Velika tajna predstava

Velika tajna predstava

Clive Barker, Chris Ryall
Barker, Ryall

Ovo luksuzno izdanje zbirka je svih dvanaest dijelova sage stripovske adaptacije “Velike tajne predstave”, epskog putovanja koje je Clive Barker, majstor horora, poduzeo u sfere fantastike.

Ovo je prema Barkerovim riječima prva knjiga iz trilogije o Umjetnosti. Umjetnost je u tom kontekstu vrsta bezgranične moći kojom se ruše prostorno-vremenske barijere. Mnogi su je naslućivali, no tek je nekolicina iniciranih uvijek znala tajnu Umjetnosti i što se skriva iz obzora Umjetnosti – onostransko more Quiddity. Quiddity je izvor magije, a Umjetnost njezina brava i njezin ključ. Tajno okultno društvo koje je prenosilo tajnu naziva se Sijaset (riječ koja označava neodređenu veliku količinu predmeta, ljudi ili pojava) i u današnje vrijeme svedeno je na jednog člana (odnosno dva). Umjetnost otvara vrata prema "Onostranstvu", koje Barker definira na više načina:

Postoji more uma koje se zove Quiddity. A na tome moru pluta otok koji se pojavljuje u snovima svakoga od nas barem dvaput u životu – na početku i na kraju. Prvi su ga otkrili Grci. Platon je o njemu pisao kodirano – nazvao ga je Atlantida.

Između ovog svijeta – Kozmosa – i Metakozmosa, ili Samotnog mjesta, nalazi se more po imenu Quiddity. A na tom moru postoji otok Efemeris. Ondje se može naći Velika tajna predstava koju vidimo tri puta, pri rođenju, samrti, i jedne noći kad spavamo kraj ljubavi svojega života.

Skoro da nema lika koji u priči nije imao neko traumatično iskustvo. Ključni dva protagonista, začetnika, ove priče su Randolph Jaffe (anonimus koji u Uredu za neisporučenu poštu pronađe ključ unverzuma), zatim njegov prvotni kolega, a kasnije ljuti suparnik Richard Wesley Fletcher (znanstvenik, evolucijski genij kojeg je upropastila ovisnost o meskalinu). Isprva njih dvoje predstavljaju pojedince koji predstavljaju dvije vječne strane na kozmičkoj vagi - strane dobra i zla. Jaffe je iskvaren i može prizivati Terate, noćne more, strahove, uzimati ono mračno iz ljudi, dok Fletcher priziva Halucigeniju, tzv. pozitivne misli, snove. Kako vrijeme ide, njihova borba ne jenjava, traje dekadama, a njihove novostvorene religije stvaraju nasljednike koji će postati njihove desne ruka. Blizanci Jo-Beth i Tommy Ray Jaffeovi su potomci, no među njima nastat će raskol zbog razilaženja u odanosti dobru i zlu. Tommy Ray postaje zli Smrtonosni dečko (Onaj koji može dizati mrtve), spreman zadovoljiti svog božanskog oca u svakom pogledu, dok Jo-Bethina narav prihvaća dobro, kao i još jednog od potomaka dobrog Fletchera - Howarda Katza.

Već na samom početku upoznajemo se sa Sijasetom (u eng. inačici "Shoal"), sektu iniciranih u tajnu Umjetnosti. Njihov jedini i posljednji član je tajanstveni Kissoon, čije namjere će ostati nepoznate do samog kraja. Spomenimo i mračnu rasu iz metakozmosa zvanu Iad Uroboros, beskrajno zle osvajače koji dolaze s druge strane Quiddityja. Nije teško naslutiti što skriva naziv (Id – mračni dio naše osobnosti, odgovoran za naše primarne nagone, Ouroboros – drevni simbol cikličnosti i vječitog samoobnavljanja); odnosno nešto moćno, amorfno, neuništivo koje postoji oduvijek i zauvijek će postojati. Vizualno su prikazani kao nezamisliva amorfna masa čudovišta iz noćnih mora. U priču se uključuju i dvoje novinara: Nathan Grillo i Tesla Bombeck.

Priču je prilagodio Chris Ryall (Zombies vs. Robots), a crteže izradio Gabriel Rodriguez (George A. Romero’s Land of the Dead), dok sama zbirka predstavlja konačnu borbu dobra i zla koja se proteže kroz više desetljeća i dimenzija.

Također su uključene galerije crteža Gabriela Rodrigueza, te Clivea Barkera, a Ryall i Rodriguez “Veliku tajnu predstavu” popratili su i bilješkama.

Naslov originala
The Great and Secret Show
Prevod
Anja Majnarić
Urednik
Neven Antičević
Ilustracije
Gabriel Rodriguez
Naslovnica
Gabriel Rodriguez
Dimenzije
28 x 19 cm
Broj strana
304
Izdavač
Algoritam, Zagreb, 2009.
 
Tiraž: 1.000 primeraka
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53316-053-5

Nema primeraka u ponudi

Poslednji primerak je nedavno prodat.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Zagor #303 : Staza osvete

Zagor #303 : Staza osvete

Guido Nolitta
Ludens, 2019.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,68
Karusel 10. Spirou i Fantasio - Tamna strana Z

Karusel 10. Spirou i Fantasio - Tamna strana Z

Fabien Vehlmann
Darkwood, 2013.
Srpski. Latinica. Broširano.
5,99
Martin Mystere #4: More otrova

Martin Mystere #4: More otrova

Castell-Ottonelli
Slobodna Dalmacija, 1994.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,00
Strip revija #15: Barcelona u Zoru

Strip revija #15: Barcelona u Zoru

Juan Antonio de Blas
Večernji list, 2014.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
1,20
Ilustrirani klasici : Robin Hood

Ilustrirani klasici : Robin Hood

Znanje, 2009.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98
Politikin zabavnik #2046 : Kosmički votergejt, da li amerikanci kriju vanzemaljce?

Politikin zabavnik #2046 : Kosmički votergejt, da li amerikanci kriju vanzemaljce?

Goscinny
NIP Politika, 1991.
Srpski. Latinica. Broširano.
2,00