
Savremeno podizanje vinograda
Stručni priručnik namenjen agronomima, studentima i vinogradarima. Autor sintezira znanost i praksu za optimalno podizanje vinograda, naglašavajući ekološke faktore jer loza oštro reaguje na nepovoljne uvjete.
Glavni dijelovi:
- Ekološki faktori: Klimatski (toplota, svjetlost, vlaga, vjetar), zemljišni (tipovi, fizičke/hemijske osobine), biotski i reljef. Rejonizacija vinogradarstva SFRJ po republikama (Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Srbija, Vojvodina, Kosovo, Makedonija) s vinogorjima i kategorijama vina.
- Izbor sorte i podloge: Principi za sorte (vrijeme zrenja, namjena: crna/bijela vina, stona); opisi 50+ sorti (npr. Plovdina, Kreaca, Ružica crvena za stona vina; Plavac mali za crna). Podloge (Teleki 5C, Kober 5BB) po tipu tla, kreču i klimi.
- Tehnologija podizanja: Projektni elementi, izbor položaja (ekspozicija, konfiguracija), priprema tla (regulacija, melioracija, rigolovanje), organizacija teritorije (razmak sadnje 2-3 m, utjecaj na prinos, mehanizacija).
- Sadnja i njega: Vrijeme/dubina sadnje, sadni materijal (kalemovi), nega u 1.-4. godini (formiranje čokota: kordunice, pergole), nasloni (kolje, žičana armatura).
- Normativi: Orijentativni troškovi rada, traktora, materijala za 1 ha (priprema, sadnja, nega, plodonošenje).
Knjiga koristi domaću/inostranu literaturu i praksu za racionalizaciju, mehanizaciju i rentabilnost. Korisna za masovnu i malu proizvodnju.
Jedan primjerak je u ponudi





