
Kruška
Stručni priručnik namijenjen voćarima, agronomima i hobistima. Autor detaljno obrađuje uzgoj kruške (Pyrus communis). Knjiga je bogato ilustrirana, spaja teoriju i praksu za optimalnu proizvodnju.
Glavni dijelovi:
- Uvod i biologija: Opis vrste, podrijetlo, botaničke karakteristike, cvjetanje i oprašivanje. Naglasak na adaptaciju na klimu Jugoslavije (hladnije regije, otpornost na mraz).
- Sorte: Pregled 50+ sorti (npr. 'Abate Fetel', 'Conference', 'Williams', domaće poput 'Kosteljačka', 'Jabukovac'). Kriteriji izbora: rodnost, kvaliteta ploda, otpornost na bolesti, tržišna vrijednost.
- Podloge i razmnožavanje: Preporuke za podloge (divlje kruške, kvitten, džidža), kalemljenje (letnje/zimske metode), sadnice iz rasadnika. Savjeti za sterilnost i kompatibilnost.
- Gajenje: Priprema tla (pH 6-7, plodno, drenirano), sadnja (proljeće/jesen, gustoća 4-6 m), formiranje krošnje (vratolom, vreteno, palmeta). Rezidba: zimska (oblikovanje, prosvjetljivanje), ljetna (korekcija).
- Njegovanje: Đubrenje (NPK ravnoteža, organsko), navodnjavanje (kap po kap), zaštita od štetnika (lisne uši, voćne muhe) i bolesti (kruškova vatrogasna bolest, pegavost). Integrirana zaštita, pesticidi.
- Berba i prerada: Vrijeme berbe (zrelost, mehanička vs. ručna), skladištenje (hladnjake 0-2°C), transport. Prerada: sušenje, kompot, sokovi, rakija (tehnologija destilacije).
- Ekonomski aspekt: Proračuni prinosa (do 40 t/ha), troškovi, profitabilnost malih plantaža.
Knjiga ističe održivost, prevenciju bolesti i regionalne adaptacije, korisna za profesionalce i amtere. Danas klasičan vodič za voćarstvo u regiji, iako su zastarjeli dijelovi o pesticidima.
Jedan primjerak je u ponudi





