Pellaprat: Prvi kuvar sveta
Rijetka knjiga

Pellaprat: Prvi kuvar sveta

Henri-Paul Pellaprat

Godine 1935. izdao je izdavač Jacques Kramer djelo L'art culinaire moderne Henri-Paula Pellaprata. Taj datum otvorio je novu epohu u povijesti gastronomije i njene literature.

Pellaprat, konzervativan u najboljem smislu te riječi, revnosno se trudio da nastavi velike tradicije svojih prethodnika i da im sačuva izvornost, onim velikim majstorima koji su bili i njegovi učitelji a koje Curnonsky slavi u svom uvodu. Ali Pellaprat je u isti mah bio čovjek svoga vremena: veoma sposoban učitelj i majstor koji je vjerovao u evoluciju kulinarske umjetnosti. O tome svjedoči kako njegovo nastojanje da pojednostavni stvari i da ih oslobodi svega što je suvišno a da pri tom ne iznevjeri visoke ciljeve gastronomije, tako i njegov interes za inostrane specijalitete, kojih u njegovom djelu nalazimo dosta velik broj. Pellapratovo djelo prevedeno je na nekoliko jezika, a njegov uticaj na modernu kulinarsku umjetnost bio je veliki i još uvijek je velik. Ne govori se bez razloga o "velikom Pelapratu", pod čim se ne misli samo na njega kao čovjeka, nego, u još većoj mjeri, na njegovo djelo.

Godine 1935. prvi put je neki izdavač upotrijebio slike u boji kao priloge knjizi o kuhanju, što se u ono vrijeme smatralo senzacijom. Preko tri stotine akvarelnih slika ukrašavalo je prvo izdanje L'art culinaire moderne. A sada, trideset godina nakon prvog izdanja, djelo je iz temelja prerađeno i stvarno zaslužuje naslov „ Pelaprat dvadesetog stoleća“ . Sve slike u boji su nove, a izrađene su najmodernijim tehničkim postupkom, u svjetlotisku. To impozantno djelo mjesecima je zapošljavalo mnoge specijaliste iz nekoliko zemalja.

Jedna od stalnih briga izdavača i njegovih suradnika bila je misao da ostati vjeran Pellapratovom djelu. Zbog toga u velikom broju klasičnih jela nije ništa izmijenjeno; ta jela su bezvremenska i njihova je vrijednost neprolazna. Da bi se to golemo djelo stvorilo u autorovom duhu, okupili su se Pellapratovi učenici, kuharski majstori svjetskog glasa, kao i specijalisti iz oblasti gastronomije i vinarstva. Udaljenosti koje su prije bile prepreka savladane su i čitalac nalazi recepte iz svih dijelova svijeta koje su stvorili i kodifikovali istaknuti stručnjaci. U našoj eri specijalizovanja učinilo nam se, međutim, logičnim da odbacimo poglavlja o dijetetici, kuhinjskom priboru i konzerviranju i da se ograničimo na kulinarsku umjetnost. To su ionako područja koja bismo mogli obraditi jedino usput, a za njih, sem toga, postoji dovoljno specijalnih priručnika.

Naslov izvornika
L'art culinaire moderne
Prijevod
Vlatko Šarić
Dimenzije
27 x 18 cm
Broj strana
772
Nakladnik
Prosveta, Beograd, 1971.
 
Ćirilica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Srpski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Veliki Pellaprat

Veliki Pellaprat

Henri-Paul Pellaprat

Prvi kuhar svijeta Pellaprat. Moderna francuska i međunarodna umjetnost kuhanja.

Otokar Keršovani, 1969.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
49,88
Kuharica riznica klasika

Kuharica riznica klasika

John Butler
Creative publishing inc., 1998.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
8,98 - 8,99
Ribe: fina predjela i ukusna glavna jela

Ribe: fina predjela i ukusna glavna jela

Anette Wolter, Elke Alsen, Marey Kurz, Annedore Meineke, Brigitta Stuber

Fina predjela i ukusna glavna jela od slatkovodnih i morskih riba, rakova i mekušaca. 230 recepata i slika. Za svako jelo je prikazano koliko ima kalorija, masnoća, ugljenih hidrata itd.

Marjan tisak, 2007.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
7,24 - 7,26
Enciklopedija riblje kuhinje

Enciklopedija riblje kuhinje

Josip Basioli

Ova enciklopedija nudi Vam niz recepata po kojima se može brzo i jeftino prirediti ukusan hladan ili topli obrok za svaku prigodu.

Knjigotisak d. o. o., 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
8,98
Hrvatski kolači: kolači s oblatnama, sitni kolači, razne poslastice, nepečeni kolači

Hrvatski kolači: kolači s oblatnama, sitni kolači, razne poslastice, nepečeni kolači

Hrvatski kolači su najtraženija i najprodavanija zbirka recepata na hrvatskom tržištu, jer je sastavljena od tradicionalnih, provjerenih i iskušanih recepata prikupljenih od baka, mama i prijateljica koje nam napokon otkrivaju svoje male tajne...

Marjan tisak, 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
7,14
Gurmanski specijaliteti : tradicionalni recepti za gurmane

Gurmanski specijaliteti : tradicionalni recepti za gurmane

Najpoznatiji tradicionalni recepti koji su spremale naše bake. Kuharica je zbirka više od 600 tradicionalnih, provjerenih i isprobanih recepata koji su se udomaćili u svim krajevima Hrvatske.

Marjan tisak, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
7,626,10