Knjige mog života - autobiografska proza

Knjige mog života - autobiografska proza

Henry Miller
Miller

Isto onako kao što piše o seksu, bez dlake na jeziku, Miller piše o pročitanim knjigama, ne krijući utjecaje koje su na njega izvršili neki klasični i suvremeni književnici, dapače, mjestimice i prekomjerno hvali i slavi pisce koje voli.

Suvremeni američki pisac Henry Miller (1891-1980) bio je u nas dugo vremena poznat samo po svojim dvjema trilogijama, koje su u svoje vrijeme šokirale našu kulturnu javnost natu ralističkim opisima seksa i slobodnom upotrebom vulgarnih riječi. Stoga je pojava Kolosa iz Maroussija u 11. kolu Biblioteke HIT (1978) mnoge iznenadila zato što u toj knjizi o Grčkoj nema ni traga tim značajkama.

Sad je, evo, pred nama još jedna Millerova knjiga koja će opet zacijelo iznenaditi mnoge naše čitaoce u njoj je riječ o Millerovoj lektiri od malih nogu do zrele dobi. Isto onako kao što piše o seksu, bez dlake na jeziku, Miller piše o pročitanim knjigama, ne krijući, poput mnogih drugih pisaca, utjecaje koje su na njega izvršili neki klasični i suvremeni književnici dapače, mjestimice i prekomjerno hvali i slavi pisce koje voli. Posebno toplo opisuje svoje susrete i prijateljevanje s francuskim kolegama s kojima se upoznao u Parizu.

Na kraju knjige daje popis stotine književnih djela koja su na njega najsnažnije utjecala, zatim popis knjiga koje još nije pročitao ali ih kani pročitati i, najposlije, popis prijatelja i znanaca koji su mu posuđivali i poklanjali knjige. Tko god voli čitati knjige i razmišljati o njima, naći će u Knjigama mog života neiscrpno vrelo podataka o mnogobrojnim poznatim i manje poznatim književnicima, a isto tako poticaje da potraži neka od djela koja se tu spominju.

To je pak upravo ono što sam Miller priznaje da je prvenstveno želio postići – zaintrigirati i zainteresirati čitaoce za sve ono što smatra vrijednim u svjetskoj književnosti.

Naslov originala
The Books in My Life
Prevod
Zlatko Crnković
Urednik
Zlatko Crnković
Naslovnica
Alfred Pal
Dimenzije
21 x 12 cm
Broj strana
361
Izdavač
Znanje, Zagreb, 1979.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Nema primeraka u ponudi

Poslednji primerak je nedavno prodat.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Rakova obratnica

Rakova obratnica

Miller
Henry Miller

Rakova obratnica je prvi dio trilogije koja je gotovo trideset godina bila zabranjena u SAD-u zbog vulgarnosti i perverznosti.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1981.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
6,36
Mirni dani na Klišiju

Mirni dani na Klišiju

Miller
Henry Miller

U ovom romanu autorovo oduševljenje životom je bezgranično i on ga prenosi onako kako je njemu svojstveno, opisom čista užitka u ženama, vinu, jelu, ambijentu i atmosferi. U isti mah, to je i značajan dokument o gotovo fizičkom procesu pisanja.

BIGZ, 1986.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,98
Jarčeva obratnica

Jarčeva obratnica

Miller
Henry Miller

Jarčeva obratnica je drugi dio trilogije koja je gotovo trideset godina bila zabranjena u SAD-u zbog vulgarnosti i perverznosti.

Otokar Keršovani, 1987.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,72
Ako tebe zaboravim

Ako tebe zaboravim

Jasminka Domaš
Litteris, 2018.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
11,99
Tri 100 Komada

Tri 100 Komada

Endre Kukorelly
Naklada EOS, 2005.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,90 - 5,98
Sibirski led u srcu I-III

Sibirski led u srcu I-III

Julius Jemeljanovič Baranovski
Centar za informacije i publicitet (CIP), 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
Knjiga se sastoji od tri toma
11,32 - 11,36