Tajni memoari : Hitlerov najopasniji komandos

Tajni memoari : Hitlerov najopasniji komandos

Otto Skorzeny

Životopis "osloboditelja Mussolinija"- Otta Skorzenyja, od jeseni 1942. kada se teško bolestan vratio s Istočnog bojišta pa do poslijeratnog uspjeha u Južnoj Americi i Europi zaslužuje svaku pozornost ljubitelja dokumentarnih ratnih kronika.

Autor ovih zapisa bio je neosporno značajan sudionik dramatičnih ratnih operacija, od kojih su neke ostale samo na pripremama, dok su druge izvedene, i u određenoj mjeri utjecale na razvoj Drugoga svjetskog rata.

Po oporavku je prebačen u specijalne jedinice i u suradnji s ostalim njemačkim obavještajnim službama priprema operacije u Nizozemskoj, u sovjetskoj pozadini i na naftnim poljima Bliskog istoka.

Najznačajnija operacija, koja ga je proslavila, odigrava se u kolovozu 1943. godine kada s planinskog vrhunca u Apeninima oslobađa uhićenog talijanskog fašističkog vođu.

Nakon akcije opkoljavanja središta francuske vlade u Vichyju, u svrhu prekidanja Petaineovih pregovora s degolistima, Skorzeny je poslan na jugoslavensko ratište gdje početkom 1944. boravi u Zagrebu i Beogradu kako bi sudjelovao u pripremama operacije «Konjićev skok» - poznatog desanta na Drvar. Opozvan je u Berlin, gdje se sa svojim komandosima nalazi u vojarni u blizini važnih gradski strateških punktova. U pokušaju puča nakon neuspjelog atentata na Hitlera Skorzenyjeve jedinice pomažu SS-u u slamanju pobune.

Uspješnom akcijom u Budimpešti - otimanjem Hortyjeva sina - sprečava mađarsko vodstvo da pređe na stranu saveznika. U zimi 1944., u zadnjoj velikoj njemačkoj ofenzivi, Skorzenyjevi komandosi u savezničkim uniformama unose nered i zabunu u američkoj pozadini.

Svaka će od navedenih akcija biti iza rata, pa i do danas, predmet medijske analize, istražena i vrednovana u okviru postojećih ratnih zbivanja. Skorzeny, koji je oslobođen optužbe za ratni zločin, ostao je do smrti jedinstvena ličnost koja nikada nije krila svoje ratne pothvate, niti poricalo svoju ulogu u njima.

Poslije rata mu se svašta pripisivalo, od službe kod Sadata do prijateljstva s Peronima, što ga nije smetalo, i upravo je zbog toga ostao zauvijek zanimljiv javnosti.

Naslov originala
Skorzeny's Secret Memoirs
Prijevod
Ljiljana Vojinović
Urednik
Aleksandar Vojinović
Dimenzije
21 x 14,5 cm
Broj strana
327
Nakladnik
Zagrebačka naklada, Zagreb, 2006.
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice.
ISBN
978-9-53252-007-1

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Sablast kruži Evropom

Sablast kruži Evropom

Šinko
Ervin Šinko

Bilježeći svoja zapažanja istinito, izuzetno precizno i snažno,bilježeći vlastita zapažanja u svim nijansama zapanjenosti, straha i bijesa, Šinko je gotovo nenamjerno ocrtao najuvjerljiviju sliku Moskve uoči i za vrijeme Velikih čistki. - Isaac Deutscher

Globus, 1982. Tvrde korice s ovitkom.
9,997,4956,45
Lenjinov život

Lenjinov život

Louis Fischer

Louis Fischer upoznao je Lenjina i neposredno pratio njegov rad 1922. godine, dakle u posljednjim mesecima aktivnog života. Sljedećih 40 godina prikupljao je građu za ovu knjigu.

Globus, 1985. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
14,99112,94
Himmler i njegovo carstvo

Himmler i njegovo carstvo

Eduard Čalić

Koncentracijski logori, povijest Njemačke.

Globus, 1982. Tvrde korice.
9,996,9952,69
Staljin - na dvoru crvenog cara

Staljin - na dvoru crvenog cara

Simon Sebag Montefiore
Profil Internacional, 2009. Tvrde korice s ovitkom.
49,99376,65
U znaku "D"

U znaku "D"

Anton Rupnik

Politički profil Savezne Republike Njemačke

Globus, 1981. Tvrde korice s ovitkom.
4,99 - 6,9937,60 - 52,67
Radionica istorije

Radionica istorije

François Furet

Oni koji se bave prakticiranjem povijesti kao discipline i kao intelektualne djelatnosti bit će zaintrigirani pogledom na povijest koji François Furet nudi u ovoj zbirci eseja.

Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, 1994. Broširano.
11,9990,34