Dnevnik o Čarnojeviću

Dnevnik o Čarnojeviću

Miloš Crnjanski
Crnjanski

Roman o mladom intelektualcu koji se našao u vrtlogu prvog svjetskog rata. Crnjanski paralelno priča doživljaje iz djetinjstva i mučne slike i doživljaje iz rata. Pisan u prvom licu roman ostavlja utisak izrazito lirske autobiografske poeme.

Dnevnik o Čarnojeviću izdavači odbijaju objaviti u cjelini i predlažu piscu da izdvoji nekih pet tabaka iz ogromnog rukopisa. U hotelu "Pariz" Crnjanski nasumice odabire dijelove teksta, ostalo spaljuje. Kasnije je Vinaver ispremetao poglavlja i knjiga je tako objavljena. Zbog toga, a i zbog činjenice da je ovaj roman lirski, ne može se govoriti o fabuli. Roman počinje opisom i razmišljanjem o ratu Petra Rajića u kome se vidi besmisao rata kao i "indiferentni stav glavnog junaka" (kako kažu neki kritičari). Od tog pakla se udaljava razmišljajući o djetinjstvu, majci i periodima bolesti koji mu, kako kaže, "behu najlepši doživljaji". Sjeća se majčine smrti i njegove ženidbe ubrzo nakon toga, koju su ugovorile njegove tetke i žene iz mjesta. Njegova žena, puna života i strasti, bila je previše za ratom izmučenog čovjeka. Njegova bolest se pogoršala i on odlazi na liječenje u Krakov. Tu upoznaje još ženu koja mu pruža samo čulnu ljubav. Emocije on traži i pronalazi u liku jednog sumatraiste, Čarnojevića, koji je okrenut prirodi, nebu, i koji smatra da sve stvari stoje u vezi. Tekst o Čarnojeviću koji zauzima najkraći dio romana, predstavlja centralni njegov dio i objašnjava smisao čovjekovog života, daje razlog čovjeku da živi, te izražava osnovu poetike Miloša Crnjanskog, tzv. "sumatraizam". Rajić se vraća iz sanatorijuma sa shvaćanjem da je sreća u lišću (prirodi ), utjeha u nebu i odlukom da će smrt dočekati smiješeći se.

Urednik
Vidosav Stevanović
Naslovnica
Rade Rančić
Dimenzije
18 x 11 cm
Broj strana
81
Nakladnik
BIGZ, Beograd, 1984.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Seobe

Seobe

Crnjanski
Miloš Crnjanski

Seobe (1929) istovremeno predstavljaju porodični roman tri lika i nacionalni roman o Srbima u Habzburškoj monarhiji u vrijeme Marije Terezije.

Naprijed, 1967.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od dva toma
13,46
Roman o Londonu

Roman o Londonu

Crnjanski
Miloš Crnjanski

U “Romanu o Londonu” Crnjanski se vraća velikoj temi svojih ‘seoba’: temi emigracije, sudbini ljudi bez domovine.

Nolit, 1987.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
19,52
Pesme, putopisi, eseji

Pesme, putopisi, eseji

Crnjanski
Miloš Crnjanski

Crnjanski koji piše pesme u uniformi ratnika, još uvek je gnevan borac što pljuje na zastave i psuje pod vešalima. Otrovni podanik kolone literata koji su, prezrevši rat, omrznuli život. Buntovnik će ubrzo pronaći svog dvojnika - mirnog čoveka sa Sumatre.

Naprijed, 1967.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
8,255,91 - 8,458,25
Priviđenja

Priviđenja

Jara Ribnikar
Gradina, 1976.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,86
Raspad i rat : Dnevnik 1989-1995

Raspad i rat : Dnevnik 1989-1995

Milovan Đilas

Knjiga Milovana Đilasa važna je svjedocima epohe, onima koji su te godine doživjeli, a naročito onima koji bi da provjere kako im je velika povijest urastala u želudac te im je državu učinila dijelom intime.

Sandorf, 2022.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
21,56
Domovinski eseji

Domovinski eseji

Zvonko Kovač

Rasprave, ogledi i kritike o domaćim autorima i temama.Knjiga donosi i autorovu bio-bibliografiju.

Insula, 2009.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,36