Selling God: American Religion in the Marketplace of Culture

Selling God: American Religion in the Marketplace of Culture

R. Laurence Moore

U živopisnoj povijesti američke kulture, Moore ispituje ulogu religije na tržištu, otkrivajući kako su vjerski vođe posuđivali komercijalne prakse za promicanje vjere - i kako su poslovni lideri posuđivali religiju za promicanje trgovine.

To je knjiga puna fascinantnog popisa američkih originala, uključujući showmana PT Barnuma i kružnog vozača Lorenza Dowa, slikara Fredericka Churcha i romanopisca Neda Buntlinea, Sylvestera Grahama (izumitelj Graham krekera) i "Poughkeepsie Seer" Andrewa Jacksona Davisa , filmski redatelji DW Griffith i Cecil B. DeMille, Norman Vincent Peale i biskup Fulton J. Sheen. Moore slika pronicljive portrete osoba kao što je Mason Locke Weems (Weemsov brak agresivnog marketinga i moralne misije - u tako krvavim, nasilnim pričama kao što su Pijanovo zrcalo ili Božja osveta preljubu--bio je važno polazište američke kulturne industrije), religiozni govornik George Whitefield (koji je pretvorio crkvene službe u masovnu zabavu, koristeći svoj glumački talent da očara goleme gomile ljudi), i Dwight Moody, bivši prodavač za boot-and -operacija cipela koji je osnovao religijsko carstvo u čijem je središtu bio Moody Bible Institute u Chicagu (i koji je oglašavao svoje sastanke na zabavnim stranicama novina). Moore također pokazuje kako su Mormoni bili pioniri u slobodnim aktivnostima (Brigham Young je izgradio čuveno Salt Lake Theatre, koje prima 1500 ljudi, mjesecima prije početka radova na Tabernakulu), kako je Henry Ward Beecher pomogao gorljivom protestantu da postane besprijekoran potrošač (izričito opravdavajući izgradnju skupe vile, te skupljanje umjetnina i antiknog namještaja, kao pravilne tendencije pobožnih ljudi), i kako ih je Prvi amandman, uskraćujući vjerskim skupinama status i financijsku solventnost državne crkve, prisilio da se natječu na tržištu za pozornost Amerikanaca: vjerski vođe mogli bi se ili prepustiti utjecaju tržišta ili gledati kako im crkve umiru. U rasponu od uspona gimnazija i "mišićavog kršćanstva," do stvaranja pokreta Chautauqua (miješanje pobožnih službi s koncertima, vatrometom, krijesovima i šaljivim predavanjima), do "Blagoslovnih sporazuma" Orala Roberta i Scijentološke crkve L. Rona Hubbarda , Selling God pruža i fascinantnu društvenu povijest i pronicljiv pogled na religiju u Americi.

Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
317
Izdavač
Oxford University Press, Oxford, 1994.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Engleski.
ISBN
978-0-19509-838-9

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Struktura ponašanja

Struktura ponašanja

Maurice Merleau-Ponty

Prvo djelo Merleau-Pontyija osvjetljava znanstveni tip iskustva pri čemu se ukazuje da se ovo iskustvo ne može razumjeti u onoj ontološkoj perspektivi kojoj znanosti pribjegavaju.

Nolit, 1984.
Srpski. Latinica. Broširano.
8,98
Ikonosfera

Ikonosfera

Mieczyslaw Porebski
Prosveta, 1978.
Srpski. Latinica. Broširano.
5,50
The Coming Population Crash: and Our Planet's Surprising Future

The Coming Population Crash: and Our Planet's Surprising Future

Fred Pearce

Vodeći pisac o zaštiti okoliša razmatra neočekivane učinke — i moguće dobrobiti — sve manjeg, starećeg stanovništva

Beacon Press, 2011.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,46
Sto remek-djela, Pisana riječ u Hrvatskoj

Sto remek-djela, Pisana riječ u Hrvatskoj

Katičić et al.
Radoslav Katičić, Slobodan P. Novak, Anica Ribičić-Županić

Za ovu izložbu izabrani su važniji spomenici i istaknuta djela pismenosti u Hrvatskoj. Na tim primjerima pokazuje se njezin razvoj i njezina kultura i upozorava se na njezino mjesto u sklopu europske pismenosti.

Galerija likovnih umjetnosti, 1986.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,68
Who Are We Now?: Christian Humanism and the Global Market from Hegel to Heaney

Who Are We Now?: Christian Humanism and the Global Market from Hegel to Heaney

Nicholas Boyle

Teologija više ne može postojati odvojeno od politike, filozofije i književnosti. Ovo je osnova Nicholasa Boylea za ispitivanje osobnog i kulturnog identiteta u današnjem svijetu.

T & T Clark International, 2000.
Engleski. Latinica. Broširano.
9,42
Najveće kulture svijeta 1: Egipat

Najveće kulture svijeta 1: Egipat

Ania Skliar

Najveće kulture sveta je zbirka od osam knjiga koje govore o velikim svetskim civilizacijama. U Hrvatskoj su knjige prvi put objavljene 2005. godine u Rijeci kod izdavača Ektrada d.o.o., ali je svih osam knjiga objavljeno i specijalno za Večernji list.

Extrade, 2005.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,74 - 32,14 (komplet)