Mladić iz stoljeća prošlog

Mladić iz stoljeća prošlog

Ivan Pauletta

O sudbinama ljudi na granicama Europe

"Da, pitanje je zašto ovo pišem. To je kroki priča o mom životu, no nije mi cilj prikazati moj život kao takav, ne znam bi li nekoga to moglo zanimati. Želim pisati o intervalu, o vremenu mog življenja, te spomenuti načine življenja i odnose u društvu, koji su se znatno razlikovali od perioda do perioda. Nadam se da nekoga mogu interesirati običaji, moral i društveni standardi, »putešestvije« u tom vremenu. Učinit ću to kroz male inserte života, kroz neke događaje. Vjerujem da će čitatelj moći uočiti razlike između opisanog vremena i današnjih prilika.

Dva su područja doživjela naročite transformacije kroz taj period. Prvo, neslućeni razvoj tehnike i tehnologije i njihov utjecaj na život. Drugo, velika promjena u načinu ponašanja, u moralu.

Sve je to isprepleteno promjenama u kulturi i načinu života, kao i u odnosu prema etici, ali i estetici. Vrijeme je to prijelaza iz društva rada u društvo potrošača. Događanja su pretežno iz druge polovine dvadesetog stoljeća. Razdoblje je to neposredno iza velike globalne katastrofe, a nešto kasnije i vrijeme pada komunizma.

Koliko god se pojedinac misli skloniti i zaštititi, nikako ne može izbjeći te društvene kataklizme. Događaji su to koji utječu i na svakog pojedinca. Sada je vrijeme ubrzanih promjena, ne samo u načinu življenja već i u načinima rada, zabave, razmišljanja te u promjenama moralnih gabarita.

Događaji se odvijaju ne samo brzo, već se ubrzava i brzina promjena. Sumnjam da je to potrebno, da donosi bolji život. Jasno, moja sumnja ne može to usporiti, ne može to promijeniti."

Urednik
Nenad Popović
Ilustracije
Robert Pauletta
Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
263
Nakladnik
Durieux, Zagreb, 2019.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53188-461-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Nekorišteno
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Žig knjižnice
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Javni dnevnik : zagrebački kulturni i društveni horizonti : 1952-1983

Javni dnevnik : zagrebački kulturni i društveni horizonti : 1952-1983

Stevo Ostojić
Globus, 1984.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,99
Moja draga škola

Moja draga škola

Opačić
Nives Opačić

Svaki put kad Nives Opačić ispisuje neki tekst, ona nas vodi u pustolovinu potrage za riječima, njihovim značenjem, preoblikama izvornih oblika i prenamjenama njihovih značenja.

Profil Internacional, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,98
Gola istina

Gola istina

Nives Celzijus

Uzbudljiva, dramatična i nadasve potresna knjiga koja otkriva naličje tobožnjeg glamuroznog života medijskih zvijezda i zvjezdica, čije avanture svaki dan pratimo u našim medijima.

Fokus komunikacije d.o.o., 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,26 - 6,84
Iluzije: Život sa filmom

Iluzije: Život sa filmom

Volk
Petar Volk

Volk se ovom knjigom brani od zaborava, mada ga, kako veli, zanima kada će posljednji put vidjeti film i koji film. U svakom slučaju, čitaocima koji vole memoarsku literaturu evo prilike da saznaju životopis glave jedne umjetničke porodice Beograda.

Institut za film, 2003.
Srpski. Latinica. Broširano.
6,51 - 6,53
Ne staljinizmu

Ne staljinizmu

Zvonko Štaubringer
Globus, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,65
Sisavci

Sisavci

Pierre Merot
Oceanmore, 2005.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,89