Knjige mog života - autobiografska proza

Knjige mog života - autobiografska proza

Henry Miller
Miller

Isto onako kao što piše o seksu, bez dlake na jeziku, Miller piše o pročitanim knjigama, ne krijući utjecaje koje su na njega izvršili neki klasični i suvremeni književnici, dapače, mjestimice i prekomjerno hvali i slavi pisce koje voli.

Suvremeni američki pisac Henry Miller (1891-1980) bio je u nas dugo vremena poznat samo po svojim dvjema trilogijama, koje su u svoje vrijeme šokirale našu kulturnu javnost natu ralističkim opisima seksa i slobodnom upotrebom vulgarnih riječi. Stoga je pojava Kolosa iz Maroussija u 11. kolu Biblioteke HIT (1978) mnoge iznenadila zato što u toj knjizi o Grčkoj nema ni traga tim značajkama.

Sad je, evo, pred nama još jedna Millerova knjiga koja će opet zacijelo iznenaditi mnoge naše čitaoce u njoj je riječ o Millerovoj lektiri od malih nogu do zrele dobi. Isto onako kao što piše o seksu, bez dlake na jeziku, Miller piše o pročitanim knjigama, ne krijući, poput mnogih drugih pisaca, utjecaje koje su na njega izvršili neki klasični i suvremeni književnici dapače, mjestimice i prekomjerno hvali i slavi pisce koje voli. Posebno toplo opisuje svoje susrete i prijateljevanje s francuskim kolegama s kojima se upoznao u Parizu.

Na kraju knjige daje popis stotine književnih djela koja su na njega najsnažnije utjecala, zatim popis knjiga koje još nije pročitao ali ih kani pročitati i, najposlije, popis prijatelja i znanaca koji su mu posuđivali i poklanjali knjige. Tko god voli čitati knjige i razmišljati o njima, naći će u Knjigama mog života neiscrpno vrelo podataka o mnogobrojnim poznatim i manje poznatim književnicima, a isto tako poticaje da potraži neka od djela koja se tu spominju.

To je pak upravo ono što sam Miller priznaje da je prvenstveno želio postići – zaintrigirati i zainteresirati čitaoce za sve ono što smatra vrijednim u svjetskoj književnosti.

Naslov izvornika
The Books in My Life
Prijevod
Zlatko Crnković
Urednik
Zlatko Crnković
Naslovnica
Alfred Pal
Dimenzije
21 x 12 cm
Broj strana
361
Nakladnik
Znanje, Zagreb, 1979.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u lošem stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Blago oštećenje korica
  • Blago oštećenje listova
  • Savijene stranice
  • Tragovi vlage
  • Žig knjižnice
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Mirni dani na Klišiju

Mirni dani na Klišiju

Miller
Henry Miller

U ovom romanu autorovo oduševljenje životom je bezgranično i on ga prenosi onako kako je njemu svojstveno, opisom čista užitka u ženama, vinu, jelu, ambijentu i atmosferi. U isti mah, to je i značajan dokument o gotovo fizičkom procesu pisanja.

BIGZ, 1986.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,98
Rakova obratnica

Rakova obratnica

Miller
Henry Miller

Rakova obratnica je prvi dio trilogije koja je gotovo trideset godina bila zabranjena u SAD-u zbog vulgarnosti i perverznosti.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1981.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,364,77
Jarčeva obratnica

Jarčeva obratnica

Miller
Henry Miller

Jarčeva obratnica je drugi dio trilogije koja je gotovo trideset godina bila zabranjena u SAD-u zbog vulgarnosti i perverznosti.

Otokar Keršovani, 1987.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,72
Ratni memoari

Ratni memoari

Charles de Gaulle
Prosveta, 1968.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od tri toma
24,76
Moj križni put

Moj križni put

Zvonko Springer
Riječ d.o.o., 1999.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,485,61
Des Sommers ganze Fülle: Roman

Des Sommers ganze Fülle: Roman

Laurie Lee

Dojmovi i iskustva iz djetinjstva male Laurie u izoliranom engleskom selu oko 1920. godine, još netaknutom tehničkom civilizacijom.

dtv Verlagsgesellschaft, 1959.
Njemački. Latinica. Broširano.
5,46