Pellaprat: Prvi kuvar sveta
Ein rares Buch

Pellaprat: Prvi kuvar sveta

Henri-Paul Pellaprat

Godine 1935. izdao je izdavač Jacques Kramer djelo L'art culinaire moderne Henri-Paula Pellaprata. Taj datum otvorio je novu epohu u povijesti gastronomije i njene literature.

Pellaprat, konzervativan u najboljem smislu te riječi, revnosno se trudio da nastavi velike tradicije svojih prethodnika i da im sačuva izvornost, onim velikim majstorima koji su bili i njegovi učitelji a koje Curnonsky slavi u svom uvodu. Ali Pellaprat je u isti mah bio čovjek svoga vremena: veoma sposoban učitelj i majstor koji je vjerovao u evoluciju kulinarske umjetnosti. O tome svjedoči kako njegovo nastojanje da pojednostavni stvari i da ih oslobodi svega što je suvišno a da pri tom ne iznevjeri visoke ciljeve gastronomije, tako i njegov interes za inostrane specijalitete, kojih u njegovom djelu nalazimo dosta velik broj. Pellapratovo djelo prevedeno je na nekoliko jezika, a njegov uticaj na modernu kulinarsku umjetnost bio je veliki i još uvijek je velik. Ne govori se bez razloga o "velikom Pelapratu", pod čim se ne misli samo na njega kao čovjeka, nego, u još većoj mjeri, na njegovo djelo.

Godine 1935. prvi put je neki izdavač upotrijebio slike u boji kao priloge knjizi o kuhanju, što se u ono vrijeme smatralo senzacijom. Preko tri stotine akvarelnih slika ukrašavalo je prvo izdanje L'art culinaire moderne. A sada, trideset godina nakon prvog izdanja, djelo je iz temelja prerađeno i stvarno zaslužuje naslov „ Pelaprat dvadesetog stoleća“ . Sve slike u boji su nove, a izrađene su najmodernijim tehničkim postupkom, u svjetlotisku. To impozantno djelo mjesecima je zapošljavalo mnoge specijaliste iz nekoliko zemalja.

Jedna od stalnih briga izdavača i njegovih suradnika bila je misao da ostati vjeran Pellapratovom djelu. Zbog toga u velikom broju klasičnih jela nije ništa izmijenjeno; ta jela su bezvremenska i njihova je vrijednost neprolazna. Da bi se to golemo djelo stvorilo u autorovom duhu, okupili su se Pellapratovi učenici, kuharski majstori svjetskog glasa, kao i specijalisti iz oblasti gastronomije i vinarstva. Udaljenosti koje su prije bile prepreka savladane su i čitalac nalazi recepte iz svih dijelova svijeta koje su stvorili i kodifikovali istaknuti stručnjaci. U našoj eri specijalizovanja učinilo nam se, međutim, logičnim da odbacimo poglavlja o dijetetici, kuhinjskom priboru i konzerviranju i da se ograničimo na kulinarsku umjetnost. To su ionako područja koja bismo mogli obraditi jedino usput, a za njih, sem toga, postoji dovoljno specijalnih priručnika.

Titel des Originals
L'art culinaire moderne
Übersetzung
Vlatko Šarić
Maße
27 x 18 cm
Seitenzahl
772
Verlag
Prosveta, Beograd, 1971.
 
Kyrillisch Schrift. Fester Einband mit Schutzumschlag.
Sprache: Serbisch.

Im Angebot sind keine Exemplare vorhanden

Das letzte Exemplar wurde kürzlich verkauft.

 

Interessieren Sie sich für ein anderes Buch? Sie können das Angebot über unsere Suchmaschine suchen und finden oder Bücher nach Kategorien durchsuchen.

Diese Titel könnten Sie auch interessieren

Creating Sacred Space with Feng Shui

Creating Sacred Space with Feng Shui

Karen Kingston

"Creating Sacred Space With Feng Shui" (1997) autorice Karen Kingston istražuje kako koristiti feng shui i energetsko čišćenje prostora za poboljšanje kvalitete života.

Harmony, 1997.
Englisch. Latein Schrift. Taschenbuch.
17,58
Ljepota i zdravlje iz prirode

Ljepota i zdravlje iz prirode

Mozaik knjiga, 2014.
Kroatisch. Latein Schrift. Taschenbuch.
4,68 - 4,99
Doktore odgovorite

Doktore odgovorite

Stojan Knežević, Jelena Knežević
Epoha, 1965.
Kroatisch. Latein Schrift. Fester Einband mit Schutzumschlag.
6,99
Sve dijete svijeta : Kako odabrati dijetu u potpunosti prilagođenu vašim potrebama

Sve dijete svijeta : Kako odabrati dijetu u potpunosti prilagođenu vašim potrebama

Judith C. Rodriguez
Mozaik knjiga, 2010.
Kroatisch. Latein Schrift. Hardcover.
7,26
Brittany & Normandy: The rough guide

Brittany & Normandy: The rough guide

Greg Ward

Zu den vielen eigenständigen Regionen Frankreichs zählen die Bretagne und die Normandie mit den ausgeprägtesten Eigenheiten. Jede Region bewahrt ihre eigene, stolze Identität in Bezug auf Kultur, Völker, Landschaft und Geschichte.Od mnogih jako individual

Penguin Books Ltd, 1995.
Englisch. Latein Schrift. Taschenbuch.
5,74
Kako pročistiti tijelo, um i osjećaje

Kako pročistiti tijelo, um i osjećaje

Jane Alexander
Mozaik knjiga, 1999.
Kroatisch. Latein Schrift. Hardcover.
5,26 - 5,28