Politička šahovnica

Politička šahovnica

Milan Jajčinović, Zvonimir Despot

Izabrane novinske kolumne Milana Jajčinovića

Milan je bio karakterni novinar, širok i obrazovan, inkluzivan, ali i čvrst u odbrani svojih stavova. Politički „tvorac mišljenja“ koji je uživao u kontroverzama ne bežeći od napada neistomišljenika. Svojim stavom i profesionalnom snagom dokazivao se iz dana u dan bez obzira na „vanjske okolnosti“ i političke sisteme, nemilosrdno razbijajući mitove i krivicu nametnutu mladoj hrvatskoj državi. U tim najkritičnijim vremenima, s početka devedesetih, Hrvatska nije mogla dobiti boljeg predstavnika od njega, intelektualca koji ju je odgajao, branio i očinskim strpljenjem opominjao kada je činila greške. Dražen Klarić, glavni i odgovorni urednik „Večernjeg lista“. Dve godine nakon smrti Milana Jajčinovića izlazi ova knjiga izabranih novinskih kolumni koje su objavljivane u „Večernjem listu”, a za nju smo odabrali one kolumne koje su izlazile od početka 2009. do druge polovine 2017. Knjiga nosi naslov „Politička šahovnica“, tačno prema nazivu njegove kolumne u Večernjaku, a knjiga uglavnom sadrži tekstove tih kolumni. Ali Jajčinović je pisao i komentare van svoje redovne nedeljne kolumne. Svakodnevno je pisao neke komentare, podstaknuti određenim događajem. A pisao je i šire analize, posebno iz oblasti istorije i kulture. Milan je bio svestran u pisanju. Interesovale su ga mnoge oblasti, od politike do sporta. O tome svedoče ne samo nazivi poglavlja u knjizi, već još više naslovi tekstova. Dovoljno je samo proći kroz sadržaj knjige, baciti pogled na naslove, da bi se razumeo spektar tema koje je Milan obrađivao u svojim tekstovima. Mnoge od njih su antologijske, vanvremenske, čitane kao da su danas pisane.

Urednik
Danijel Tatić, Zvonimir Despot
Ilustracije
Srećko Puntarić - Felix
Naslovnica
Alan Prikratki
Dimenzije
24 x 16 cm
Broj strana
469
Izdavač
Despot Infinitus d.o.o., Zagreb, 2019.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53821-860-6

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Osječka slikovnica

Osječka slikovnica

Hedl
Drago Hedl
Zrinski, 1990.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,32
Max Weber o racionalnosti zapadne kulture putem religije

Max Weber o racionalnosti zapadne kulture putem religije

Ante Marušić

Autor u knjizi raspravlja, interpretira i eksplicira Weberova istraživanja racionalnosti putem religije. Posebno se kritički bavi ideologizacijom određenih pojmova i stajališta. Drugi dio knjige sadrži eseje u obliku u kojem su svojedobno objavljeni.

Vlastita naklada, 2017.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,32
Vrijeme i vječnost - Etika, politika, religija

Vrijeme i vječnost - Etika, politika, religija

Peter Kuzmič

Vrijeme i vječnost, naslov je ove sjajne zbirke kolumni iz pera jednog od vodećih i najuglednijih javnih intelektualaca u Hrvatskoj, također dobro poznatog i u mnogim dijelovima svijeta.

Matica hrvatska, 2015.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,54 - 9,98
Ogledi

Ogledi

de Montaigne
Michel de Montaigne
Izdavačko preduzeće "Rad", 1977.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,98
Dečko koji obećava

Dečko koji obećava

Ante Tomić
Europapress holding, 2009.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,98
Naša putovanja

Naša putovanja

Boris Dežulović, Dražen Čulić, Jurica Pavičić, Ante Tomić, Zlatko Gall, Alem Ćurin

Nakon što su pripovijedali o svojim precima, spizi i sprovodima, splitski utorkaši tematiziraju putovanja. Naime, da bi uopće došli do Pule i Istre, svake se godine moraju odreći utorka i poći na put.

Fraktura, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
11,74