Ovdje, gdje prestaje more i zemlja čeka

Ovdje, gdje prestaje more i zemlja čeka

Vojin Pašić

Vojin Pašić je svojedobno objavio zbirku poezije koju danas smatra provincijalnom i epigonskom, pa ovu knjigu, ne bez stidljivog straha pred nespretnošću, smatra svojom prvom knjigom.

Pašićeva poezija je južnjački ekstatična, rođena negdje gdje i europska civilizacija, na Mediteranu, oko mora, a začeta još dalje evolucionistički seže sve tamo do podrijetla vrste i okamina. Pašić se u prošlosti, u mješavini mita i povijesti najbolje osjeća. Njegovi motivi, uglavnom iz carstva flore, faune i anatomije, čine začuđujuće slike koje znaju i kroz niz gotovo nadrealistički udaljenih asocijacija pripovijedati. Pašić zna i galantno parodirati albu, poentirati na račun himena jadne Beatrice, podjednako empatizirati s redovnicima, inkvizitorima i robovima. Radit će to različito, snalazeći se u rimama, arhaizirajući jezik, udarajući metričke diktate Baudelaireovska je njegova strast, raspeta između ljepote i kvarljivosti mesa, da ne kažemo tijela, ponekad anegdotalna, ironična i duhovita.

Urednik
Kruno Lokotar
Naslovnica
rutta. d.d.
Dimenzije
20 x 11 cm
Broj strana
64
Nakladnik
AGM, Zagreb, 2003.
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.
ISBN
9789531741774

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Raspuće

Raspuće

Stanislava Adamić
Čakavski sabor, 1977. Tvrde korice.
4,993,7428,20
Pjesma nad pjesmama

Pjesma nad pjesmama

Jedna od najljepših ljubavnih pjesama ikada napisanih, izuzetno je pjesničko djelo stare hebrejske književnosti, uklopljeno u Bibliju, djelo čiji se sadržaj stoljećima teško dovodio u vezu sa svetim sadržajem Biblije.

Matica hrvatska, 1965. Tvrde korice s ovitkom.
11,9990,34
50 pjesama

50 pjesama

Osvaldo Ramous
Društvo hrvatskih književnika, 1957. Broširano.
6,9952,67
Pesme, putopisi, eseji

Pesme, putopisi, eseji

Crnjanski
Miloš Crnjanski

Crnjanski koji piše pesme u uniformi ratnika, još uvek je gnevan borac što pljuje na zastave i psuje pod vešalima. Otrovni podanik kolone literata koji su, prezrevši rat, omrznuli život. Buntovnik će ubrzo pronaći svog dvojnika - mirnog čoveka sa Sumatre.

Naprijed, 1967. Tvrde korice.
9,997,4956,45
Poezija i proza

Poezija i proza

Stanko Vraz
Matica hrvatska, 1963. Tvrde korice.
4,9937,60
Sunčeve pjege

Sunčeve pjege

Ilija Frcii

Raznorodan i uporan, razbarušen i neukrotiv, autor koji se potpisuje imenom Ilije Frciija sipa stihove kao iz rukava i u vezanoj formi nastoji okupiti neka svoja iskustva i primisli, slutnje i strahove, slike i priviđenja. - Tonko Maroević

Samizdat, 2000. Broširano.
2,9922,53