Ekspedicija Kon-Tiki

Ekspedicija Kon-Tiki

Thor Heyerdahl

Kon-Tiki ekspedicija bila je putovanje splavom preko Tihog oceana od Južne Amerike do polinezijskih otoka, a predvodio ju je norveški istraživač i pisac Thor Heyerdahl.

Splav je dobio ime Kon-Tiki po inka bogu Viracochi, za kojeg se tvrdilo da je “Kon-Tiki” stari naziv. Heyerdahlova knjiga o ekspediciji nazvana je “Kon-Tiki ekspedicija: Splavom preko Južnih mora”. Dokumentarni film iz 1950. godine osvojio je Oscara za najbolji dokumentarni film, a 2012. godine snimljen je igrani film koji je bio nominiran za Oscara za najbolji strani film. Ekspedicija Kon-Tiki financirana je privatnim zajmovima, uz donacije opreme od Američke vojske. Heyerdahl i mali tim otputovali su u Peru, gdje su uz pomoć brodogradilišta koje su osigurale peruanske vlasti, izgradili splav od balzinih trupaca i drugih autohtonih materijala u stilu koji su zabilježili španjolski osvajači. Putovanje je započelo 28. travnja 1947. godine. Heyerdahl i pet suputnika plovili su splavom 101 dan preko 6.900 km (4.300 milja) preko Tihog oceana prije nego što su se sudarili s grebenom kod Raroie u Tuamotusima 7. kolovoza 1947. godine. Posada je uspješno stigla na kopno i svi su se sigurno vratili. Heyerdahl je vjerovao da su ljudi s Južne Amerike mogli doseći Polineziju u prekolumbovsko doba. Njegov cilj u organiziranju ekspedicije Kon-Tiki bio je pokazati da nije bilo tehničkih razloga koji bi ih spriječili da to učine, koristeći samo materijale i tehnologije dostupne ljudima tog vremena. Iako je ekspedicija koristila neku modernu opremu, poput radija, satova, karata, sekstanta i metalnih noževa, Heyerdahl je tvrdio da su to bili sporedni elementi u svrhu dokazivanja da sama splav može obaviti putovanje. Ova ideja dobila je potporu iz statističke analize genetskog dokaza o kontaktu između Južne Amerike i Polinezije. Međutim, Heyerdahlova potpuna hipoteza o južnoameričkom podrijetlu polinezijskih naroda danas se uglavnom odbacuje. Većina arheoloških, jezičnih, kulturnih i genetskih dokaza podržava zapadno podrijetlo Polinezijaca, iz jugoistočne Azije, koristeći sofisticirane tehnologije višetrupnih plovila i navigacijske tehnike tijekom austronezijske ekspanzije. Postoji dokaz o nekom protoku gena s Južne Amerike na Uskršnji otok. 2020. godine neki istraživači objavili su istraživanje.

Naslov izvornika
Kon-Tiki ekspedisjonen
Prijevod
Petar Mardešić
Urednik
Marin Kuzmić, Jakša Fiamengo
Naslovnica
Nikša Kuzmić
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
302
Nakladnik
Slobodna Dalmacija, Split, 2005.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
9-53-708821-9

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Poruka osobne naravi
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Kon-Tiki

Kon-Tiki

Thor Heyerdahl

Kon-Tiki ekspedicija bila je putovanje splavom preko Tihog oceana od Južne Amerike do polinezijskih otoka, a predvodio ju je norveški istraživač i pisac Thor Heyerdahl.

Novo pokoljenje, 1951.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
4,68
Kroz Indiju

Kroz Indiju

Edward Morgan Forster
Kultura, 1947.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
5,99
Indonezija

Indonezija

Margueritte Harmon Bro
Kultura, 1956.
Hrvatski. Latinica. Broširano s ovitkom.
7,28
Sve lepote sveta

Sve lepote sveta

Jaroslav Sajfert

Češka književnost. Memoari. Dnevnici. Životopisi

Dečje novine, 1988.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
5,50
Putovanje jednog prirodoslovca oko svijeta 1 – 2

Putovanje jednog prirodoslovca oko svijeta 1 – 2

Darwin
Charles Darwin

Putovanje jednog prirodoslovca oko svijeta je knjiga koja prati putovanje engleskog znanstvenika i prirodoslovca Charlesa Darwina oko svijeta.

Nakladni zavod Matice hrvatske, 1983.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od dva toma
10,42 - 10,44
Milion

Milion

Marco Polo

Milion je prikaz putovanja Marca Pola po Aziji, koje je poduzeo između 1271. i 1295., te njegovim iskustvima na dvoru Kublaj-kana, najvećeg istočnjačkog tadašnjeg vladara, u čijoj je službi Marco bio gotovo 17 godina.

Mladost, 1954.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,46