Mladić iz stoljeća prošlog

Mladić iz stoljeća prošlog

Ivan Pauletta

O sudbinama ljudi na granicama Europe

"Da, pitanje je zašto ovo pišem. To je kroki priča o mom životu, no nije mi cilj prikazati moj život kao takav, ne znam bi li nekoga to moglo zanimati. Želim pisati o intervalu, o vremenu mog življenja, te spomenuti načine življenja i odnose u društvu, koji su se znatno razlikovali od perioda do perioda. Nadam se da nekoga mogu interesirati običaji, moral i društveni standardi, »putešestvije« u tom vremenu. Učinit ću to kroz male inserte života, kroz neke događaje. Vjerujem da će čitatelj moći uočiti razlike između opisanog vremena i današnjih prilika.

Dva su područja doživjela naročite transformacije kroz taj period. Prvo, neslućeni razvoj tehnike i tehnologije i njihov utjecaj na život. Drugo, velika promjena u načinu ponašanja, u moralu.

Sve je to isprepleteno promjenama u kulturi i načinu života, kao i u odnosu prema etici, ali i estetici. Vrijeme je to prijelaza iz društva rada u društvo potrošača. Događanja su pretežno iz druge polovine dvadesetog stoljeća. Razdoblje je to neposredno iza velike globalne katastrofe, a nešto kasnije i vrijeme pada komunizma.

Koliko god se pojedinac misli skloniti i zaštititi, nikako ne može izbjeći te društvene kataklizme. Događaji su to koji utječu i na svakog pojedinca. Sada je vrijeme ubrzanih promjena, ne samo u načinu življenja već i u načinima rada, zabave, razmišljanja te u promjenama moralnih gabarita.

Događaji se odvijaju ne samo brzo, već se ubrzava i brzina promjena. Sumnjam da je to potrebno, da donosi bolji život. Jasno, moja sumnja ne može to usporiti, ne može to promijeniti."

Urednik
Nenad Popović
Ilustracije
Robert Pauletta
Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
263
Nakladnik
Durieux, Zagreb, 2019.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53188-461-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Nekorišteno
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Žig knjižnice
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Ratni memoari državnika i vojskovođa iz Drugog svjetskog rata

Ratni memoari državnika i vojskovođa iz Drugog svjetskog rata

Churchill et al.
Winston Churchill, Charles de Gaulle, Erich Raeder, Heinz Guderian, Andrej I. Jeromenko, Dwight D...

Knjiga predstavlja panoramu najvažnijih događaja iz drugog svjetskog rata sastavljena kao vrsta memoarskog mozaika od svjedočanstava nekih od najistaknutijih aktera.

Stvarnost, 1963.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
11,247,87
Brdo iznad oblaka

Brdo iznad oblaka

Krmpotić
Vesna Krmpotić

Pred nama je knjiga koja sadrži elemente pripovijesti, eseja, pa i putopisa, ali je ponajprije dnevnik i inačica duhovne (auto) biografije. To je izvantjelesni bedeker u kojem je Vesna opisala dramatičnu borbu za svog teško oboljelog sina.

Globus, 1990.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
16,48
Aristokratsko stopalo

Aristokratsko stopalo

Olivera Katarina

Aristokratsko stopalo je autobiografija velike srpske filmske i muzičke umjetnice Olivere Katarine. Drugo, dopunjeno izdanje.

Prosveta, 2006.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
6,28
Moje mnoge godine

Moje mnoge godine

Arthur Rubinstein

Druga biografska knjiga Arthura Rubinsteina. I ova je, kao i prva knjiga (Godine moje mladosti), nastala samo na osnovu oštrog pamćenja Arthura Rubinsteina.

Matica srpska, 1986.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
17,74
Moj slučaj

Moj slučaj

Gotovac
Vlado Gotovac
Cankarjeva založba, 1989.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,75