Filozofija otpora

Filozofija otpora

Marijan Krivak

U svetu entropijskih poredaka umreženih „kontrolnim društvima“ (Delez), jedino što nam je preostalo je svojevrsna FILOZOFIJA OTPORA.

Otpor je kao „ljudski previše ljudski“ poriv da se osvoji enklava pravde u nemoćnom (jedino) formalnom okviru ljudskih prava i sloboda. Nadalje, filozofija danas mora biti u onome što se od antike naziva eudaimonia – sreća kao blaženstvo. Odgovor, pak, na pitanje šta je filozofija, može biti samo „filozofirajući odgovor”. Njena izreka „ljubav prema mudrosti“ nam više nije dovoljna kao odlučujuća. Hajdeger i Delez i Gatari rešenje za svoje pitanje o „vrednosti” filozofije – po mom dubokom uverenju – dobijaju u Badiuovoj osebujnoj „metafizici stvarne sreće”. Centralni deo knjige – njen interludij – bavi se fenomenima jezika i umetnosti, posebno filma. Umetničko delo Julija Knifera (uporedo sa filmskim opusom Mihovila Pansinija) postaje čin slobode, dakle OTPOR! Oba autora nastoje da svojim anti-stavom – Knifer sa antislikarstvom, a Pansini sa antifilmom – afirmišu umetnost samua. Kako onda označiti mesto JEZIKA u takvoj „filozofiji otpora“? Jezik, kao nešto što najviše pripada svakom ljudskom entitetu, treba osloboditi njegove komunikativne svrhe. Do toga bismo mogli doći ako obnovimo JEZIK kao generičku suštinu čoveka. Konačno, dostizanje jezika je i medij dolaska u svet (Sloterdijk). Poslednji deo knjige posvećen je terminu „fašizacija“. Šta je fašizam? Pojam kome se iznova vraćam potrebno je objasniti u operativnom smislu njegove trenutne filozofsko-teorijske upotrebljivosti. Da li je još uvek moguće pristupiti pojmu istorijski i epistemološki? Šta je FILOZOFSKI OTPOR OTPOR besmislenom i besmislenom svetu? Kroz ovu umetnost otkriva se revolucionarna želja za događajem naseljavanja nove zemlje i ljudi u kojima se rađa filozofija. Filozofija je reteritorijalizovana protiv svih dispozitiva kapitala, u „nefašističkom postojanju, u polju imanencije“.

Dimenzije
24 x 17 cm
Broj strana
171
Izdavač
Filozofski fakultet, Osijek, 2019.
 
Tiraž: 120 primeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Negacija i humanitet

Negacija i humanitet

Ferenc Bodrogvari

„Negacija i humanost“ Ferenca Bodrogvarija, objavljena 1977. godine, je filozofska studija koja istražuje teme humanizma i negacije.

Veljko Vlahović, 1977.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,84
Izdana revolucija 1-2.

Izdana revolucija 1-2.

Lav Trocki

Ovaj rad pruža detaljnu marksističku analizu degeneracije sovjetske radničke države i socijalne diferencijacije sovjetskog društva.

Otokar Keršovani, 1973.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
Knjiga se sastoji od dva toma
13,76
Izumevanje demokratije

Izumevanje demokratije

Claude Lefort

Nema sumnje da je glavni politički i povijesni sukob XX stoljeća onaj između tzv. zapadnih režima i onih koji se stavljaju pod zastavu socijalizma. Za Leforta je razumijevanje njihovih razlika ključno pitanje, jer je njihov sukob u srcu modernosti.

Filip Višnjić, 2003.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
14,99
Bitak i povijesnost

Bitak i povijesnost

Davor Rodin
Fakultet Političkih Nauka, 1982.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,50
Islam, ateizam i modernost. Neka bogohulna razmišljanja

Islam, ateizam i modernost. Neka bogohulna razmišljanja

Slavoj Žižek

Trenutno najangažiraniji planetarni filozof, Slavoj Žižek, ekspresno je reagirao nakon ubilačkog pohoda 7. siječnja 2015. u prostorijama satiričnog lista Charlie Hebdo zbirkom tekstova naslovljenom Islam, ateizam i modernost – neka bogohulna razmišljanja.

Akademska knjiga, 2015.
Srpski. Latinica. Broširano.
14,9913,49
Bogoubojstvo Zapada

Bogoubojstvo Zapada

Zoran Vukman

Radi se o knjizi koja šokira svojim uvidima o zapadnoj civilizaciji nakon “smrti Boga” i bavi se kritikom rodne ideologije na do sada neviđen način, kroz popularnu filozofiju i esejistiku koja vas od početka do kraja vodi kroz jedan duhovni triler.

Vlastita naklada, 2016.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,98