Opšta psihopatologija

Opšta psihopatologija

Karl Jaspers
Jaspers

Jaspersova Opća psihopatologija bila je, i još je uvijek, veoma dobro prihvaćena u znanstvenim i stručnim krugovima. Njezina je zasluga što je škola fenomenologije, sa svojim razvijenim ograncima, najznačajnija škola i današnje njemačke psihijatrije.

"Mnogi studiji medicine se i danas koriste ovom knjigom kao sveučilišnim udžbenikom. I to svjedoči da vrijednost ovog djela ne blijedi. Naime, unatoč brojnim znanstvenim otkrićima i spoznajama, većina problema koji je Jaspers naveo 1913. i danas su problemi u psihijatriji. I zato je ova knjiga i sada jednako aktualna kao prije sto godina kada je izašlo njezino prvo izdanje" (Vlado Jukić).


"Opća psihopatologija je najranije i vjerojatno najznamenitije djelo Karla Jaspersa. Napisano tijekom medicinskog asistentskog staža u umobolnici u Heidelbergu, ono je pretpostavke svoje znanstvenosti i, potom, filozofske uvjerljivosti steklo još dok je mladi psihijatar, obdaren filozofskom strašću, bio predan prvenstveno svojoj liječničkoj praksi. Ophodeći se neposredno s bolesnicima svakoga kova te pozorno motreći i opisujući sklopove vidljivih i nevidljivih simptoma njihovih duševnih poremećaja, Jaspers ih je, radi usporedbe i terapeutskih učinaka, podvrgavao sustavima znanja i teorija koje su bile, i jesu, znakovite za čovječanstvo naše civilizacije uopće.

Usmjeren temeljnim metodičkim nastojanjem na razumijevanje ljudske duševnosti u najširem smislu, Jaspers se zalaže za spoznavanje u kojemu je uspostava kauzalnih odnosa u procesima bolesti tek početni preduvjet, nešto što se nadaje u prvoj očitosti. Zalažući se dakle za metodu obuhvatna razumijevanja i tumačenja ljudske duše, što i vrijednosno i učinkom nadilazi puku uspostavu uzročno-posljedičnih stupnjeva u procesu njihovih mogućih »otklona od normale« koji se obično proglašavaju »bolešću«, Jaspers je, uvijek u potrazi za onim obuhvatnim, sazdao znanstvenu zgradu opće psihopatologije. Spoznavanje ljudske duševnosti metodičkom je usustavljenošću uzdigao iz kliničke empirije u otvorenu i nezavršivu praksu znanstvenog istraživanja" (Ante Stamać).

Naslov izvornika
Allgemeine Psychopathologie
Prijevod
Pavle Milekić
Urednik
Milutin Stanisavac, Dobrivoje Jevtić
Naslovnica
Mihailo S. Petrov
Dimenzije
25 x 18 cm
Broj strana
868
Nakladnik
Prosveta, Beograd, 1990.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Srpski.

Jedan primjerak je u ponudi

Drugo izdanje. S dodatkom knjizi Jaspersove Filozofske autobiografije i s pogovorom Vladete Jerotića.
Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Der philosophische Glaube

Der philosophische Glaube

Jaspers
Karl Jaspers
Suhrkamp Verlag, 1974.
Njemački. Latinica. Broširano.
4,99
Naši unutrašnji konflikti

Naši unutrašnji konflikti

Horney
Karen Horney

Knjiga Naši unutrašnji konflikti, s podnaslovom Konstruktivna teorija neuroze, jedno je od dva ključna djela koja karakteriziraju zrelu fazu stvaralaštva Karen Horney. Drugo je kapitalno djelo Neuroza i ljudsko uzrastanje, napisano 1950. godine.

NIP Pobjeda, 1976.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,54
Developmental Theory and Clinical Process

Developmental Theory and Clinical Process

Pine
Fred Pine

Poznati nastavnik, istraživač i praktičar u ovoj knjizi pokazuje kako se perspektive suvremene razvojne teorije i terapeutskog pristupa mogu međusobno obogatiti.

Yale University Press, 1985.
Engleski. Latinica. Broširano.
18,14
Uvod u psihoanalizu

Uvod u psihoanalizu

Freud
Sigmund Freud

Tekstovi u knjizi zapisi su sa čuvenih Freudovih predavanja, koja pokazuju ne samo da je genijalan znanstvenik, već i najbolji popularizator psihoanalize. Ovom je knjigom Freud želio razbiti mnoge predrasude o psihoanalize. S predgovorom Borislava Lorenca

Kosmos, 1933.
Srpski. Ćirilica. Tvrde korice.
13,26
Neurotična ličnost našeg doba

Neurotična ličnost našeg doba

Horney
Karen Horney

Djelo Neurotična ličnost našeg doba može i danas poslužiti kao temeljni priručnik za lakše razumijevanje samoga sebe, a onda i poboljšavanje međuljudskih odnosa.

Grafički zavod - Titograd, 1964.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,76
Poznavanje čoveka: osnove individualne psihologije

Poznavanje čoveka: osnove individualne psihologije

Adler
Alfred Adler

Knjiga je na­sta­la kao zbir Adlerovih pre­da­va­nja odr­ža­nih u Be­ču, pred pu­bli­kom ko­ja se su­sre­la sa no­vim po­gle­dom na sa­mu srž ljud­skog bi­ća.

Kosmos, 1934.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
8,76