San žutih zmija

San žutih zmija

Edo Popović

Iako sadrži svega tri priče koje i nisu jako dugačke, unutar korica ove zbirke zbijeno je jako puno toga: žestokih emocija, dojmljivih slika, jako dobrog jezika, akcije i kontemplacije, osobnog i općeljudskog. Jako dobra proza! Prva je priča naslovljena kao i zbirka, «San žutih zmija». Dotični gmizavci pojavljuju se u snu jedne od djevojaka glavnog junaka. Tema ove priče, ako to ovako prizemno možemo reći, obračun je s osobnim demonima, ona govori o alkoholizmu kao stanju duha, o nezadrživom ali prilično hotimičnom putu prema dnu kao obliku eskapizma, i o povratku nakon nenadoknadive žrtve. Dno je dostignuto smrću nakon neuspješnog liječenja, put je, dakle, bio uspješan, a preživjelima ovu tragičnu životnu priču, neshvatljivu do spoznavanja njena kraja, prenosi pripovjedač koji, eto, nalazi rukopis svog najboljeg prijatelja. Ova je priča neobična i originalna, zavaravajuća i prevrtljiva, taman kad smo ju «odredili», ona mijenja pravac, ili ga, suprotno čitalačkom očekivanju, zadržava. U njoj urbani boemi, s kompleksom veće vrijednosti u odnosu na najnižu alkoholičarsku kastu, «zombije», čak i uspijevaju u pokušajima da žive nekakav život, ma koliko bio bezizgledan, no zašto bi i bio izgledan? Čak se i bar u kojem se okupljaju zove «Amok»…

Naslovnica
Boris Malešević
Dimenzije
18 x 11 cm
Broj strana
99
Nakladnik
Moderna vremena, Zagreb, 2000.
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.
ISBN
9-53-682800-6

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Dečko, dama, kreten, drot

Dečko, dama, kreten, drot

Edo Popović

Niko, veteran Dinamova sjevera koji se upravo vratio iz zatvora, Masa, prostitutka koja je pobjegla iz javne kuće, Folo, načelnik opskurnog policijskog odjela, i Darko, momak koji traži svoje mjesto u podzemnoj eliti, glavni su likovi ovog romana.

Jutarnji list, 2005. Broširano.
3,45
Ponoćni boogie

Ponoćni boogie

Edo Popović
Meandar, 2002. Broširano.
5,44
Priručnik za hodače

Priručnik za hodače

Edo Popović
24 sata. Broširano.
6,22
Stilske vežbe

Stilske vežbe

Raymond Queneau
Rad, 1977. Broširano.
2,99
Cesta

Cesta

Cormac Mccarthy

Čovjek i dječak. Otac i sin. Negdje na vjetrometini posve uništenog života na Zemlji. U vrijeme koje nije determinirano ničim opipljivim sem njihovim jadnim životima. Apokaliptična je to slika uništenog svijeta u kojem nema doslovno ničega.

Profil Knjiga, 2009. Broširano.
9,74
Ja sam bog

Ja sam bog

Giorgio Faletti

Rat je završio, ali mržnja traje vječno.

Znanje, 2011. Broširano.
3,98