Hobit ili Tamo pa opet natrag

Hobit ili Tamo pa opet natrag

John Ronald Reuel Tolkien

Hobit je u više navrata adaptiran za film (1977, 1985 i u tri nastavka 2012, 13 i 14), a po šablonu su kreirane i kompjuterske igrice.

Hobit je prva knjiga J. R. R. Tolkiena, zamišljena kao fantastični roman za decu i odrasle. Prvi put je objavljen 21. septembra 1937. Iako je zamišljen kao roman za decu, popularnost je stekao i među odraslima. Priču je nazvao „Tamo i nazad“ i prati avanture hobita Bilba Beginsa i njegovih pratilaca. Kako je priča stekla veliku popularnost, publika je tražila još, i objavljena je knjiga Gospodar prstenova.

Radnja počinje kada čarobnjak Gandalf i 13 patuljaka provale u kuću Bilba Beginsa: Thorin Oakenshield, Oin, Gloin (njegov sin Gimli je jedan od glavnih likova u Gospodaru prstenova), Dvalin, Balin (Bio je Gimlijev rođak koji je vladao u Khazad-Dumu), Bifur, Bofur, debeli Bombur, braća Fili i Kili, Dori, Nori i Ori). Nagovaraju Bilba da krene s njima na put i ubrzo su krenuli. Ubrzo grupu zarobe 3 trola, ali trolovi ne uspevaju da se sakriju od sunca i okamenjeni su. Porodica uzima delove svog blaga i odlazi u Rivendel. Odatle kreću na planinu Erebor da ubiju zmaja Smauga. Nakon što su napustili Rivendel, uhvatili su ih Goblini, ali su uspeli da pobegnu. Tokom bekstva, Bilbo se gubi i pronalazi Jedinstveni prsten u mraku. Uz pomoć orlova uspevaju da pređu Maglene planine i stignu do kuće Beorna. Nakon toga odlaze u Podzemlje gde ih hvata kralj vilenjaka Podzemlja, Tranduil. Ali uspevaju ponovo da pobegnu u vinskim buradima i stignu do Jezergrada. Zalihe se u Jezergradu i kreću ka planini. Bilbo uspeva da ukrade zlatni pehar, a Smaug iz osvete napada Jezergrad. Tamo Bard sa Dole uspeva da ubije zmaja. Grupa ostaje zaključana u planini, a vojske Jezergrada, vilenjaka iz Mrkodola i patuljaka sa Gvozdenih planina krenule su da skupljaju blago. Vojske se spremaju za napad, ali ih tada napadaju Goblini sa maglovitih planina i ujedinjuju se, a orlovi se kasnije uključuju u bitku. Uz teške gubitke, antigoblinska vojska pobeđuje i deli blago na jednake delove. Ta bitka se naziva i Bitka pet armija.

Naslov originala
The hobbit
Prevod
Zlatko Crnković
Urednik
Neven Antičević
Ilustracije
Igor Kordej
Naslovnica
Igor Kordej
Dimenzije
24 x 16 cm
Broj strana
270
Izdavač
Algoritam, Zagreb, 2012.
 
Tiraž: 2.000 primeraka
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53616-601-5

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Živi i pamti

Živi i pamti

Valentin Rasputin
Prosveta, 1979.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,993,74
Žega i prašina

Žega i prašina

Ruth Prawer Jhabvala

Verovatno najbolji roman o velikom indijskom melting potu od Kima. Knjiga je dobila nagradu Booksellers u Velikoj Britaniji, a o njoj je snimljen i film.

Sipar, 2002.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,68 - 4,72
Profesor žudnje

Profesor žudnje

Rot Filip
Prosveta, 1982.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,98 - 3,99
Sredina stoljeća

Sredina stoljeća

John Dos Passos
Naprijed, 1965.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
4,993,74
Godan

Godan

Munshi Prem Chand
Kosmos, 1960.
Srpski. Latinica. Broširano.
4,22 - 4,24
Turski gambit

Turski gambit

Akunjin
Boris Akunjin

Nastavak Azazela, Turski gambit opisuje događaje koji se dešavaju 1877. godine u Bugarskoj. Rat između posrnulog osmanskog carstva i ruske imperije uveliko traje. Ali završetak se ne nazire iako je Turska na izdisaju. Po knjizi je snimljen istoimeni film.

Informatika, 2003.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
6,99