Mladić iz stoljeća prošlog

Mladić iz stoljeća prošlog

Ivan Pauletta

O sudbinama ljudi na granicama Europe

"Da, pitanje je zašto ovo pišem. To je kroki priča o mom životu, no nije mi cilj prikazati moj život kao takav, ne znam bi li nekoga to moglo zanimati. Želim pisati o intervalu, o vremenu mog življenja, te spomenuti načine življenja i odnose u društvu, koji su se znatno razlikovali od perioda do perioda. Nadam se da nekoga mogu interesirati običaji, moral i društveni standardi, »putešestvije« u tom vremenu. Učinit ću to kroz male inserte života, kroz neke događaje. Vjerujem da će čitatelj moći uočiti razlike između opisanog vremena i današnjih prilika.

Dva su područja doživjela naročite transformacije kroz taj period. Prvo, neslućeni razvoj tehnike i tehnologije i njihov utjecaj na život. Drugo, velika promjena u načinu ponašanja, u moralu.

Sve je to isprepleteno promjenama u kulturi i načinu života, kao i u odnosu prema etici, ali i estetici. Vrijeme je to prijelaza iz društva rada u društvo potrošača. Događanja su pretežno iz druge polovine dvadesetog stoljeća. Razdoblje je to neposredno iza velike globalne katastrofe, a nešto kasnije i vrijeme pada komunizma.

Koliko god se pojedinac misli skloniti i zaštititi, nikako ne može izbjeći te društvene kataklizme. Događaji su to koji utječu i na svakog pojedinca. Sada je vrijeme ubrzanih promjena, ne samo u načinu življenja već i u načinima rada, zabave, razmišljanja te u promjenama moralnih gabarita.

Događaji se odvijaju ne samo brzo, već se ubrzava i brzina promjena. Sumnjam da je to potrebno, da donosi bolji život. Jasno, moja sumnja ne može to usporiti, ne može to promijeniti."

Urednik
Nenad Popović
Ilustracije
Robert Pauletta
Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
263
Izdavač
Durieux, Zagreb, 2019.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53188-461-7

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Nekorišćeno
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Pečat biblioteke
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Ivan Pavao II. - Autobiografija

Ivan Pavao II. - Autobiografija

Wojtyla
Karol Wojtyla

Blaženi papa Ivan Pavao II. nesumnjivo je najveća i najznačajnija osoba našega doba, a njegovo će duhovno naslijeđe snažno živjeti i u budućnosti.

Nakladni zavod Matice hrvatske, 2003.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,88
Moj život s Francekom

Moj život s Francekom

Tuđman
Ankica Tuđman

Jedinstvena autobiografska knjiga Ankice Tuđman pod nazivom 'Moj život s Francekom' izlazi u izdanju Večernjeg lista, a donosi mnoštvo dosad nepoznatih detalja iz života obitelji Tuđman.

Večernji list, 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
4,99
Fališ mi - autobiografski roman. Druga knjiga: jesen/ljeto

Fališ mi - autobiografski roman. Druga knjiga: jesen/ljeto

Mani Gotovac
Profil Internacional, 2010.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,75
Gola istina

Gola istina

Nives Celzijus

Uzbudljiva, dramatična i nadasve potresna knjiga koja otkriva naličje tobožnjeg glamuroznog života medijskih zvijezda i zvjezdica, čije avanture svaki dan pratimo u našim medijima.

Fokus komunikacije d.o.o., 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,84
Why Not Me?

Why Not Me?

Mindy Kaling

Od autora omiljenog bestselera New York Timesa Is Everyone Hanging Out Without Me? a kreator i zvijezda Projekta Mindy dolazi zbirka eseja koji su urnebesni i pronicljivi koliko i duboko osobni.

Crown Archetype, 2015.
Engleski. Latinica. Tvrde korice.
4,91
Kad vam roditelji prežive Holokaust

Kad vam roditelji prežive Holokaust

Bernice Eisenstein

"Živom prozom i izvanrednim crtežima Eisenstein gradi emocijama bogatu i vizualno čarobnu priču... ovo dirljivo, plameno pošteno svjedočanstvo obraća se univerzalnosti pamćenja i gubitka."

Fraktura, 2010.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
9,99