Povijest filozofije I-II

Povijest filozofije I-II

Wilhelm Windelband, Heinz Heimsoeth

Vindelbandova Istorija filozofije je jedna od najvažnijih knjiga o istoriji filozofije, koja pokriva razvoj filozofske misli od antičke Grčke do kraja 19. veka. Sa dodatkom Filozofije u 20. veku Hajnca Hajmsoeta, 2. neizmenjeno izdanje.

Vindelbandov pristup istoriji filozofije je inovativan jer, umesto hronološkog prikaza događaja i biografija filozofa, on istražuje ključne filozofske probleme i koncepte, a zatim prati kako su se oni razvijali kroz istoriju. Vindelband vidi istoriju filozofije kao niz problema, ideja i pitanja koji su se ponavljali i raspravljali unutar filozofske tradicije, čineći neprekinuti lanac filozofske refleksije.

Prvi deo: Antička i srednjovekovna filozofija U prvom delu, Vindelband istražuje početke filozofske misli u staroj Grčkoj, pokrivajući prethrišćanske mislioce kao što su Tales, Heraklit i Pitagora, koji su postavili temelje grčkoj filozofiji. Razvija se koncept kosmosa, poretka prirode i racionalnog shvatanja sveta. Zatim prati nastanak i razvoj ključnih filozofskih škola antičke Grčke, uključujući sofiste, sokratsku etiku i dela Platona i Aristotela, kojima posvećuje posebnu pažnju.

Platonova teorija ideja i Aristotelova filozofija postaju temeljni stubovi antičke misli, nudeći različite teorije o metafizici, epistemologiji i etici. Helenistički period obuhvata škole poput stoicizma, epikurejstva i skeptične filozofije, koje su se bavile pitanjima ljudske sreće i odnosa prema svetu. Vindelband takođe pokriva srednjovekovnu filozofiju, naglašavajući uticaj hrišćanske misli na filozofiju. Srednjovekovna filozofija se fokusira na sintezu grčke filozofije sa hrišćanskom teologijom, gde su važni mislioci kao što su Avgustin, Anselm i Akvinski. Ključne teme ovde su postojanje Boga, priroda zla i odnos između vere i razuma.

Drugi deo: Moderna i moderna filozofija Drugi deo knjige bavi se razvojem moderne filozofije, koja počinje renesansom i nastavlja se racionalizmom i empirizmom. Glavni mislioci ovde su Dekart, Spinoza, Lajbnic, Lok, Berkli i Hjum, koji istražuju epistemološke probleme i granice ljudskog razumevanja.

Dekart se smatra ocem modernog racionalizma, postavljajući temelje modernoj filozofiji kroz sumnju i koncept "Cogito, ergo sum" (mislim, dakle jesam). Empiristi kao što su Lok i Hjum osporavaju racionalizam tvrdeći da je znanje zasnovano na iskustvu, što dovodi do pitanja o prirodi percepcije i stvarnosti.

Vindelband nastavlja da raspravlja o nemačkoj klasičnoj filozofiji sa naglaskom na Kantu, čija je Kritika čistog razuma revolucionirala filozofiju tvrdeći da su kategorije razuma osnova znanja. Kantovo delo utire put kasnijim misliocima, kao što su Fihte, Šeling i Hegel, koji istražuju dijalektiku, apsolutni idealizam i prirodu slobode i subjektivnosti.

Vindelbandov pristup istoriji filozofije razlikuje se od tradicionalnih istorijskih istraživanja jer se fokusira na „problematičnu” istoriju filozofije, gde se filozofija posmatra kao disciplina koja se razvija kao odgovor na fundamentalna pitanja i izazove. On veruje da se istorija filozofije može bolje razumeti kroz pitanja i koncepte koje je istraživala, nego kroz hronologiju ili biografije pojedinih filozofa.

Vindelbandova Istorija filozofije je izuzetno značajno delo zbog svog sveobuhvatnog pristupa i jasnoće u prikazivanju razvoja filozofskih ideja. Rad je i danas aktuelan jer nudi dubinski uvid u ključne filozofske probleme i pokazuje kako su se oni razvijali kroz istoriju, naglašavajući veze između filozofskih tradicija različitih perioda.

Naslov originala
Lehrbuch der Geschichte der Philosophie
Prevod
Nada Šašel, Danko Grlić, Danilo Pejović
Urednik
Vladimir Filipović
Naslovnica
Ratko Janjić-Jobo
Dimenzije
21 x 15 cm
Ukupan broj strana
853
Izdavač
Naprijed, Zagreb, 1978.
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.

Knjiga se sastoji od dva toma.

Jedan višetomni primerak je u ponudi.

Dodato u korpu!

Povijest filozofije I-II
Prvi tom
Broj strana: 494
Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Povijest filozofije I-II
Drugi tom
Broj strana: 359
Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Povijest filozofije

Povijest filozofije

Wilhelm Windelband, Heinz Heimsoeth

Povijest filozofije sa dodatkom Filozofija u 20.st. od Heinza Heimsoetha, 14. dopunjeno izdanje.

Naprijed, 1990.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
Knjiga se sastoji od dva toma
14,99
Metafizika

Metafizika

Aristotel
Aristotel

Aristotelova metafizika je jedno od najproučavanijih dela antičke filozofije. Pitanja koja se u njoj postavljaju, kao i pitanja vezana za istoriju, strukturu i uticaj samog pisanja, predmet su brojnih istraživanja različitih usmerenja i metodologija.

Kultura, 1960.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
23,42
Karmayoga : studije o genezi ideje "praktičkog" u ranoj indijskoj filozofiji

Karmayoga : studije o genezi ideje "praktičkog" u ranoj indijskoj filozofiji

Borislav Mikulić

Knjiga Borislava Mikulića „Karmajoga: studije o genezi ideje „praktičnog“ u ranoj indijskoj filozofiji“ istražuje razvoj koncepta karmajoge i njenu ulogu u indijskoj filozofiji.

Veselin Masleša, 1988.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
12,44
Uspomene o Sokratu

Uspomene o Sokratu

Ksenofont

Na Platonovu "Obranu Sokratovu" odgovorio je Polikrat "Optužbom Sokratovom". Ksenofontove "Uspomene" su odgovor na Polikratov napad - obrana Obrane Sokratove.

BIGZ, 1980.
Srpski. Latinica. Broširano.
9,34
Formiranje srednjovekovne filozofije

Formiranje srednjovekovne filozofije

Genadij Georgijevič Majorov

Srednjovjekovna filozofija bila je drugi oblik bivstvovanja teologije, a teologija vid filozofije. Zato nije čudno što je srednjovjekovni filozof stvarne probleme pokušavao riješiti logičkim sredstvima.

Grafos, 1982.
Srpski. Latinica. Broširano.
9,99
Filozofija renesanse

Filozofija renesanse

Vladimir Filipović

Odabrani tekstovi filozofa

Matica hrvatska, 1956.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,42