeme smatralo senzacijom. Preko tri stotine akvarelnih slika ukrašavalo je prvo izdanje L'art culinaire moderne. A sada, trideset godina nakon prvog izdanja, djelo je iz temelja prerađeno i stvarno zaslužuje naslov „ Pelaprat dvadesetog stoleća“ . Sve slike u boji su nove, a izrađene su najmodernijim tehničkim postupkom, u svjetlotisku. To impozantno djelo mjesecima je zapošljavalo mnoge specijaliste iz nekoliko zemalja.

Jedna od stalnih briga izdavača i njegovih suradnika bila je misao da ostati vjeran Pellapratovom djelu. Zbog toga u velikom broju klasičnih jela nije ništa izmijenjeno; ta jela su bezvremenska i njihova je vrijednost neprolazna. Da bi se to golemo djelo stvorilo u autorovom duhu, okupili su se Pellapratovi učenici, kuharski majstori svjetskog glasa, kao i specijalisti iz oblasti gastronomije i vinarstva. Udaljenosti koje su prije bile prepreka savladane su i čitalac nalazi recepte iz svih dijelova svijeta koje su stvorili i kodifikovali istaknuti stručnjaci. U našoj eri specijalizovanja učinilo nam se, međutim, logičnim da odbacimo poglavlja o dijetetici, kuhinjskom priboru i konzerviranju i da se ograničimo na kulinarsku umjetnost. To su ionako područja koja bismo mogli obraditi jedino usput, a za njih, sem toga, postoji dovoljno specijalnih priručnika.

Titel des Originals
L'art culinaire moderne
Übersetzung
Vlatko Šarić
Maße
27 x 18 cm
Seitenzahl
772
Verlag
Prosveta, Beograd, 1971.
 
Kyrillisch Schrift. Fester Einband mit Schutzumschlag.
Sprache: Serbisch.

Im Angebot sind keine Exemplare vorhanden

Das letzte Exemplar wurde kürzlich verkauft.

 

Interessieren Sie sich für ein anderes Buch? Sie können das Angebot über unsere Suchmaschine suchen und finden oder Bücher nach Kategorien durchsuchen.

Diese Titel könnten Sie auch interessieren

Kako razviti emocionalnu inteligenciju? / Put do osjećajne zrelosti

Kako razviti emocionalnu inteligenciju? / Put do osjećajne zrelosti

Christian Weisbach, Ursula Dachs

U ovoj knjizi naći ćete vježbe, testove i mnoge praktične savjete koji potiču vašu emocionalnu inteligenciju.

Knjiga i dom, 1999.
Kroatisch. Latein Schrift. Hardcover.
11,98
Voćarstvo za svakoga

Voćarstvo za svakoga

Karlo Brzica

Ovo izdanje obuhvaća opsežnu dobro raščlanjenu građu tako da čitalac čitajući knjigu dobiva odgovor na mnoga pitanja i upute za rad pri podizanju i održavanju voćnjaka.

Agroznanje, 2002.
Kroatisch. Latein Schrift. Hardcover.
25,44
Ilustrirani bonton & protokol

Ilustrirani bonton & protokol

Đorđe Zelmanović

Pravila dobrog i prikladnog ponašanja u društvu (bonton). Osmo prerađeno i prošireno izdanje.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1986.
Kroatisch. Latein Schrift. Hardcover.
8,42
Joga: teorija i praksa

Joga: teorija i praksa

Francesca Chiapponi, Donatella Bergamino, Marina Raffo

Vrlo stara filozofija, nastala između IV. i VI. stoljeća p.n.e., Joga predstavlja način prevladavanja boli uzrokovane bolestima, kao i način pomoću kojega se uklanja unutrašnji konflikt između prirode i duha.

Marjan tisak, 2002.
Kroatisch. Latein Schrift. Hardcover.
14,62
Zodijak do 2000. - Vodolija

Zodijak do 2000. - Vodolija

Isidora Makštajn
Stilos, 1990.
Serbisch. Latein Schrift. Taschenbuch.
3,99
Kako biti tata: Priručnik za roditelje

Kako biti tata: Priručnik za roditelje

Armin A. Brott

Ova knjiga govori o tome kako se razvijaju djeca, ali i kako se razvijaju ocevi. Objedinjuje osobna autorova roditeljska iskustva i strucne savjete uglednih pedijatara, psihologa i pedagoga.

Mozaik knjiga, 1998.
Kroatisch. Latein Schrift. Hardcover.
12,42