Izabrani spisi
Antikvitet

Izabrani spisi

Ante Starčević
Starčević

Tko sam sebe smatra za sužnja, taj se nemari čuditi ako ga i drugi takovim scene. Tko nije svoj, taj je svačii, jer od njega nestoji, čiji će biti. Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke - što mienja gospodare.

"Narod hervatski sačuvao si je u svih nevoljah, koje nepravedno terpi od Austrie, još jedno neprocenjivo dobro, a to je: vera u Boga i u svoje desnice. Narod hervatski veruje, bez da mu itko kaže, da je providnost njemu, koji je tristagodišnje sužanjstvo Austrie preživio, njemu, koji se je u duhu keršćansko za druge vazda žertvovao, lepu budućnost odredila; narod hervatski veruje, da tu budućnost, to poslanstvo, ne bude odkaživati Austria, nego Bog i Hrvati!"

"Kad znate da se je toliko narodah, što-no se uvališe u zapad, potaliančuilo, pofrancezilo, pošpanjolčilo; da su toliki narodi primili u svoju cerkvu jezik latinski ili gerčki; u svoj život zakone rimske: što deržite vi do prošlosti naroda Hervatskoga, onoga naroda, koj je Rimljane u svojoj domovini pohrvatio; kod kojega, tako bliza suseda nema ni traga rimskim zakonom ni ustanovam; koj je svoj jezik u cerkvu uveo, koj je kerstjanstvom nadahnuo sav sever sever Europe?"

"Dok stoji souverenstvo naroda, dotle narod može, drugda i mora, zamenjivat prava i koristi, on mora i žertvovat premnogo, za neizgubit još više ili možda sve, za dobit u boljih okolnostih, štogod, sve, ili još više. Nu izgubitjem souverenstva, osebnosti medjunarodne, narod već neima ništa za izgubit, ništa za čuvat. "

"Mila bratjo i prijatelji, mi velimo da tudja vlada nebi mogla i htela taj blagoslov narodu hervatskomu povratiti, dapače mi sudimo, da bi ona tu i po se prekoristnu zadaću za najsvetie deržanstvo priznati mogla; nu na temelju stoletnji pojavah mi vam iskreno izpovedamo, da tudjinac, ako što i priradi, on sam i uživa; da svaka vlada ima sa svojimi potrebami dosta posla; da u vreme, kakovo je naše, gde su dusi tako občinjeni, ni najbolja tudja vlada ne može svim zahtevanjem naroda zadovoljiti; napokon mi vam iskreno izpovedamo, da je pripovedka o sitromaštvu, o slaboći i o malenkosti Hervatske, tudje bilje, razsadjeno po razterganu narodu hervatskom samo zato, da ovaj narod izgubiv pouzdanje u se, tudjincu se time lakše u naručaj baci, pa da bi se ova pripovedka onaj čas kad bi se naši narodi makar kako u zakonarstvu i upravi sdružili, okrenula u sasvim protivnu, hoćemo reći: onda bi se učilo, da bi Hervatska s drugom vladom nesrećnia bila."

"U istinu, bez samostalnosti i neodvisnosti narod nemože biti narodom, osebom; nego je samo puk, množina čeljadi."

Urednik
Blaž Jurišić
Dimenzije
23 x 15 cm
Nakladnik
Hrvatski izdavalački bibliografski zavod, Zagreb, 1943.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Politički spisi

Politički spisi

Starčević
Ante Starčević

Starčević je jedan od onih hrvatskih političara koji je imao snage da se odupre svim političkim strankama u tadašnjoj Hrvatskoj, ostavši cijeloga svog života dosljedan – i dosljedno osamljen – u svojim političkim idejama i shvaćanjima.

Znanje, 1971.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
13,72
Manjine u pluralističkoj demokraciji - od posebnih prava do zlouporabe

Manjine u pluralističkoj demokraciji - od posebnih prava do zlouporabe

Dražen Barbarić, Ana Mari Bošnjak, Lovro Matković, Milan Sitarski, Ivan Vukoja

Studija političkog zastupanja nacionalnih manjina i konstitutivnih zajednica u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Belgiji s novim modelom političkog zastupanja konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina u BiH.

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI), 2022.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
14,99
Tehnokratska bolest

Tehnokratska bolest

Alain Peyrefitte

Tehnokratska bolest, svakako je dosad najveći Peyrefitteov uspjeh, ne samo po broju prodanih primjeraka i rekcijama koje je knjiga pobudila već po tome što je uveliko pridonijela da pisac postane član Francuske akademije.

24 sata, 1978.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
8,76
Revolucionarni omladinski pokret u Hrvatskoj 1929/41.

Revolucionarni omladinski pokret u Hrvatskoj 1929/41.

Vojo Rajčević
Centar društvenih djelatnosti SSOH, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od tri toma
9,30
Decline & Fall: Europe s Slow Motion Suicide

Decline & Fall: Europe s Slow Motion Suicide

Bruce Thornton

Europa će se uskoro suočiti s neprivlačnim izborom između dvije mračne sudbine: nasilne nacionalističke ili nativističke reakcije ili, vjerojatnije, dugog pada u kulturno starenje i usporenog samoubojstva.

Encounter Books, 2007.
Engleski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
11,22
Teorije demokratije

Teorije demokratije

Frank Cunningham
Filip Višnjić, 2003.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
16,99