100 pjesnika svijeta
Rijetka knjiga

100 pjesnika svijeta

Imamo pred sobom više od tri tisuće godina pjesničkih napora i uzleta, što predstavlja najdivnija očitovanja ljudskog duha. Jer čovjek je, čini se, baš u poeziji pokušao sažeti i uobličiti sva svoja djelovanja, napore i stradanja, svoje težnje i sumnje...

Čovjek je svojom neiscrpnom imaginacijom stvorio bogatu i nepreglednu poetsku riznicu koja se kroz stoljeća pretače iz naroda u narod, iz epohe u epohu, u različitim oblicima, uvijek nova, uvijek drugačija, a zapravo uvijek jedna i jedina poezija. Iz bogate i neprocjenjive riznice je ovih 100 najjasnijih plamenova u kojima je vidljiv taj dugi razvojni put i u kojima su utjelovljeni svi ostali bez brojni plamenovi koji su sudjelovali u tom razvoju i bez kojih ne bi bilo ni onih vrhunskih, najjasnijih i najsjajnijih. Ova knjiga će za nedovoljno upućena čitaoca biti vodič i putokaz kroz svjetsku poeziju, ona će mu dati uvid u sto vrhunskih pjesničkih djela, a time i u razvoj cjelokupne svjetske poezije. Upućenu čitaocu ova će knjiga biti izazov za razmišljanje i razgovor o tokovima pjesničke riječi kroz stoljeća; ona će ga na svakoj strani navoditi da se zamisli, da se spori s njom ili da joj odobrava, ali će ga prisiliti da se spori uz vrlo ozbiljne kriterije i vrlo utemeljene razloge.

Prijevod
Julije Benešić, Dobriša Cesarić, Vladan Desnica, Aleksandar Flaker, Grga Gamulin, I. G. Kovačić, Zvonimir Mrkonjić, Vladimir Nazor, Ivan Slaming, Ante Stamać, Antun Šoljan, Tin Ujević, Iso Velikanović
Urednik
Antun Šoljan
Naslovnica
Ferdo Bis
Dimenzije
22 x 15 cm
Broj strana
499
Nakladnik
Stvarnost, Zagreb, 1971.
 
Tiraž: 10.000 primjeraka
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Slavonski strip crtači

Slavonski strip crtači

Ivan Trenkl

Knjiga Slavonski strip-crtači premijerno donosi izbor iz opusa 70 panonskih majstora stripa koji su po kvaliteti i kvantiteti dali nemjerljiv doprinos povijesti hrvatskog stripa.

Galerija Kazamat HDLU, 2010.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
13,24
Glasoviti govori

Glasoviti govori

Antologija 130 svjetskih govora sadrži dvadeset i pet govora izgovorenih na hrvatskom jeziku, a preostali su prevedeni s drugih jezika – arapskog, češkog, engleskog, francuskog, grčkog, hebrejskog, latinskog, njemačkog, ruskog, talijanskog i sanskrita.

24 sata, 2001.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
32,56
Da vidim Ohrid, Strugu da gledam

Da vidim Ohrid, Strugu da gledam

Konstantin Miladinov

Smatrao sam kako zadatak prevođenja makedonskog začetnika umjetničke poezije iz 19. stoljeća mogu ispuniti samo hrvatski pjesnici, koji će mu otvoriti vrata vlastitog jezika. Nisam se prevario. - B. Pavlovski

Zavičajna naklada "Žakan Juri", 2001.
Hrvatski. Latinica. Broširano s ovitkom.
9,99
Zlatna knjiga američke poezije

Zlatna knjiga američke poezije

Čitatelj ovdje ne dobiva samo povijesno preglednu i estetski probranu antologiju, koja ilustrira sve pojave američkog pjesništva, nego u predgovoru dobiva i pravu povijest američke poezije, te uz svakog pjesnika izdašne kritičko-biografske informacije.

Nakladni zavod Matice hrvatske, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
22,56
Cvjetovi mećave

Cvjetovi mećave

Vujkov
Balint Vujkov
Matica hrvatska, 1971.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
5,99
100 najljepših svjetskih bajki

100 najljepših svjetskih bajki

Malo nam koja od ljudskih tvorevina vraća povjerenje u imaginaciju koliko bajke. Ovako sabrane one pokazuju kako je pučka mašta, Puškinova, Andersenova ili braće Grimm, crpla svoju snagu iz vezanosti sa svijetom. One su uvijek mašta o ljepoti i pravdi.

Stvarnost, 1969.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
32,22