Konstruiranje neprijatelja i drugi prigodni tekstovi

Konstruiranje neprijatelja i drugi prigodni tekstovi

Umberto Eco
Eco

Konstruiranje neprijatelja je zbirka briljantnih eseja Umberta Eca, svjetski poznatog pisca, filozofa i autora svjetskog bestselera Ime ruže.

Pravi naslov ove zbirke trebao je biti njezin podnaslov, odnosno „prigodni tekstovi“. Na konačni odabir ponukala je samo opravdana zabrinutost izdavača da jedan tako pompozno skroman naslov neće privući pozornost čitatelja, dok će onaj prvoga eseja pobuditi znatiželju. Vrlina prigodnog teksta leži u činjenici da se autor najčešće uopće nije mislio pozabaviti nekom određenom temom, ali ga je na to nagnao poziv na niz tematskih rasprava ili eseja, što ga je potaknulo da razmisli o nečemu što bi u protivnom zanemario.

Zato u knjizi imamo niz tekstova, od kojih su neki angažirani, a neki drugi zabavno izlaganje na teme kao što su apsolutno, vatra, zašto plačemo nad sudbinom Ane Karenjine, imaginarne astronomije, blaga katedrala, izgubljeni otoci, Victor Hugo i njegove neumjerenosti, cenzura, mehanizam agnicije u romanu u nastavcima, Joyceova sreća ili nesreća u fašističko doba i tako dalje. Međutim, to da je naslov cjeline preuzet iz prvog teksta nije slučajno, jer se konstruiranju neprijatelja autor posvetio u svom romanu Praško groblje, niti se ovaj perverzni mehanizam prestao rabiti jer, kako bi se narodi držali na uzdi, neprijatelje uvijek valja izmisliti i opisati na način koji će izazvati strah i odbojnost.

O autoru knjige Konstruiranje neprijatelja:
Umberto Eco rođen je godine 1932. u Alessandriji. Filozof, stručnjak za srednji vijek, semiolog, stručnjak za masovne medije, debitirao je u pripovjedačkoj prozi godine 1980. romanom Ime ruže (Nagrada Strega 1981.), nakon kojega je uslijedilo Foucaultovo njihalo (1988.), Otok prethodnog dana (1994.), Baudolino (2000.), Tajanstveni plamen kraljice Loane (2004.) i Praško groblje (2010.). Među njegovim brojnim esejističkim djelima (akademskim i neakademskim) ističu se: Sveopći traktat semiotike (1975.), Granice tumačenja (1990.), Kant i kljunaš (1997.), Od stabla do labirinta (2007.) i, zajedno s Jean-Claudom Carrièreom, Nemojte se nadati da ćete se osloboditi knjiga (2009.). Godine 2004. objavio je ilustriranu Povijest ljepote, nakon kojega je 2007. uslijedila Povijest ružnoće i 2009. Vrtoglavica popisa.

Naslov izvornika
Costruire il nemico e altri scritti occasionali
Prijevod
Mirna Čubranić
Urednik
Zoran Maljković
Naslovnica
Ivan Živko
Dimenzije
24 x 16 cm
Broj strana
304
Nakladnik
Mozaik knjiga, Zagreb, 2013.
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.
ISBN
978-9-53141-464-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Ime ruže

Ime ruže

Eco
Umberto Eco

Ecov filozofsko-religijsko-kriminalistički roman Ime ruže odmah je bio prepoznat kao izuzetno djelo pa je diljem svijeta postao – i ostao – knjiga koja se čita i o kojoj se govori.

Jutarnji list, 2004. Tvrde korice s ovitkom.
6,24
Procesi

Procesi

Davičo
Oskar Davičo
Oslobođenje, 1983. Broširano.
4,23
Obrisi bez obrasca

Obrisi bez obrasca

Meštrović
Matko Meštrović

Eseji, prikazi i rasprave jednog od ponajboljih i najznačajnijih hrvatskih teoretičara suvremene hrvatske umjetnosti - Matka Meštovića.

Mladost, 1980. Broširano.
15,9011,13
Džejms Džojs i film

Džejms Džojs i film

Lorencin
Nikola Lorencin

Lorencinova knjiga istražuje veze Jamesa Joycea i 'sedme umjetnosti'. Teško ju je žanrovski odrediti - ona je i esej, i biografsko djelo, i kritika, a autor je probao tekstualnu konstrukciju utemeljiti na jeziku uzora, pa je knjiga pisana Joyceovim stilom

Filmski centar Srbije, 2015. Broširano.
19,56
Sedmi be

Sedmi be

Horvat
Joža Horvat
Mladost, 1978. Tvrde korice.
3,99
Ognjevi s neba

Ognjevi s neba

Pierre Clostermann
NIP, 1955. Tvrde korice s ovitkom.
3,50