Iz istarske spomeničke baštine
Rijetka knjiga

Iz istarske spomeničke baštine

Branko Fučić
Fučić

Branko Fučić (Dubašnica, 1920-Rijeka, 1999), povjesničar umjetnosti i kulture, znanstvenik i esejist, stručnjak za srednjovjekovno zidno slikarstvo Istre i hrvatsko-glagoljsku baštinu, vrsni pedagog.

Svezak prvi

Izabrani tekstovi Branka Fučića o kulturnoj prošlosti Istre, o njezinoj spomeničkoj baštini i o autentičnim istarskim mjestima pripadaju jedinstvenome korpusu hrvatske znanstvene literature u kojemu se na najbolji način spajaju znanstvena otkrića i zanimanje za čovjekovu svagdašnjicu, prošlu i sadašnju. Zanesen i ponesen studijem glagoljske paleografije, Branko Fučić propješačio je i proputovao Istru uzduž i poprijeko otkrivajući neke od najvažnijih hrvatskih glagoljskih spomenika, opisujući s velikom strašću povijesnu, umjetničku, knjižnu, etnološku i etnografsku baštinu Istre, učeći i koristeći mnogi zanat kako bi predmet njegova znanstvenoga zanimanja bio doista istražen, i teorijski i praktično. Fučić je, istodobno, pokazao i rijetko viđen talent da znanstvene tekstove piše jednostavno, živo i plastično, gotovo na literaran način, ne lišavajući ih niti dijalektalnog izričaja, duboko osjećajući i razumijevajući plejbejski aspekt istarske kulturne baštine.

Svezak drugi

Ikonografski, stilski, simbolički, estetski i idejni svijet fresaka naslikanih na zidovima starih istarskih crkava predmet je povijesno umjetničke monografije o umjetnosti koja je bitno obilježena vremenom (11-16. stoljeće) i mjestom nastanka (crkva). Dva su bitna funkcijska određenja istarskih fresaka. S jedne strane to je liturgijska funkcija i njoj analogna simbolika u kojima se zrcali idejni svijet kršćanstva. S druge strane, u didaktičnim i pobudnim porukama svetačkih likova s crkvenih zidova, nepismeni istarski puk dobiva »zornu nastavu«, istovremeno jednostavnu i reprezentativnu vizualnu predodžbu kršćanskoga nauka te takve freske zapravo »u srednjovjekovnome analfabetizmu masa« nadomještaju knjigu!

Većinu fresaka koje analizira i tumači, pronašao je, rekonstruirao te prvi opisao Branko Fučić. Bio je neumoran tragatelj za estetski skromnom no zato ekspresivnom umjetnošću hrvatskoga puka u Istri. Stružući zidove istarskih crkava Fučić je nailazio na iznimno blago dotad slabo poznate dionice hrvatske umjetnosti i civilizacije. Svoje pronalaske oplemenio je Fučić vrhunskim interpretacijama i analizama u kojima se umjetničke kategorije nadograđuju i promatraju unutar društvenog i civilizacijskog konteksta, prije svega u svim oblicima bujnoga pučkog života srednovjekovne i renesansne Istre.

Urednik
Josip Bratulić
Ilustracije
Arhiv MH, Arhiv LZMK, Josip Bratulić, Mirko Srdelić, Inga Vilogorac, Vesna Zednik-Brleković
Naslovnica
Luka Gusić
Dimenzije
24 x 17 cm
Ukupan broj strana
817
Nakladnik
Matica hrvatska, Zagreb, 2006.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53150-796-7

Knjiga se sastoji od dva toma.

Jedan višetomni primjerak je u ponudi.

Dodano u košaricu!

Iz istarske spomeničke baštine
Prvi tom
Broj strana: 393
Stanje:Nekorišteno
Iz istarske spomeničke baštine
Drugi tom
Broj strana: 422
Stanje:Nekorišteno
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Vincent iz Kastva

Vincent iz Kastva

Fučić
Branko Fučić

Vincent iz Kastva (latinski Vincencius de Kastua), hrvatski slikar (? Kastav, druga polovica XV. st.). Najvažniji predstavnik mekoga stila kasnogotičkoga zidnoga slikarstva Istre.

Kršćanska sadašnjost, 1992.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
14,76
Fiskovićev zbornik I-II : zbornik radova posvećenih sedamdesetogodišnjici života Cvita Fiskovića

Fiskovićev zbornik I-II : zbornik radova posvećenih sedamdesetogodišnjici života Cvita Fiskovića

Branko Kirigin, Marin Zaninović, Jasna Jeličić, Emilio Marin, Nenad Cambi, Nikola Jakšić, Nikša P...

Zbornik radova posvećenih sedamdesetgodišnjici života povjesničara umjetnosti Cvite Fiskovića.

Književni krug, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
25,46
Sjaj bogova: Najlepše građevine i prostori sveta

Sjaj bogova: Najlepše građevine i prostori sveta

Harry C. Lindinger

Knjiga spada u zbirku knjiga "Najlepše građevine i prostori sveta". Ova knjiga govori o poznatim svjetskim crkvama i hramovima poput Milanske katedrale, Horjudže u Nari i drugim.

Vuk Karadžić, 1986.
Srpski. Latinica. Broširano.
7,24
Osječka arhitektura 1918. - 1945.

Osječka arhitektura 1918. - 1945.

Julijo Martinčić

Ova knjiga je plod suradnje znanstvenih i stručnih djelatnika iz područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti na projektu sustavne analize i predstavljanja osječke arhitekture između dva svjetska rata.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
29,76
Stari gradovi i dvorci sjeverozapadne Hrvatske

Stari gradovi i dvorci sjeverozapadne Hrvatske

Tomislav Đurić, Dragutin Feletar

Knjiga je koncipirana tako da u kratkim tekstovima navede osnovne informativne podatke o starim gradovima, dvorcima i najznačajnijim crkvama SZ Hrvatske, tj. da svakom onom tko želi posjetiti ta zdanja podastre što opširniju i stručniju informaciju.

KPD ˝Zrinski, 1971.
Hrvatski. Latinica. Broširano s ovitkom.
7,84
Science Spaces: Architecture & Design

Science Spaces: Architecture & Design

Uređenje znanstvenih prostora poput instituta, knjižnica, laboratorija i sveučilišnih prostorija danas nije samo pitanje funkcionalnosti građevine, već se radi o arhitekturi visokih standarda.

Daab, 2007.
Engleski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
34,9931,49