Zovem se Crvena

Zovem se Crvena

Orhan Pamuk
Pamuk

Istanbul, šesnaesto stoljeće. Izvan zidina raskošnog dvorca caruju siromaštvo, kuga, nemoral i nespokoj. To, dakako, ne priječi Sultana da naruči knjigu u slavu svoje vladavine koja će prikazati svu veličinu Otomanskog Carstva.

U tu svrhu on daje nalog Tetku Efendiji da okupi najbolje iluminatore u zemlji, čija je tajna zadaća da oslikaju knjigu u stilu tadašnjih europskih majstora. No kako se figurativna umjetnost smatrala povredom islama, ta narudžba nije lišena opasnost za izvršitelje, zbog čega nijedan iluminator ne smije vidjeti knjigu u cijelosti.

Problemi počinju kada jedan od minijaturista nestane, a Sultan zatraži da se njegova smrt rasvijetli za tri dana. Je li ta smrt djelo anđela osvete koji je otkrio bogohulno djelo? Ili će krivnja pasti na Karu, ljubomornog pretendenta na ruku Tetkove kćeri, neusporedive ljepotice Šekure?

Ova čudesna priča spletena je oko tajnovitih ubojstava i ljubavi, preispitivanja religije i filozofije, suočavanja Istoka i Zapada, te, napose, oko umjetnosti minijature u trenucima njezina uzmaka i nestajanja. Kazuju je sami likovi, pa stoga svako novo poglavlje omogućuje uvid u događaje iz drukčijeg kuta gledanja.

Takav pripovjedački pristup odražava autorov stav da pisanje romana pruža užitak pogleda odozgor, kao kad gledamo neki prizor s balkona.

Naslov izvornika
Banim adim kirmizi
Prijevod
Ekrem Čaušević, Marta Andrić
Urednik
Milana Vuković Runjić
Naslovnica
Boris Runjić
Dimenzije
21,5 x 13,5 cm
Broj strana
455
Nakladnik
Vuković i Runjić, Zagreb, 2004.
 
Latinica. Broširano s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53679-147-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Muzej nevinosti

Muzej nevinosti

Pamuk
Orhan Pamuk
Vuković i Runjić, 2009.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
14,98
Demon i Sveta Krv

Demon i Sveta Krv

Nevenka Nekić

U ovomu uzbudljivu romanu poznata književnica Nevenka Nekić (autorica književne uspješnice Kardinalovo srce) čitatelju nudi dva sloja, dvije usporedne radnje koje se odigravaju u različitim povijesnim razdobljima te se međusobno prožimlju i nadopunjuju.

Verbum, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
8,26
Cezar

Cezar

Jelušić
Mirko Jelušić

Romansirana Cezarova biografija (prvi put objavljena na njemačkom 1929.), koja je, iako u dobroj mjeri ahistorijskog karaktera, Jelušiću donijela popularnost, a pisana je nadahnuta usponom Mussolinija na vlast.

Binoza, 1932.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
8,75
Seljačka buna : historička pripovijest XVI. vijeka

Seljačka buna : historička pripovijest XVI. vijeka

Šenoa
August Šenoa

Uvodnu sudiju napisao Josip Nagy.

Minerva nakladna knjižara, 1932.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
28,44
Kralj života

Kralj života

Jan Parandowski

U ovom romanu Parandowski prikazuje život Oscara Wildea, koji je na prijelomu XIX i XX stoljeća kao pisac, a možda još više po svom načinu života, bio postao moda u čitavoj Europi.

Zora, 1955.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,64
Revenants: A Dream of New England

Revenants: A Dream of New England

Daniel Mills

Revenants is a lyrical evocation of the colonial landscape, a poetic meditation on the hills and wilds of that vanished country. It also brings back to life the inner landscape of sombre repression known to the settlers of New England.

Chômu Press, 2011.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
13,99