Razgovori s Krležom

Razgovori s Krležom

Predrag Matvejević
Matvejević

Osmo, prošireno i dopunjeno izdanje knjige „Razgovori sa Krležom” prati CD sa snimkom razgovora Krleže i Matvejevića o susretu sa Titom 1939. godine u Šestinama, sibirskim grobovima, sukobu na levici i dramatizacija „Banketa u Blitvi”.

Iz Krležninih odgovora…

O pisanju Pisati? Što? Fraze? Glupe, bombastične fraze? Govoriti? Kome? Cijelo čovječanstvo već deset hiljada godina ne radi dugo nego govori. Od Sokrata do Vatikana same govornice i propovjedaonice… Štampati? Kome? Dokazivati?… Isto tako nema smisla. Što bi preostalo? Lagati? Gdje su mostovi preko kojih se može čovjek spasiti?

O frazi Fraza pretvara ljudsku riječ u ispraznost, osjećaje u kalupe, misli u glupe sheme. Ona nije ni laž, ni istina, ni iluzija. Deplasirana grimasa, kreveljenje u krivom trenutku i na krivom mjestu. Tajanstvena snaga kobne fraze o svetim stvarima domovine, boga, uvjerenja ili principa jedno je od najmračnijih historijskih strašila.

Crno i bijelo U igri crnoga i bijeloga, ja sam svijet uvijek gledao više s crne strane… Pisac mora shvatiti da ovoj civilizaiciji, koja na momente naliči na željezničku nesreću grandioznog stila, ambulantna kola i medicina potrebniji su nego išta drugo. Književnost nije smotala svoje barjake niti se predala na milost i nemilost bestijalnosti i gluposti, usprkos svemu.

O literarnoj budućnosti Što se „literarne budućnosti“ tiče, ukoliko je bude pisao čovjek, on će kao čovjek sanjati, a kako će on sanjati tko bi znao reći. No njemu će se u snu sigurno javljati njegova ljudska stvarnost, a ukoliko bude doista ljudska, ona će se još uvijek lomiti između dobra i zla, između laži i istine, između lijepog i ružnog. Bit će to otvorena pitanja, jer su bez odgovora.

CD sa snimkom razgovora Miroslava Krleže i Predraga Matvejevića Krleža govori o: – susretu s Titom 1939. u Šestinama – sibirskim grobovima – sukobu na ljevici – dramatizaciji Banketa u Blitvi….

Urednik
Božo Rudež
Dimenzije
21,5 x 13,5 cm
Broj strana
191
Izdavač
V.B.Z, Zagreb, 2011.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Nekorišćeno
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Republika 1962/1

Republika 1962/1

Krklec et al.
Gustav Krklec, Petar Šegedin, Miroslav Vaupotić, Dobriša Cesarić, Ivan Katušić, Marin Franičević,...

Časopis za književnost i umjetnost

Zora, 1962.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,82
Stari i novi razgovori s Krležom

Stari i novi razgovori s Krležom

Matvejević
Predrag Matvejević

Ovi razgovori, započeti negde 1968. godine, često su se zaustavljali na razmatranju samog oblika ovakve vrste razgovora.

Spektar, 1982.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
11,248,43
Mediteranski brevijar

Mediteranski brevijar

Matvejević
Predrag Matvejević

Prvi fragmenti «Mediteranskoga brevijara» objavljeni su u Zagrebu 1975. godine, a prvo izdanje knjige izišlo je godine 1987. «Mediteranski brevijar» je doživio dvadeset i jedan prijevod na razne evropske jezike, a također i na arapski, hebrejski i turski.

V.B.Z, 2007.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,626,03
Dnevnik 3: Dnevnik 1933 - 42

Dnevnik 3: Dnevnik 1933 - 42

Krleža
Miroslav Krleža
NIŠRO Oslobođenje, 1981.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,784,75
Matoš

Matoš

Miroslav Šicel
Panorama, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
5,34 - 8,50
Točka poraza

Točka poraza

Sibila Petlevski

“Zašto u našoj obitelji ljudi umiru češće nego u drugim obiteljima?" pitala je Anđelka, a odgovor je bio da to samo Bog zna, ali da se ne bi čudila da je za sve kriv Wendigo, kanibal ledenog srca, a možda i neki zloduh, koji obožava jesti ljudsko meso...

Sandorf, 2023.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
13,57