Pomračenje

Pomračenje

Eduard Pranger

Velike radosti i slavlja, baš kao i zajedničke nesreće i prirodne kataklizme zbližavaju ljude i uče ih poštivanju pravih vrijednosti ljudskog življenja: prijateljstvu, suosjećanju, pomoći bližnjemu, dobroti i ljubavi.

Pomrčina Sunca. Počela je točno u jedanaest i dvadeset pet, 11. kolovoza 1999. godine. Mjesec, četiristo puta manji od Sunca, svakom je minutom sve više i više gutao i prekrivao moćnog gospodara našeg neba. Sjene su postajale oštrije, a lišće na drveću bacalo je jasne srpaste obrise na tlo. Desetak minuta kasnije blještav ljetni dan zamijenio je sumrak. Kroz do tada potpuno mirne krošnje u trenutku je zapuhao hladan oštar vjetar pa je i on stao. Sva su kretanja prestala i priroda je zanijemjela. Ptice su ušutjele, životinje su se umirile, a ljudi zadivljeni prizorom gledali su u nebo. Sunčeva se korona prelijevala preko tamnog Mjeseca, a uz sam rub vidjelo se crveno iskrenje moćnih protuberanci. Zavladala je tama, a nebo sivo modre boje na nekoliko je trenutaka otkrilo sjajnu Veneru i Merkur.

Trajalo je to oko pola, možda i cijelu minutu, a onda se na jugozapadnom dijelu obzora pojavila sjena. Iako nije bilo ni jednog oblaka izgledalo je kao da dolazi neko strašno nevrijeme i iznenada, bljesnula je prva zraka svjetlosti koja se provukla kroz oštar mjesečev horizont bez atmosfere. Razdanilo se naglo. Jato golubova proletjelo je iznad krošnji, a cvrkut ptica označio je kraj tog kratkog, ali veličanstvenog i zastrašujućeg događaja. Buka automobila i graja djece u obližnjem parku opet se čula, a toplina Sunca vratila je vruće ljeto. Podsjećajući nas bolno koliko smo zapravo maleni i nemoćni, tko smo i što smo u odnosu na beskrajna prostranstva Univerzuma, grandiozna predstava Prirode je završila.

Urednik
Kemal Mujičić
Naslovnica
Ivica Drljača
Dimenzije
20,5 x 13,5 cm
Broj strana
195
Nakladnik
Poezija subotom, Zagreb, 2020.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53486-915-4

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Crtice iz slavonske književnosti 18.stoljeća

Crtice iz slavonske književnosti 18.stoljeća

Josip Forko

Ova knjiga je dio serije “Slavonica – prinosi Slavonije hrvatskoj književnosti i povijesti”.

Privlačica, 1994.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,824,07
Zloduh

Zloduh

Mladen Petrovečki

Zbirka novela

Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić", 1996.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98
Povratak Filipa Latinovicza

Povratak Filipa Latinovicza

Krleža
Miroslav Krleža

Povratak Filipa Latinovicza jedan je od najpoznatijih romana Miroslava Krleže. Ovaj roman značajan je u našoj književnosti jer se smatra prvim hrvatskim u potpunosti modernim romanom.

Večernji list, 2004.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
3,52 - 5,56
Hajduk Ilijica i druge pripovjetke

Hajduk Ilijica i druge pripovjetke

Ilija Lešić Bartolov

“Hajduk Ilijica i druge pripovjetke” je zbirka priča koju je Ilija Lešić Bartolov objavio u vlastitoj nakladi u Županji 1977. godine

Vlastita naklada, 1977.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
10,98
Zadarska revija 1984/3-4

Zadarska revija 1984/3-4

Narodni list, 1984.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,50
Gradonačelnik u secesiji

Gradonačelnik u secesiji

Josip Cvenić

U svom najnovijem romanu autor tematizira vrijeme gradonačelnikovanja Vjekoslava Hengla, od 1920. do 1934. godine. Burno je to društveno-političko razdoblje, kako za grad Osijek, tako i za širi geopolitički prostor kojemu je pripadao.

Matica hrvatska, 2022.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
18,22