Druga strana rubikona

Druga strana rubikona

Miroslav Tuđman
Tuđman

"Izetbegović je htio biti lider 'građanske Bosne i Hercegovine' - piše Tuđman – a bio je lider samo Muslimana, muslimanskoga naroda, dok Hrvatima i Srbima nije priznavao ni stutus nacionalnih manjina."

"...Zato su Izetbegovićevi ideali bili konfuzni u provedbi, nepošteni prema druga dva naroda, neiskreni prema međunarodnoj zajednici. Zagovarao je ravnopravnost Hrvata, Muslimana i Srba u BiH a nije im priznavao pravo na konstitutivnost i suverenost, nije pristajao na federalno uređenje jer je smatrao da je Bosna i Hercegovina prvenstveno država muslimanskoga naroda… Sa takvim stavovima i politikom Izetbegović se upustio u rat protiv Hrvata, a da ni u jednom trenutku nije bio spreman preuzeti odgovornost za posljedice rata u koji se upustio."

Čitalac u faktografiji i Izetbegovićevoj doktrini nalazi i zanimljive paralele između Izetbegovićeve doktrine i Miloševićeve politike stvaranja jedne države (Velike Srbije ili Srboslavije) u kojoj će živjeti svi Srbi, Srbi u Srbiji i Srbi dijelom raspršeni u federalnim jugoslavenskim republikama. … Nakon čitanja Tuđmanova rukopisa jasna je - usprkos svim mutežima - srž Izetbegovićeve politike i cilj njegovih nastojanja: ostvarivanje islamske, muslimanske dominacije u unitarnoj državi BiH. Nikakva federacija, konfederacija, nikakvi različiti nacionalni entiteti nisu dolazili u obzir. BiH mora biti, smatrao je, jedinstvena zajednica građana koji u njoj žive, a pošto su Muslimani najbrojniji njihov status biva praktički privilegiran i dominantan u svim područjima. Usprkos populističkim proklamacijama o ravnopravnosti i jednakosti naroda koji u BiH žive. Razumljivo da ta dominacija razumijeva i dominaciju islama, vjere koju je Izetbegović upio u mladosti školujući se u prestižnim islamskih središtima. - Akademik Davorin Rudolf

Urednik
Anita Šikić
Naslovnica
Dubravka Zglavnik Horvat
Dimenzije
24 x 17 cm
Broj strana
444
Nakladnik
Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2017.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53169-374-5

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Nekorišteno
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Rat je dobiven u Švicarskoj – Slučaj Roessler

Rat je dobiven u Švicarskoj – Slučaj Roessler

Svaka špijunska priča uvijek se doima kao sumnjiva romansa. Priča koju su Accoce i Quet dobrom novinarskom istragom rekonstruirali, nije nalik nijednoj drugoj: po odsutnosti "romantizma ", a prije svega po svojoj važnosti i posljedicama.

Epoha, 1968.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,245,07
Pešadijska nastavnaa sredstva

Pešadijska nastavnaa sredstva

Milorad N. Radenović, Obrad Dinić
Narodna armija, 1971.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,985,58
Od dum-dum metka do napalma : borba protiv nehumanog oružja

Od dum-dum metka do napalma : borba protiv nehumanog oružja

Malvern Lumsden

Knjiga Malverna Lumsdena. znanstvenog suradnika Stockholmskog instituta za istraživanje mira, predstavlja priručnik za one koji se žele upoznati sa suvremenim oružjem s aspekta njegovih najgorih značajki- izrazite nehumanosti.

Globus, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,99
Velika igra - Afganistan

Velika igra - Afganistan

Mile Ostojić
Alfa, 1987.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
4,99
Uvod u strategiju

Uvod u strategiju

Andre Beaufre

S predgovorom B. H. Lidel Harta.

Vojnoizdavački zavod, 1968.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
11,98
Umijeće ratovanja

Umijeće ratovanja

Tzu
Sun Tzu

Uz knjigu Umijeće ratovanja naučite upravljati svojim bitkama i dobiti ih bez ratovanja. Ova knjiga ima kultni status i danas slovi za najbolje djelo vojne strategije i taktike ikada napisano.

Mozaik knjiga, 2008.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
13,56