Rat je dobiven u Švicarskoj – Slučaj Roessler

Rat je dobiven u Švicarskoj – Slučaj Roessler

Svaka špijunska priča uvijek se doima kao sumnjiva romansa. Priča koju su Accoce i Quet dobrom novinarskom istragom rekonstruirali, nije nalik nijednoj drugoj: po odsutnosti "romantizma ", a prije svega po svojoj važnosti i posljedicama.

Knjiga manje govori o špijunaži nego o zavjeri. Riječ je zapravo o jedinoj koherentnoj, neumoljivoj, iznenađujuće postojanoj i učinkovitoj organizaciji njemačkog vojnog otpora nacizmu. Grupa Oberkommando časnika bi od prvog do zadnjeg dana saopćavala sve odluke koje su tamo donesene. Autori, da ne bude nevjerice, čak i previše inzistiraju na toj “izdaji” – “neporecivoj”, “neosporivoj”. Nije taj stav ono što iznenađuje, nego to što se on mogao očitovati u posljednjem okruženju u kojem bi se moglo zamisliti: njemačkom generalštabu.

Grupu je formiralo deset ljudi, svi Bavarci i protestanti, opremljeni snažnim intelektualnim oklopom: devet vojnika i jedan civil koji su zajedno, od početaka nacizma, okupili nefleksibilnu želju za suprotstavljanjem, utemeljenu na najsnažnijem duhovnom uvjerenju. To je zapravo jedini motiv koji nevjerojatno može učiniti mogućim.

Čim je rat objavljen, zavjerenici - koji su u samoj situaciji u kojoj su se svi našli vidjeli znak providnosti - odlučili su svom otporu dati ovakav oblik bez presedana. Nacizam je trebalo pobijediti pod svaku cijenu, pa makar ta cijena bila i sama Njemačka. U civilnom životu, Roessler je (jedino ime koje je otkriveno), emigrirao u Švicarsku, na njemu je bilo da organizira - na višoj razini - samu mrežu.

Bilo bi razloga za očajavanje urotnika. Pogotovo što je godinu dana kasnije sovjetska Rusija s još više sumnje i brutalnosti odbacila tu informaciju. Sve dok ne dođe prosvjetljenje. Od tada više neće postojati namjera neprijatelja, plan, nacrt, operacija, koju Rusi ne znaju unaprijed, do najsitnijeg detalja. Objašnjenje tolikih neobjašnjivih "čuda" ?

Ovo je “fantastičan izvor smješten u Švicarskoj” o kojem govori Allen Dulles, a koji je širio “informacije njemačkog vrhovnog zapovjedništva" na "još nerazjašnjene načine”. Razjasniti ih bila je upravo ambicija Accoce i Queta. Učinili su to, ali ne bez prepuštanja ovoj romantici – inscenaciji likova i rekonstruiranim dijalozima, “flashbackovima”, “napetostima” – za koje s pravom primjećuju da ih nema u stvarnosti. Možda je to neizbježnost ovakvog istraživanja i priče.

Je li moguće pratiti autore do kraja ovog paradoksa koji bi devet njemačkih časnika učinio stvarnim pobjednicima - protiv vlastite zemlje - rata koji bi bio "dobiven u Švicarskoj" (zahvaljujući i dobronamjernoj švicarskoj neutralnosti), i od kojih se možemo bojati u retrospektivi da bi bez njih i njihovog mostobrana, Roesslera, bilo pobijeđeno preko Hitlera?

Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
281
Nakladnik
Epoha, Zagreb, 1968.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Velike obmane Drugog svjetskog rata 3: Dan "D" u oklopu laži

Velike obmane Drugog svjetskog rata 3: Dan "D" u oklopu laži

Cave Anthony Brown

U ovoj knjizi autor opisuje što su sve zapadni saveznici radili da bi se domogli tajni svojih protvnika, prije svega Hitlerove Njemačke, i kako su ih obmanjivali da bi osigurali uspjeh svojih operacija u ratovanju na kopnu, na moru i u zraku.

Centar za informacije i publicitet (CIP), 1977.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,245,07
Druga strana rubikona

Druga strana rubikona

Tuđman
Miroslav Tuđman

"Izetbegović je htio biti lider 'građanske Bosne i Hercegovine' - piše Tuđman – a bio je lider samo Muslimana, muslimanskoga naroda, dok Hrvatima i Srbima nije priznavao ni stutus nacionalnih manjina."

Hrvatska sveučilišna naklada, 2017.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
21,35
Pešadijska nastavnaa sredstva

Pešadijska nastavnaa sredstva

Milorad N. Radenović, Obrad Dinić
Narodna armija, 1971.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,98
U lavirintu špijunaže: Memoari jednog od šefova nacističke obaveštajne službe

U lavirintu špijunaže: Memoari jednog od šefova nacističke obaveštajne službe

Walter Schellenberg

Autentično svjedočanstvo o radu njemačke obavještajne službe iz pera visokorangiranog (SS-Brigadeführer) Schellenberga predstavljaju izuzetan izvor za sve koji proučavaju Drugi svjetski rat, a posebno rad obavještajne službe Trećeg Reicha.

Rad, 1958.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
9,48
Kana

Kana

von Schlieffen
Alfred von Schlieffen

Djelo Cannae jasno pokazuje koliku je važnost njemački Generalštab poklanjao izučavanju povijesti ratne vještine. Uz knjigu se kao dodatak nalazi poseban svezak sa 79 preglednih mapa i skica bojišta.

Vojnoizdavački zavod "Vojno delo", 1953.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
19,76