Pellaprat: Prvi kuvar sveta
Retka knjiga

Pellaprat: Prvi kuvar sveta

Henri-Paul Pellaprat

Godine 1935. izdao je izdavač Jacques Kramer djelo L'art culinaire moderne Henri-Paula Pellaprata. Taj datum otvorio je novu epohu u povijesti gastronomije i njene literature.

Pellaprat, konzervativan u najboljem smislu te riječi, revnosno se trudio da nastavi velike tradicije svojih prethodnika i da im sačuva izvornost, onim velikim majstorima koji su bili i njegovi učitelji a koje Curnonsky slavi u svom uvodu. Ali Pellaprat je u isti mah bio čovjek svoga vremena: veoma sposoban učitelj i majstor koji je vjerovao u evoluciju kulinarske umjetnosti. O tome svjedoči kako njegovo nastojanje da pojednostavni stvari i da ih oslobodi svega što je suvišno a da pri tom ne iznevjeri visoke ciljeve gastronomije, tako i njegov interes za inostrane specijalitete, kojih u njegovom djelu nalazimo dosta velik broj. Pellapratovo djelo prevedeno je na nekoliko jezika, a njegov uticaj na modernu kulinarsku umjetnost bio je veliki i još uvijek je velik. Ne govori se bez razloga o "velikom Pelapratu", pod čim se ne misli samo na njega kao čovjeka, nego, u još većoj mjeri, na njegovo djelo.

Godine 1935. prvi put je neki izdavač upotrijebio slike u boji kao priloge knjizi o kuhanju, što se u ono vrijeme smatralo senzacijom. Preko tri stotine akvarelnih slika ukrašavalo je prvo izdanje L'art culinaire moderne. A sada, trideset godina nakon prvog izdanja, djelo je iz temelja prerađeno i stvarno zaslužuje naslov „ Pelaprat dvadesetog stoleća“ . Sve slike u boji su nove, a izrađene su najmodernijim tehničkim postupkom, u svjetlotisku. To impozantno djelo mjesecima je zapošljavalo mnoge specijaliste iz nekoliko zemalja.

Jedna od stalnih briga izdavača i njegovih suradnika bila je misao da ostati vjeran Pellapratovom djelu. Zbog toga u velikom broju klasičnih jela nije ništa izmijenjeno; ta jela su bezvremenska i njihova je vrijednost neprolazna. Da bi se to golemo djelo stvorilo u autorovom duhu, okupili su se Pellapratovi učenici, kuharski majstori svjetskog glasa, kao i specijalisti iz oblasti gastronomije i vinarstva. Udaljenosti koje su prije bile prepreka savladane su i čitalac nalazi recepte iz svih dijelova svijeta koje su stvorili i kodifikovali istaknuti stručnjaci. U našoj eri specijalizovanja učinilo nam se, međutim, logičnim da odbacimo poglavlja o dijetetici, kuhinjskom priboru i konzerviranju i da se ograničimo na kulinarsku umjetnost. To su ionako područja koja bismo mogli obraditi jedino usput, a za njih, sem toga, postoji dovoljno specijalnih priručnika.

Naslov originala
L'art culinaire moderne
Prevod
Vlatko Šarić
Dimenzije
27 x 18 cm
Broj strana
772
Izdavač
Prosveta, Beograd, 1971.
 
Ćirilica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Srpski.

Nema primeraka u ponudi

Poslednji primerak je nedavno prodat.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Češće jedite veganski: ukusni recepti koji svima prijaju!

Češće jedite veganski: ukusni recepti koji svima prijaju!

Katja Briol, Annette Bruhin, Nina Engels, Christina Wiedemann

Jednostavni recepti za svaki dan: prijatni i za nevegane. Sa puno informacija i saveta za pripremu obroka: kako planirati i lako pripremiti veganske obroke.

Nauman & Gobel, 2015.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,52
Koža svrbi, nos curi, oči peku - Pobijedite alergije

Koža svrbi, nos curi, oči peku - Pobijedite alergije

Maja Klarić

Knjiga na najjednostavniji način objašnjava danas poznate alergijske bolesti, proces obolevanja od alergija i načine njihovog lečenja.

Dušević & Kršovnik, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,38 - 6,66
Instant psihotest: Kako protumačiti i promijeniti 100 najčešćih a zbunjujućih, napornih, samoporažavajućih ponašanja i navika

Instant psihotest: Kako protumačiti i promijeniti 100 najčešćih a zbunjujućih, napornih, samoporažavajućih ponašanja i navika

David J. Lieberman

U knjizi sa stotinu pitanja i isto toliko odgovora, čuveni američki psihijatar objašnjava stotinu (ne)uobičajenih ponašanja sa posledicama sa kojima se skoro svaki čovek susreće u životu.

V.B.Z, 1998.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,38
ADAC Reiseführer Wien

ADAC Reiseführer Wien

ADAC Verlag, 2004.
Nemački. Latinica. Broširano.
2,50
Pisma mladima

Pisma mladima

Petar Ribinski
Provincijalat Hrvatske provincije Družbe Isusove, 1985.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,50
Brittany & Normandy: The rough guide

Brittany & Normandy: The rough guide

Greg Ward

Od mnogih jako individualnih regiona Francuske, Bretanja i Normandija su među najistaknutijima. Svaki od njih održava svoj ponosni identitet, u smislu kulture, naroda, pejzaža i istorije.

Penguin Books Ltd, 1995.
Engleski. Latinica. Broširano.
5,74