Srimad Bhagavatam: Treće pevanje, drugi deo

Srimad Bhagavatam: Treće pevanje, drugi deo

Sri Srimad Prabhupada

Srimad Bhagavatam, jedno od najvažnijih djela hinduističke književnosti, sastoji se od 12 pjevanja, a Treće pjevanje fokusira se na stvaranje kozmosa, kao i na filozofske rasprave o prirodi duše i Božanskog.

Glavne teme trećeg pjevanja: Stvaranje univerzuma: Detaljno se opisuje kako Bog Višnu, u svojoj formi Garbhodakašaji Višnua, stvara kozmos iz svog tijela i kako materijalni svijet nastaje iz njegovih energija. Ovaj dio je duboko povezan s hinduističkom kozmologijom i objašnjava proces stvaranja i uništenja univerzuma kroz različite cikluse.

Dijalog između Vidure i Maitreje: Vidura, mudrac i poštovalac Krišne, susreće mudraca Maitreju i postavlja pitanja o prirodi duhovnog i materijalnog svijeta. Maitreja odgovara na pitanja o stvaranju, održavanju i uništenju univerzuma, kao i o ulogama različitih inkarnacija Boga.

Kapila Muni i filozofija Sankhye: Kapila Muni, sin Devahuti i Kardame Munija, prenosi svojoj majci učenja o Sankhya filozofiji, koja je jedna od šest osnovnih filozofskih škola u hinduizmu. Učenja uključuju objašnjenje dualizma između materijalne (prakriti) i duhovne energije (purusha) i kako duhovna evolucija omogućava oslobođenje duše od ciklusa rođenja i smrti.

Priča o Kardami Muniju i Devahuti: Kardama Muni, kroz dugogodišnju meditaciju i pokoru, dobija blagoslov Boga Višnua da oženi Devahuti. Njihov sin, Kapila, postaje učitelj duhovnih istina. Ova priča se fokusira na balans između duhovnog i obiteljskog života, prikazujući kako oba mogu biti sredstva za duhovni napredak.

Treće pjevanje je važno zbog svog filozofskog bogatstva i objašnjava kako razumijevanje prirode duše, materijalnog sveta i Božanskog može dovesti do duhovnog oslobođenja (mokše).

Prijevod
Bojana Nemec
Urednik
Igor Cvitković
Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
336
Nakladnik
Garuda, Zagreb, 1987.
 
Tiraž: 5.000 primjeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Nekorišteno
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Još jedna prilika

Još jedna prilika

Sri Srimad Prabhupada

Ova zadivljujuća knjiga potječe iz drevnog književnog djela istočnjačke mudrosti poznatog kao Srimad-Bhagavatam.

The Bhaktivedanta Book Trust, 2005.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,98
Srimad Bhagavatam: sedmo pevanje, prvi deo

Srimad Bhagavatam: sedmo pevanje, prvi deo

Sri Srimad Prabhupada

Ova knjiga je bogata filozofskim učenjima i moralnim poukama, te je važan tekst za sve koji proučavaju hinduizam i bhakti tradiciju.

The Bhaktivedanta Book Trust, 1989.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,223,92
Nauka o samospoznaji

Nauka o samospoznaji

Sri Srimad Prabhupada

Srila Prabhupada nije bio samo još jedan orjentalni učenjak, guru, mistik, učitelj yoge ili učitelj meditacije nego i otjelovljenje čitave kulture, koju je zatim usadio i u zapadni svijet.

Hinduistična skupnost, 1987.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,62 - 3,98
O učenju Bhagavadgite

O učenju Bhagavadgite

Sri Sathya Sai Baba

Bhagavadgita znači »pjesma o bogu«. Ona je srž indijske duhovnosti. Taj sveti tekst uči čovjeka da pobijedi svoje niže instinkte i u potpunosti spozna vlastite mogućnosti, da spozna da je jedno s Bogom, da je ātman.

VBZ, 1996.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
14,22
Prabhupada - Čovjek, mudrac, njegov život, njegova ostavština

Prabhupada - Čovjek, mudrac, njegov život, njegova ostavština

Satsvarupa Dasa Goswami
The Bhaktivedanta Book Trust, 1994.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,56 - 3,96
Sai Baba čudesnik

Sai Baba čudesnik

Howard Murphet

Murphet je vrlo strpljivo i pedantno skupljao iskaze drugih svjedoka, istočnjaka i zapadnjaka, obrazovanih i neobrazovanih koji su listom svjedočili o čudima i vlastitoj transformaciji u susretu sa Sai Babom.

Globus, 1990.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,78