Brodolom

Brodolom

Rabindranath Tagore
Tagore

Tagore u Brodolomu nastoji, pa i uspijeva, realistično i smireno oslikati životni brodolom glavnog (anti)junaka, mladog pravnika Ramesha Babe, čije (pred)bračne vratolomije čine okosnicu fabule.

Brodolom u najboljoj maniri ljubavnih ili avanturističkih romana obiluje iznenadnim i neočekivanim obratima, i već na prvim stranicama zatječe nas nekoliko takvih. Ramesh Baba zaljubljen je u Hemnalini, djevojku iz ugledne kalkutske obitelji, u čiji dom zalazi u vrijeme popodnevnih čajeva, gdje s prijateljem Aksayem, Hemnalininim bratom Jogendrom i njihovim ocem Annada Babom debatira o raznim temama i/ili vodi isprazne salonske razgovore. Kada već svi očekuju da će zaprositi Hemnalini, on iznenada odlazi na put s autoritativnim ocem, i po njegovom nalogu, ne bi li se oženio nepoznatom seoskom djevojkom. Razloge svog putovanja taji od Hemnalini i njezine obitelji, nadajući se da će ga nekakve nepredviđene okolnosti ipak spasiti od neželjenog vjenčanja. To se i dogodilo, ali malo prekasno – noć nakon vjenčanja. Vraćajući se u Kolkatu rijekom Ganges strašna oluja potapa flotu čamaca i gotovo svi se utapaju, uključujući Rameshova oca i suprugu. Roman tako doista i počinje brodolomom, prekretnicom koja će zakomplicirati Rameshov život na najneobičniji način, te će mu istinski brodolom simbolički označiti početak “brodoloma života”. Naime, isplivavši usred noći na neku plažu, Ramesh spašava djevojku za koju odmah pretpostavi da je njegova supruga – kojoj nije vidio lice, čak niti prilikom obreda vjenčanja. Neobičnom podudarnošću, mlada Kamala također se upravo udala za čovjeka čije lice nije vidjela pa odmah povjeruje da je Ramesh njezin suprug. Jasno da je ovo uvjet da bi se radnja mogla zaplesti onako kako slijedi – činjenica da se mladenci ne poznaju te zbog srama ili iz običaja određeno vrijeme si ne gledaju u lice. Pogrešku je prvu shvatio Ramesh pa po povratku u Kolkatu zatvara Kamalu u školu za djevojke, ne posjećuje je mjesecima te je tamo nastoji zadržati i tijekom praznika, kao da će problemi nestati ako ih smetne s uma. Dok mlada zaljubljena Kamala pati, on se opet udomaćuje u kući Annade Babe, taji svoje vjenčanje kao i postojanje Kamale te obnavlja vezu s Hemnalini i kad novi svatovi postanu izvjesni, nađe se u bezizlaznoj situaciji. Tagoreov Ramesh tako postaje jedan od najneodgovornijih književnih likova koje smo ikada susreli.

Naslov izvornika
The Wreck
Prijevod
Filip M. Dominiković
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
323
Nakladnik
Nakladni zavod Ante Velzek, Zagreb, 1940.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Tragovi patine
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Gradinar

Gradinar

Tagore
Rabindranath Tagore

Gradinar je izbor od osamdeset i pet ljubavnih pjesama u prozi, napisanih i objavljenih 1912. godine. U središtu Tagorinog pjevanja su žena i ljubav - žena kao stvarnost i kao san i čežnja.

BIGZ, 133.
Srpski. Ćirilica. Tvrde korice s ovitkom.
5,24
Rabindranat Tagore

Rabindranat Tagore

Tagore
Rabindranath Tagore
Mlado pokolenje, 1971.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,64
Himnu čoveku

Himnu čoveku

Tagore
Rabindranath Tagore
Izdavačko preduzeće "Rad", 1977.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,20
Prikladan momak 3: Svadbeni sari

Prikladan momak 3: Svadbeni sari

Vikram Seth

Treći dio trilogije „Prikladan momak“.

Profil Knjiga, 2013.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,86
Oblak glasonoša

Oblak glasonoša

Kālidāsa

Meghadūta je lirska pjesma koju je napisao Kālidāsa, koji se smatra jednim od najvećih indijskih pjesnika. Opisuje kako je Jakša, kojeg je njegov gospodar protjerao u udaljeno područje, zamolio oblak da njegovoj ženi prenese poruku ljubavi.

Matica hrvatska, 1971.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,28 - 8,99