Povijest filozofije I-II

Povijest filozofije I-II

Wilhelm Windelband, Heinz Heimsoeth

Windelbandova Povijest filozofije jedna je od najvažnijih knjiga o povijesti filozofije, koja pokriva razvoj filozofske misli od antičke Grčke do kraja 19. stoljeća. Sa dodatkom Filozofija u 20. stoljeću od Heinza Heimsoetha, 2. nepromijenjeno izdanje.

Windelbandov pristup povijesti filozofije inovativan je jer, umjesto kronološkog prikaza događaja i biografija filozofa, istražuje ključne filozofske probleme i koncepte, a zatim prati kako su se razvijali kroz povijest. Windelband povijest filozofije vidi kao niz problema, ideja i pitanja koja su se ponavljala i raspravljala unutar filozofske tradicije, tvoreći neprekinuti lanac filozofskog promišljanja.

Prvi dio: Antička i srednjovjekovna filozofija U prvom dijelu Windelband istražuje početke filozofske misli u antičkoj Grčkoj, pokrivajući pretkršćanske mislioce poput Talesa, Heraklita i Pitagore, koji su postavili temelje za grčku filozofiju. Razvija se koncept kozmosa, reda prirode i racionalnog razumijevanja svijeta. Zatim prati nastanak i razvoj ključnih filozofskih škola antičke Grčke, uključujući sofiste, Sokratovu etiku, te djela Platona i Aristotela, kojima posvećuje posebnu pažnju.

Platonova teorija ideja i Aristotelova filozofija postaju temeljni stupovi antičke misli, nudeći razne teorije o metafizici, epistemologiji i etici. Hellenističko razdoblje uključuje škole poput stoicizma, epikurejstva i skeptičke filozofije, koje su se bavile pitanjima ljudske sreće i odnosa prema svijetu.

Windelband također pokriva srednjovjekovnu filozofiju, naglašavajući utjecaj kršćanske misli na filozofiju. Srednjovjekovna filozofija se fokusira na sintezu grčke filozofije s kršćanskom teologijom, gdje su značajni mislioci kao što su Augustin, Anselmo i Akvinski. Tu su ključne teme postojanje Boga, priroda zla, i odnos vjere i razuma.

Drugi dio: Moderna i novovjekovna filozofija Drugi dio knjige bavi se razvojem moderne filozofije, koja započinje s renesansom i nastavlja s racionalizmom i empirizmom. Glavni mislioci ovdje uključuju Dekarta, Spinozu, Leibniza, Lockea, Berkeleya i Humea, koji istražuju epistemološke probleme i granice ljudskog razumijevanja.

Descartes se smatra ocem modernog racionalizma, postavljajući temelje za novovjekovnu filozofiju kroz sumnju i koncept "Cogito, ergo sum" (Mislim, dakle postojim). Empiristi poput Locke-a i Humea izazivaju racionalizam tvrdeći da je znanje temeljeno na iskustvu, što dovodi do pitanja o prirodi percepcije i realnosti.

Windelband dalje obrađuje njemačku klasičnu filozofiju s naglaskom na Kanta, čija Kritika čistog uma uvodi revoluciju u filozofiju tvrdeći da su kategorije razuma temelj spoznaje. Kantov rad utire put kasnijim misliocima, poput Fichtea, Schellinga i Hegela, koji istražuju dijalektiku, apsolutni idealizam i prirodu slobode i subjektivnosti.

Windelbandov pristup povijesti filozofije razlikuje se od tradicionalnih povijesnih pregleda jer je usmjeren na „problemsku“ povijest filozofije, gdje se filozofija sagledava kao disciplina koja se razvija u odgovoru na temeljna pitanja i izazove. On smatra da se povijest filozofije može bolje razumjeti kroz pitanja i pojmove koje je istraživala, nego kroz kronologiju ili biografije pojedinih filozofa.

Windelbandova Povijest filozofije iznimno je važan rad zbog svog sveobuhvatnog pristupa i jasnoće u prikazivanju razvoja filozofskih ideja. Djelo je i danas relevantno jer nudi dubinski uvid u ključne filozofske probleme i pokazuje kako su se oni razvijali kroz povijest, ističući povezanost između filozofskih tradicija različitih razdoblja.

Naslov izvornika
Lehrbuch der Geschichte der Philosophie
Prijevod
Nada Šašel, Danko Grlić, Danilo Pejović
Urednik
Vladimir Filipović
Naslovnica
Ratko Janjić-Jobo
Dimenzije
21 x 15 cm
Ukupan broj strana
853
Nakladnik
Naprijed, Zagreb, 1978.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Knjiga se sastoji od dva toma.

Jedan višetomni primjerak je u ponudi.

Dodano u košaricu!

Povijest filozofije I-II
Prvi tom
Broj strana: 494
Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Povijest filozofije I-II
Drugi tom
Broj strana: 359
Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Povijest filozofije

Povijest filozofije

Wilhelm Windelband, Heinz Heimsoeth

Povijest filozofije sa dodatkom Filozofija u 20.st. od Heinza Heimsoetha, 14. dopunjeno izdanje.

Naprijed, 1990.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
14,99
Wittgensteinov žarač: priča o desetominutnoj svađi dvojice velikih filozofa

Wittgensteinov žarač: priča o desetominutnoj svađi dvojice velikih filozofa

David Edmonds, John Eidinow

Zašto je jedan događaj koji se zbio prije više od pola stoljeća, u maloj sobi, na redovitom sastanku malo poznatog sveučilišnog kluba, tijekom rasprave o zakučastoj temi, izazvao toliki bijes?

Algoritam, 2004.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,54 - 8,56
Povijest filozofije

Povijest filozofije

Bazala
Albert Bazala
Globus, 1988.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od tri toma
29,99
Platonizam u hrišćanstvu

Platonizam u hrišćanstvu

Werner Beierwaltes
Akademska knjiga, 2009.
Srpski. Ćirilica. Tvrde korice.
14,99
Konsekvence pragmatizma

Konsekvence pragmatizma

Richard Rorty
Nolit, 1992.
Srpski. Latinica. Broširano.
14,99