Felicija

Felicija

André-Robert Andréa de Nerciat

André-Robert Andréa de Nerciat (17. travnja 1739. – 1800.) bio je francuski romanopisac, najpoznatiji po romanu Đavo u tijelu (Le Diable au corps).

Nerciat je rođen u Dijonu, kao sin kraljevskog službenika u Burgundiji. Povukao se iz vojske 1775. i radio je kao pisac drama, stihova, lake glazbe i pornografskih romana, dok je također služio kao tajni agent francuske vlade diljem Europe. Možda je radio i kao dvostruki agent jer su ga Francuzi uhitili kada su 1798. godine napali Napulj.

Premda mu je pisanje bila uzgredna zanimacija, ipak je kao pisac polučio izvjestan uspjeh. Nekoliko njegovih erotskih, ili kako se u to vrijeme govorilo "libertinskih" djela, privuklo je pažnju publike. Danas Nerciat ima zasluženo mjesto na francuskom književnom nebu. Po mišljenju kritike, tri njegova romana odskaču od ostalih njegovih djela: Felicija ili moje ludorije (1775), Afrodite (1793) i posthumno objavljen Đavo u tijelu (1803).

Za razliku od de Sadeovih romana, čijim erotizmom vlada zlo i čiji su junaci mračni cinici i monstruozni krvnici, Nercietova erotska proza, a poglavito Felicija, prožeta je ljupkošću i sva je u znaku vesele igre. Njegovi junaci spletkare jedni protiv drugih, ali to je više sportsko nadmetanje u ljubavnoj igri nego ozbiljan sukob. Seksualnost je, stoga, kod Nerciata predstavljena kao tekovina civilizacije, a ne - kao kod de Sadea - kao sila koje je ugrožava.

Naslov izvornika
Félicia, Ou, Mes Fredaines
Dimenzije
20,5 x 12 cm
Broj strana
254
Nakladnik
Prosveta, Beograd, 1984.
 
Srpski jezik, latinica, broširano.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u dobrom stanju (tragovi korištenja)
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Strasti i druge pripovijetke

Strasti i druge pripovijetke

Singer
Isaac Bashevis Singer

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1978. godine, Isaac Bashevis Singer, vrstan je pisac novela i kratkih priča. I u ovoj zbirci pripovjedaka izražena je autorova sklonost ka mistici, groteski, folkloru i erotici.

Svjetlost, 1988. Tvrde korice s ovitkom.
6,42
Pedeset nijansi slobodniji

Pedeset nijansi slobodniji

E. L. James

"Pedeset nijansi slobodniji" je treći dio trilogije bestselera autorice E. L. James. Baš kada se učini da će zajedničkom snagom uspjeti svladati sve prepreke, nesreće, zloba i sudbina urote se protiv njih i pretvore Anine najdublje strahove u stvarnost...

Profil Knjiga, 2012. Broširano.
7,355,51
Plavetnilo neba

Plavetnilo neba

Bataille
Georges Bataille
Prosveta, 1981. Broširano.
2,99
Prostitucija u Jugoslaviji

Prostitucija u Jugoslaviji

Dragan Radulović
Filip Višnjić, 1986. Broširano.
6,98
Rakova obratnica

Rakova obratnica

Miller
Henry Miller

Rakova obratnica je prvi dio trilogije koja je gotovo trideset godina bila zabranjena u SAD-u zbog vulgarnosti i perverznosti.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1981. Tvrde korice s ovitkom.
6,36
Snovi o nevinosti

Snovi o nevinosti

Lisa Appignanesi

Godine 1985. mlada i uspješna novinarka Helena Latimer kreće u potragu za svojim prijateljem, slavnim ekologom Maxom Bergmannom, koji je nestao negdje u Europi. Tragovi vode u Bavarsku gdje čudnim spletom okolnosti Helena dolazi do "Anine knjige".

Mozaik knjiga, 2001. Tvrde korice.
4,75