Knjige mog života - autobiografska proza

Knjige mog života - autobiografska proza

Henry Miller

Isto onako kao što piše o seksu, bez dlake na jeziku, Miller piše o pročitanim knjigama, ne krijući utjecaje koje su na njega izvršili neki klasični i suvremeni književnici, dapače, mjestimice i prekomjerno hvali i slavi pisce koje voli.

Suvremeni američki pisac Henry Miller (1891-1980) bio je u nas dugo vremena poznat samo po svojim dvjema trilogijama, koje su u svoje vrijeme šokirale našu kulturnu javnost natu ralističkim opisima seksa i slobodnom upotrebom vulgarnih riječi. Stoga je pojava Kolosa iz Maroussija u 11. kolu Biblioteke HIT (1978) mnoge iznenadila zato što u toj knjizi o Grčkoj nema ni traga tim značajkama.

Sad je, evo, pred nama još jedna Millerova knjiga koja će opet zacijelo iznenaditi mnoge naše čitaoce u njoj je riječ o Millerovoj lektiri od malih nogu do zrele dobi. Isto onako kao što piše o seksu, bez dlake na jeziku, Miller piše o pročitanim knjigama, ne krijući, poput mnogih drugih pisaca, utjecaje koje su na njega izvršili neki klasični i suvremeni književnici dapače, mjestimice i prekomjerno hvali i slavi pisce koje voli. Posebno toplo opisuje svoje susrete i prijateljevanje s francuskim kolegama s kojima se upoznao u Parizu.

Na kraju knjige daje popis stotine književnih djela koja su na njega najsnažnije utjecala, zatim popis knjiga koje još nije pročitao ali ih kani pročitati i, najposlije, popis prijatelja i znanaca koji su mu posuđivali i poklanjali knjige. Tko god voli čitati knjige i razmišljati o njima, naći će u Knjigama mog života neiscrpno vrelo podataka o mnogobrojnim poznatim i manje poznatim književnicima, a isto tako poticaje da potraži neka od djela koja se tu spominju.

To je pak upravo ono što sam Miller priznaje da je prvenstveno želio postići – zaintrigirati i zainteresirati čitaoce za sve ono što smatra vrijednim u svjetskoj književnosti.

Naslov izvornika
The Books in My Life
Prijevod
Zlatko Crnković
Urednik
Zlatko Crnković
Naslovnica
Alfred Pal
Dimenzije
21 x 12 cm
Broj strana
361
Nakladnik
Znanje, Zagreb, 1979.
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u lošem stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Blago oštećenje korica
  • Blago oštećenje listova
  • Savijeni listovi
  • Tragovi vlage
  • Žig knjižnice
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Cvet Henrija Milera

Cvet Henrija Milera

Henry Miller

Knjiga Cvet Henrija Milera sačinjena je na osnovu izbora iz najboljih i najatraktivnijih djela ovog pisca, prateći kronološku postupnost u Millerovom pisanju, dajući umjetnički najzrelije Millerove stranice.

BIGZ, 1988. Broširano.
2,9922,53
Rakova obratnica

Rakova obratnica

Henry Miller

Rakova obratnica je prvi dio trilogije koja je gotovo trideset godina bila zabranjena u SAD-u zbog vulgarnosti i perverznosti.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1981. Tvrde korice s ovitkom.
6,3547,84
Autobiografija

Autobiografija

Branislav Nušić
Prosveta, 1989. Broširano.
3,7928,56
Memoari đavola

Memoari đavola

Roger Vadim
BIGZ, 1978. Broširano.
4,50 - 4,5233,91 - 34,06
Sibirski pečat

Sibirski pečat

Vlado Oreški, Milan Nikolić

Memoari Agate Oreški, jedine žene iz Jugoslavije koja je uspjela preživjeti golgotu Staljinovih koncentracionih logora.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1983. Tvrde korice s ovitkom.
4,9937,60
Moja draga škola

Moja draga škola

Nives Opačić

Svaki put kad Nives Opačić ispisuje neki tekst, ona nas vodi u pustolovinu potrage za riječima, njihovim značenjem, preoblikama izvornih oblika i prenamjenama njihovih značenja.

Profil Internacional, 2009. Tvrde korice.
3,9629,84