Pellaprat: Prvi kuvar sveta
Rijetka knjiga

Pellaprat: Prvi kuvar sveta

Henri-Paul Pellaprat

Godine 1935. izdao je izdavač Jacques Kramer djelo L'art culinaire moderne Henri-Paula Pellaprata. Taj datum otvorio je novu epohu u povijesti gastronomije i njene literature.

Pellaprat, konzervativan u najboljem smislu te riječi, revnosno se trudio da nastavi velike tradicije svojih prethodnika i da im sačuva izvornost, onim velikim majstorima koji su bili i njegovi učitelji a koje Curnonsky slavi u svom uvodu. Ali Pellaprat je u isti mah bio čovjek svoga vremena: veoma sposoban učitelj i majstor koji je vjerovao u evoluciju kulinarske umjetnosti. O tome svjedoči kako njegovo nastojanje da pojednostavni stvari i da ih oslobodi svega što je suvišno a da pri tom ne iznevjeri visoke ciljeve gastronomije, tako i njegov interes za inostrane specijalitete, kojih u njegovom djelu nalazimo dosta velik broj. Pellapratovo djelo prevedeno je na nekoliko jezika, a njegov uticaj na modernu kulinarsku umjetnost bio je veliki i još uvijek je velik. Ne govori se bez razloga o "velikom Pelapratu", pod čim se ne misli samo na njega kao čovjeka, nego, u još većoj mjeri, na njegovo djelo.

Godine 1935. prvi put je neki izdavač upotrijebio slike u boji kao priloge knjizi o kuhanju, što se u ono vrijeme smatralo senzacijom. Preko tri stotine akvarelnih slika ukrašavalo je prvo izdanje L'art culinaire moderne. A sada, trideset godina nakon prvog izdanja, djelo je iz temelja prerađeno i stvarno zaslužuje naslov „ Pelaprat dvadesetog stoleća“ . Sve slike u boji su nove, a izrađene su najmodernijim tehničkim postupkom, u svjetlotisku. To impozantno djelo mjesecima je zapošljavalo mnoge specijaliste iz nekoliko zemalja.

Jedna od stalnih briga izdavača i njegovih suradnika bila je misao da ostati vjeran Pellapratovom djelu. Zbog toga u velikom broju klasičnih jela nije ništa izmijenjeno; ta jela su bezvremenska i njihova je vrijednost neprolazna. Da bi se to golemo djelo stvorilo u autorovom duhu, okupili su se Pellapratovi učenici, kuharski majstori svjetskog glasa, kao i specijalisti iz oblasti gastronomije i vinarstva. Udaljenosti koje su prije bile prepreka savladane su i čitalac nalazi recepte iz svih dijelova svijeta koje su stvorili i kodifikovali istaknuti stručnjaci. U našoj eri specijalizovanja učinilo nam se, međutim, logičnim da odbacimo poglavlja o dijetetici, kuhinjskom priboru i konzerviranju i da se ograničimo na kulinarsku umjetnost. To su ionako područja koja bismo mogli obraditi jedino usput, a za njih, sem toga, postoji dovoljno specijalnih priručnika.

Naslov izvornika
L'art culinaire moderne
Prijevod
Vlatko Šarić
Dimenzije
27 x 18 cm
Broj strana
772
Nakladnik
Prosveta, Beograd, 1971.
 
Ćirilica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Srpski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Instant psihotest: Kako protumačiti i promijeniti 100 najčešćih a zbunjujućih, napornih, samoporažavajućih ponašanja i navika

Instant psihotest: Kako protumačiti i promijeniti 100 najčešćih a zbunjujućih, napornih, samoporažavajućih ponašanja i navika

David J. Lieberman

U knjizi sa stotinu pitanja i isto toliko odgovora poznati američki psihijatar objašnjava stotinu (ne)uobičajenih ponašanja s posljedicama kojih se u životu susreće gotovo svaki čovjek.

V.B.Z, 1998.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,38
Das neue große Kochbuch

Das neue große Kochbuch

Roland Gööck

Tolle Rezepte für jeden Anlass, Kochen wie zu Omas Zeiten, mit Fragen zur Tischkultur und zum Essen, Servieren und Anrichten, aber auch zur Ernährung machen dieses ikonische Buch zu einem universellen Ratgeber und Kochschule für Anfänger und bereits erfah

Bertelsmann, 1975.
Njemački. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
28,62
Aswan - Philae - Abu Simbel

Aswan - Philae - Abu Simbel

Giovanna Magi
Bonechi Guides, 2005.
Engleski. Latinica. Broširano.
7,25
Zaštita voćaka od bolesti, štetnika i korova

Zaštita voćaka od bolesti, štetnika i korova

Mišo Kišpatić, Milan Maceljski

Bestimmte Krankheiten und Schädlinge werden nach der Art des Obstbaums klassifiziert, den sie befallen. Da viele von ihnen jedoch mehr als eine Art befallen, werden sie zur Vermeidung von Wiederholungen normalerweise nur nach dem Obstbaum klassifiziert

Znanje, 1989.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
12,98
Zlatna knjiga o spolnom životu - o spolu, o porođaju i novorođenčetu

Zlatna knjiga o spolnom životu - o spolu, o porođaju i novorođenčetu

Davor Rogić

Als Buch über das Sexualleben konzentriert es sich nicht nur auf die Gynäkologie, sondern auch auf Männer, Frauen und Neugeborene zusammen.

Nakladni zavod Matice hrvatske, 1965.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,98
Tout Cordoba

Tout Cordoba

Escudo de Oro

Anhand von 135 Farbfotos können Sie die illustrierte Geschichte von Cordoba sehen.

Editorial Escudo De Oro, 1984.
Engleski. Latinica. Broširano.
6,32