Tessa iz porodice d´Urberville ili Čista žena

Tessa iz porodice d´Urberville ili Čista žena

Thomas Hardy

Tessa iz porodice d´Urberville kojoj je podnaslov Čista žena smatra se najboljim Hardyjevim romanom i jednim od najboljih romana engleske književnosti.

Tessa, dobra i čista seoska žena igrom slučaja i spletom okolnosti pretvara se u ubojicu te završava na vješalima. Zbog raznih događaja koji slijede jedan za drugim i proistječu jedan iz drugog, Tessa odlazi iz svog rodnog kraja te gubi djevičanstvo protiv svoje volje. Uskoro rađa vanbračno dijete koje umire te je ostavlja ljubavnik i ona je primorana raditi teške poslove po farmama, a na koncu romana postaje ubojica igrom slučaja i nesretnih okolnosti. Završava na vješalima kao ubojica. Oko Hardyjeve Tesse digla se velika buka i nakon te buke i galame Hardy objavljuje Judea u kome žena zavodi i podaje se drugim muškarcima u trenutku kad zna da se u njenoj neposrednoj blizini nalazi i njen muž na samrti. Zbog tog romana gnjev koji okolina osjeća prema Hardyju prelazi u histeriju. Otada Hardy prestaje pisati romane. Od kasnijih njegovih djela treba istaknuti veliki dramsko – epski spjev The Dynasts, povijesno – filozofskog sadržaja u 19 činova, 130 scena, sa stotinu ličnosti, a gotovo cijelom Europom kao mjestom zbivanja, koji obuhvaća petnaest godina napoleonskih ratova.

Dimenzije
20 x 12,5 cm
Broj strana
438
Nakladnik
Logos, Split, 1983.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Noćni vlak

Noćni vlak

Martin Amis

Noćni vlak kriminalistički je roman u čijim je središtu istraga naizgled nemotiviranog samoubojstva mlade astrofizičarke.

V.B.Z, 2000.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,98
Zločeste misli

Zločeste misli

Wilde
Oscar Wilde

“Oscar Wilde neusporedivo je najbolji govornik svog vremena, a možda i svih vremena”, zapisao je George Bernard Shaw, Wildeov suvremenik i veliki pisac. To je sasvim prikladno odavanje počasti jednoga genijalnog Irca drugome.

Šareni dućan, 2000.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,26
Snovi o nevinosti

Snovi o nevinosti

Lisa Appignanesi

Godine 1985. mlada i uspješna novinarka Helena Latimer kreće u potragu za svojim prijateljem, slavnim ekologom Maxom Bergmannom, koji je nestao negdje u Europi. Tragovi vode u Bavarsku gdje čudnim spletom okolnosti Helena dolazi do "Anine knjige".

Mozaik knjiga, 2001.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,75
Gulliverova putovanja

Gulliverova putovanja

Swift
Jonathan Swift
Školska knjiga, 1963.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,20
Tako je bilo

Tako je bilo

T. Lobsang Rampa
August Cesarec, 1991.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,00
Crnac sa Narcisa

Crnac sa Narcisa

Conrad
Joseph Conrad
Branko Đonović, 1964.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
3,90