Homo Sucker: Poetika Apokalipse

Homo Sucker: Poetika Apokalipse

Andrej Nikolaidis

Knjiga je nastala kao kolateralni profit pri višegodišnjim istraživanjima i proučavanjima Apokalipse koja je crnogorski pisac Andrej Nikolaidis poduzeo pišući roman "Dolazak" (Algoritam, 2009.).

Sam autor će ironično reći: "... dosta je bilo priče o grčkom utjecaju na evropsku misao. Za promjenu, evo jednog Grka na kojega su utjecali slavenski filozofi..." pa se zahvaliti Slavoju Žižeku, Žarku Paiću i Srećku Horvatu. Samu Poetiku je koncipirao kroz tri poglavlja, njegovim riječima:

"Prvi dio Poetike Apokalipse, ‘Kako se kalio Kristov čelik', pokušaj je esejističko-publicističke interpretacije i, povremeno, dijaloga s Haddadovim tekstom. Drugi dio knjige zove se ‘Badiou, Paić, Žižek: Revolucija koja ne teče' - držim da je prilično jasno čime se tu bavim. Treći dio, ‘Burn, Hollywood, Burn', pokušava odgovoriti na pitanje: zašto je Amerika prvog desetljeća 21. stoljeća tako pažljivo tražila znakove Apokalipse, i zašto su Apokalipsu proricali njeni filmovi."

Ipak, ako je netko Otac ove knjige, onda je to Lacan. Naime, upravo lakanovsko iščitavanje apokaliptičara, onih koji donose kraj povijesti (uključujući Müntzera, Marxa, Fukuyame) kao i oslanjanje na radove Alaina Badioua, Jacquesa Rancierea, Giannija Vattima... učinilo je ovu knjigu neviđeno suvremenom, čak svevremenom (takva joj je tema) i starinskom - jer ona ima tezu. Naime, nakon svega, Nikolaidis vrlo uvjerljivo zaključuje da su ekološke apokalipse, koje nisu slučajno najpopularnije danas, posebice u Hollywoodu, zapravo anti-apokalipse, čista opreka dobroj staroj Apokalipsi. Jer Ime Oca mijenjaju za Majku, kulturu i civilizaciju za Prirodu.

Urednik
Kruno Lokotar
Ilustracije
Alexander Scharnweber
Dimenzije
23 x 17 cm
Broj strana
145
Nakladnik
Algoritam, Zagreb, 2010.
 
Tiraž: 1.000 primjeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53316-085-6

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Doći na svijet, dospjeti u jezik: Frankfurtska predavanja

Doći na svijet, dospjeti u jezik: Frankfurtska predavanja

Sloterdijk
Peter Sloterdijk

Peter Sloterdijk spada u red najosebujnijih filozofa današnjice, a knjiga sadrži niz njegovih predavanja održanih u Frankfurtu. Njihov tematski okvir čini svijet, život, čovjek, jezik. Predstavljaju nam Sloterdijka kao mislioca, ali i kao vrsnog predavača

Naklada MD, 1992.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
13,56
Duh Dostojevskog

Duh Dostojevskog

Berđajev
Nikolaj Berđajev

S predgovorom Mirka Đorđevića i pogovorom Nikole Miloševića.

NIRO Književne novine, 1981.
Srpski. Latinica. Broširano.
11,52
Marksizam i jezuitizam

Marksizam i jezuitizam

Nikola Milošević

U knjizi Marksizam i jezuitizam Nikola Milošević osporava marksizam i na njemu zasnovanu ideologiju. Treće, dopunjeno izdanje.

Biblioteka XX vek, 1989.
Srpski. Latinica. Broširano.
7,32
Ključ nebeski / Razgovori sa đavolom

Ključ nebeski / Razgovori sa đavolom

Kołakowski
Leszek Kołakowski

Raniji spisi Kolakowskog, u kojima se on, uz pomoć pojmovno-logičkog aparata, razračunava s pričama iz Starog Zavjeta, tako da svaku zanimljivu starozavetnu alegoriju provuče kroz racionalni diskurs.

BIGZ, 1990.
Srpski. Latinica. Broširano.
5,24
Religija

Religija

Kołakowski
Leszek Kołakowski

"Ova knjiga se bavi onim što se obično naziva filozofija religije. Ja nipošto nisam siguran što je religija, a kamoli što je filozofija; ali što god da religija jeste, ona u sebe uključuje istoriju bogova, ljudi i vasione."

BIGZ, 1987.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,257,40
Language and Liberty

Language and Liberty

Mária Schmidt

Ovom knjigom Mária Schmidt ponovno preuzima rizik. Međutim, prema njezinoj ironičnoj ispovijesti vjere, ona nema izbora: ono što je u igri je sloboda.

Public Endowment for Research on Central and Eastern European History and Society, 2018.
Engleski. Latinica. Tvrde korice.
8,42