Uvod u psihoanalizu

Uvod u psihoanalizu

Sigmund Freud
Freud

Tekstovi u knjizi zapisi su sa čuvenih Freudovih predavanja, koja pokazuju ne samo da je genijalan znanstvenik, već i najbolji popularizator psihoanalize. Ovom je knjigom Freud želio razbiti mnoge predrasude o psihoanalize. S predgovorom Borislava Lorenca

Sigmund Freud je održavao svoja Predavanja za uvod u psihoanalizu, i to tijekom dva zimska semestra 1915./1916., te 1916. /1917. godine pred raznim slušateljima različitih fakulteta Sveučilišta u Beču. Radi se o njegovim pojedinačnim predavanjima, vezanim uz njegovo sveučilišno djelovanje. Tekstove iz prva dva dijela ove knjige zapisao bi najčešće sam, i to odmah po završetku samog predavanja, dok su tekstovi iz trećeg dijela bili unaprijed pripremljeni. Cjelokupnu je ovu zbirku dao objaviti 1916. te 1917. godine, podijelivši je osobno na ova tri dijela.

Freud nije nikad objavio neki pravi udžbenik. No, njemu se najviše približavaju upravo ova njegova Predavanja. Osnovni zakoni duševnih kretanja koje je otkrio, a posebno oni vezani uz podsvijest, temeljili su se na tri klasična istraživačka područja psihoanalize - na izliječenim slučajevima, na snovima i neurotičnim simptomima - korak po korak, uz pomoć mnogih uspoređivanja, anegdota i sličica iz života bolnice. Pri tome neprekidno izvire i privlačnost, koja je obilježavala Freudov prozni način izlaganja: dijalozi s njegovim tadašnjim slušateljima od srca će razgaliti i nas, njegove današnje čitatelje. U stvari, Predavanja nemaju samo značaj uvoda u njegov način razmišljanja, već su i do danas ostala najčitanije djelo osnivača psihoanalize.

Naslov izvornika
Vorlesungen zur Einführung in die Psychoanalyse
Prijevod
Borislav Lorenc
Urednik
Svetomir Lazarević
Naslovnica
Vladimir Kirin
Dimenzije
24 x 18 cm
Broj strana
446
Nakladnik
Kosmos, Beograd, 1933.
 
Ćirilica. Tvrde korice.
Jezik: Srpski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Iz kulture i umetnosti

Iz kulture i umetnosti

Freud
Sigmund Freud

U knjizi su sabrani tekstovi: ‘Sumanutost i snovi u ‘Gradivi’ V. Jensena’, ‘Jedna uspomena iz detinjstva Leonarda da Vincija’, ‘Mikelanđelov Mojsije’, ‘Dostojevski i oceubistvo’ te ‘Nelagodnost u kulturi’.

Matica srpska, 1973.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
11,42
Naši unutrašnji konflikti

Naši unutrašnji konflikti

Horney
Karen Horney

Knjiga Naši unutrašnji konflikti, s podnaslovom Konstruktivna teorija neuroze, jedno je od dva ključna djela koja karakteriziraju zrelu fazu stvaralaštva Karen Horney. Drugo je kapitalno djelo Neuroza i ljudsko uzrastanje, napisano 1950. godine.

NIP Pobjeda, 1976.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,54
Poznavanje čoveka: osnove individualne psihologije

Poznavanje čoveka: osnove individualne psihologije

Adler
Alfred Adler

Knjiga je na­sta­la kao zbir Adlerovih pre­da­va­nja odr­ža­nih u Be­ču, pred pu­bli­kom ko­ja se su­sre­la sa no­vim po­gle­dom na sa­mu srž ljud­skog bi­ća.

Kosmos, 1958.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
11,56
Opšta psihopatologija

Opšta psihopatologija

Jaspers
Karl Jaspers

Jaspersova Opća psihopatologija bila je, i još je uvijek, veoma dobro prihvaćena u znanstvenim i stručnim krugovima. Njezina je zasluga što je škola fenomenologije, sa svojim razvijenim ograncima, najznačajnija škola i današnje njemačke psihijatrije.

Prosveta, 1990.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
38,42
Čovjek vuk i Sigmund Freud

Čovjek vuk i Sigmund Freud

Gardiner
Muriel Gardiner

Jedan od tri najpoznatija slučaja koje je Freud analizirao osobno. Specifičnost ove knjige je što nam daje uvid u autobiografiju čovjeka koji je čuveni slučaj u medicinskoj znanosti i to s njegovog vlastitog stajališta i sa stajališta Sigmunda Freuda.

Naprijed, 1981.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,99