Henry Miller - život

Henry Miller - život

Robert Ferguson

Ferguson osjetilno ispisuje portret Henryja Millera, potomka njemačkih dotepenaca iz Brooklyna, rođenog na pragu zadnje dekade 19. stoljeća, a knjigu je objavio 1991. godine, na stogodišnjicu autorova rođenja.

Henry Miller (1891-1980) kultno je ime američke književnosti dvadesetog stoljeća. Pripada takozvanoj izgubljenoj generaciji američkih pisaca koji su punoljetnost doživjeli istodobno s izbijanjem Prvog svjetskog rata poput Ernesta Hemingwaya ili E. E.Cummingsa. Rođen i odrastao u Brooklynu, ogromnoj, multietničkoj spavaonici New Yorka, Miller je preteča svih onih autora koje suvremena kritika naziva urbanim piscima, jer je svoj neposredni, žovijalni književni stil kalio u uličnim kavgama i preskakanju granica strogo odijeljenih emigrantskih četvrti, svoj jezik izgrađivao na psovkama i krajnjoj političkoj nekorektnosti zavađenih klasa bujajućeg megalopolisa, a svoj književni ukus baštinio od mistika i proto-new agera poput Madam Blavatsky ili Krishnamurtija, koji su novopečenim njujorškim kleinbürgerima predstavljali prozor u svijet. Miller je, kao dijete prve generacije njemačkih doseljenika, dijelio fascinaciju Amerikom što je još u mladosti odlučio prevesti u literaturu pod snažnim utjecajem velikih književnih individualaca s kraja devetnaestog stoljeća kao što su to bili Walt Whitman, Mark Twain ili Jack London, autentični kritičari američkog društva i načina života, ali ujedno i pokretači velikog američkog književnog imaginarija, koji je u dvadesetom stoljeću eksplodirao, a uz svesrdnu pomoć Millera i njegovih nasljednika beatnika osvojio svjetsku popularnu kulturu.

Robert Ferguson je u ovoj biografiji Henryja Millera – za jedne proroka senzualizma, za druge nepopravljivog boema, a za treće besramnog egoista – uspio razdvojiti isprepletene i podvojene ličnosti Millera pisca i Millera književnog lika iz njegovih vlastitih romana. Od Prousta i Joycea, preko W. G. Sebalda pa sve do Knausgaarda, autofikcija kao oblik fikcionalizirane autobiografije dominira najintimnijom književnom formom. Miller se tvrdoglavo odupirao bilo kakvoj kategorizaciji svoga književnog djela inzistirajući na tome da književnost za njega jest život i tim je stavom utjecao na generacije pisaca. Ferguson istražuje Millerove poze i ranjivosti i podastire nam portret složene i dojmljive ličnosti u nezgodnom spoju hipersenzibilnosti i krajnje nonšalancije, koji se možda najbolje očituje u desetogodišnjoj ljubavno-književnoj vezi s Anaïs Nin. Pokušaj da govori istinu i hrabro se suočava sa životom i svijetom Millera je stajao trideset godina zabrane prodaje njegovih knjiga, ali mu je zato priskrbio poštovanje književnih velikana poput Orwella, T. S. Eliota i Lawrencea Durrella, a naposljetku i nebrojenih čitalaca diljem svijeta.

Naslov izvornika
Henry Miller: A Life
Prijevod
Marko Gregorić
Urednik
Ivan Sršen
Ilustracije
Ena Jurov
Naslovnica
Nikša Eršek
Dimenzije
24 x 16,5 cm
Broj strana
409
Nakladnik
Sandorf, Zagreb, 2018.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53351-047-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Nepobeđeni

Nepobeđeni

William Faulkner
Izdavačko preduzeće "Rad", 1961.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
3,98
Pesme

Pesme

Pound
Ezra Pound

"I jednodnevno čitanje dat će ti ključ u ruke."

BIGZ, 1975.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
3,64
Žena bližnjega tvoga

Žena bližnjega tvoga

Gay Talese

Najveći je uspjeh Talese postigao upravo knjigom Žena bližnjega tvoga (1980) koja se čita kao roman o seksualnom oslobađanju u Americi, od eksperimentalnih „ljubavnih komuna“ pod okriljem vjerskih sekti, pa do spektakularnog uspjeha „muških“ magazina.

Znanje, 1984.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
7,32 - 7,34
Sjaj zapadnih zvijezda

Sjaj zapadnih zvijezda

Grey
Zane Grey
Otokar Keršovani, 1966.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,98
Sjever i jug I-III

Sjever i jug I-III

John Jakes

Dva mlada čovjeka, jedan iz Pennsilvanije drugi iz Južne Karoline upoznaju se na putu u West Point, vojnu akademiju. Priča o američkom građanskom ratu, ljubavi i mržnji između dvije velike obitelji na suprotnim stranama.

Otokar Keršovani, 1988.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
Knjiga se sastoji od tri toma
12,56
Japanska tabakera

Japanska tabakera

John Markeld
Džepna knjiga, 1956.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,20