Hobit ili Tamo pa opet natrag

Hobit ili Tamo pa opet natrag

John Ronald Reuel Tolkien

Hobit je u više navrata prilagođen za film (1977, 1985 i u tri nastavka 2012,13 i 14), a na temelju predloška su izrađene i kompjuterske igre.

Hobit je prva knjiga J. R. R. Tolkiena zamišljena kao fantastični roman za djecu i odrasle. Prvi put je izdan 21. rujna 1937. g. Iako zamišljen kao roman za djecu, stekao je popularnost i među odraslima. Priču je nazvao “Tamo i opet natrag” te prati dogodovštine hobita Bilba Bagginsa i njegovih suputnika. Kako je priča stekla veliku popularnost, publika je tražila još te je izdana knjiga Gospodar prstenova.

Radnja započinje kada u kuću Bilba Baginsa upadaju čarobnjak Gandalf i 13 patuljaka: Thorin Hrastoštit, Óin, Glóin (njegov sin Gimli je jedan od glavnih likova u Gospodaru prstenova), Dwalin, Balin (Bio je Gimlijev rođak koji je zaposjedao u Khazad-Dumu), Bifur, Bofur, debeli Bombur, braća Fíli i Kíli, Dori, Nori i Ori). Oni nagovaraju Bilba da krene s njima na putovanje, te ubrzo kreću. Ubrzo družinu zarobljavaju 3 Trola, no Trolovi se ne uspijevaju skriti od sunca i skamenjuju se. Družina uzima dijelove njihova blaga i ide u Rivendell. Odatle kreću na planinu Erebor kako bi ubili zmaja Smauga. Nakon polaska iz Rivendella zarobili su ih Goblini no uspijevaju pobjeći. Za vrijeme bježanja Bilbo se izgubi, te u mraku nađe Jedinstveni Prsten. Uz pomoć orlova uspijevaju prijeći preko Maglenoga gorja, te dolaze u kuću Beorn. Nakon toga odlaze u Mrkodol gdje ih je zarobio kralj mrkodolskih vilenjaka Thranduil. No opet uspijevaju pobjeći u vinskim bačvama te dospijevaju u Jezergrad. U Jezergradu se opskrbljuju i kreću na planinu. Bilbo uspijeva ukrasti zlatni pehar, a Smaug iz osvete napada Jezergrad. Tu Bard iz Dolja uspijeva ubiti zmaja. Družina ostaje zatvorena u planini, a vojske ljudi iz Jezergrada, vilenjaci iz Mrkodola te patuljci iz Željeznoga gorja kreću po blago. Vojske se spremaju za napad, no tada ih napadaju Goblini iz Maglenoga gorja i oni se ujedinjuju, a orlovi se priključuju kasnije u bitku. Uz velike gubitke protugoblinska vojska pobjeđuje i dijele blago na jednake dijelove. Ta bitka se još naziva bitka pet vojski.

Naslov izvornika
The hobbit
Prijevod
Zlatko Crnković
Urednik
Neven Antičević
Ilustracije
Igor Kordej
Naslovnica
Igor Kordej
Dimenzije
24 x 16 cm
Broj strana
270
Nakladnik
Algoritam, Zagreb, 2012.
 
Tiraž: 2.000 primjeraka
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53616-601-5

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Život na visokoj peti

Život na visokoj peti

Biondić
Lana Biondić

Život na visokoj peti – i mali savjeti za sretne žene - Knjiga Lane Biondić postala je senzacija i prije izlaska.

Profil Internacional, 2007.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98
Vojnici se ne rađaju - Knjiga 2.

Vojnici se ne rađaju - Knjiga 2.

Konstantin Simonov
Naprijed, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
2,99
Pinball

Pinball

Jerzy Kosinski
August Cesarec, 1989.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,99
Kuća njene majke

Kuća njene majke

Jurica Pavičić

Roman «Kuća njene majke» za Pavičića je iskorak u novi žanr – obiteljsku melodramu.

Europapress holding, 2005.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,98
Pasje godine

Pasje godine

Grass
Günter Grass

Walter Matern naziva svojega prijatelja tako - Čifut! - i tuče ga. Amsel pada postrance pokraj kostura. Diže se prašina, sporo se sliježe. Amsel se ponovno diže. Tko može plakati tako krupnim suzama što teku na mahove?

SysPrint, 2003.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
14,99
Bili Bad

Bili Bad

Melville
Herman Melville
Džepna knjiga, 1958.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,99